Bilinmeyen Yönleriyle Dünya Standartlarında Bilim Kurgu Fantastik Çizgi Roman Ustası: Galip Tekin

Kariyerine 'Gereksiz taramalardan kaçının' mottosuyla hareket Oğuz Aral yönetimindeki dönemin en çok satan mizah dergisi Gırgır'da başlayan Galip Tekin zamanla mizahtan uzaklaşıp bilim kurguya doğru kaydı. Tarama ucunu ölümüne kullandı. 

Gerilim, korku, aşk, şehvet, ihtiras, cinayet öğelerinin çizgiyle vücut bulmuş hali. Zaman ve mekan kavramlarının yittiği bir kafa açıcı. Bakış açınızda kökten değişiklikler yapacak olan bir usta. 

Vikipedi: Galip Tekin (d. 20 Nisan 1958, Konya), fantastik ve bilim kurgu tarzdaki eserleriyle tanınan çizgi romancıdır.

Dönemin en çok satan mizah dergisi olan Oğuz Aral'ın yönetimindeki Gırgır'da karikatürleri yayınlanmaya başladı

Rahmetli Oğuz Aral döneminde Gırgır'da kariyerine başlayan Galip Tekin'in ilk çizimleri.

Mizahtan ayrılıp fantastik, absürt ve bilim kurgu öğelere doğru kayma dönemi

Çizgileri yıllar içinde yavaş yavaş bilim kurgu ve fantastiğe doğru kaydı. Bu dönemde LeMan'ın LeMan olduğu, mizah dergilerinin amip misali çoğalmadığı dönemde çizdi. Bu dönemde Pı'ya Mektuplar en uzun soluklu eseriydi. Hikayenin adı kız arkadaşı Pınar'dan gelmekteydi.

Modern zamanların Francisco Goya'sı Galip Tekin!

Korku, nefret, aşk, cinayet ne kadar olumsuz öğe varsa hikayelerinde işliyor. Çizgiler iyice korkunç ve karamsardır artık. Bazıları onu deli olarak nitelendirilse de hayranları onun gayet aklı başında olduğunu bilir.

Öykülerinde hem çizer hem de sunucu hem oyuncu

Hikayelerine başlarken ilk karede kendi yer alır, hikayeyle ilgili kısa bilgiler verirdi. Bazen baş karakter kendisi olurdu. Kara delikler, hiçbir yerde göremeyeceğimiz makineler, zamanda yolculuklar, boyutlar arası yolculuklar ve savaşlarla maceradan maceraya atlar.

"Normal bir insan böceği öldürdükten sonra çöpe atar. Bir bilim kurgu çizeri onu eline alır, anatomisini inceler ve kağıda döker. Devasa çizimlerle artık o böcek bir uzaylıdır."

2013 yılında Fransız Le Monde gazetesine sessiz sedasız röportaj verdi.

Fransızca bilenler buradan bakabilirler.

http://www.lemonde.fr/culture/article/2013/01/11/istanbul-yasama-par-galip-tekin-11-12_1807541_3246.html

Fransa'da en az Türkiye'de olduğu kadar ünlü bir usta. İşin garibi bir tane Fransızca'ya çevrilmiş eseri yok.

http://archives.bd.amiens.com/exlibris/exlibris_tekin_galip_2000_239.html

http://www.actuabd.com/Galip-Tekin-C-est-fou-le-nombre-de

Bir hoca

Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Art of Animation (animasyon sanatı) dersine girmiştir. Çizgi romancı, illüstratör olmak isteyenlerin en sevdiği hoca Galip Hoca'ydı.

Kemancı'nın eski sahibi

Zamanında Kemancı'nın sahibi olsa da çizimden çizmekten kopamaz. Orada bir çizim atölyesi bulunmaktaydı.

Bir tasarımcı

Ünlü yönetmen Mustafa Altıoklar'ın Türk sinemasının sancı çektiği 90'lı yılların başında çektiği İstanbul Kanatlarımın Altında filminde kullanılan kanatların tasarımı da Galip Hoca'ya aittir. Mustafa Altıoklar, Galip Tekin'den filmin çizgi romanını çizmesini istemişti.

Kanat tasarımları için kafa yordukları günlerde Galip Tekin'e Altıoklar soyadı yabancı gelmemiştir.  Ufak bir araştırmayla Galip tekin'in babasının yıllar önce Konya'da sinema işletirken Mustafa Altıoklar'ın amcasını öldürdüğünü öğreniyor. Sonra babası silahı kendi kafasına doğrultup son kurşunu kafasına sıkıp intihar ediyor. Galip o zamanlar 6 yaşındadır. Kimilerine göre çizgilerindeki karamsarlığın sebebi budur. Galip Tekin'den dinleyelim:

 “Benim babam ile Mustafa’nın amcası Hasan Bey sinemacı. İkisi de sinema salonu işletiyormuş. Bir gün bir şey olmuş ve tartışmışlar. Babam Hasan Bey’i öldürmüş sonra da intihar etmiş… Yıllar önce Mustafa bana ‘İstanbul Kanatlarımın Altında’ filmini çizmemi istemişti. Ben de kabul etmiştim. Ama Mustafa gittikten sonra Altıoklar soyadı bana bir şeyleri hatırlattı. Arkadaşım olan ve Mustafa’nın filminde oynayan Akasya Aslıtürkmen’i aradım.. Ona Mustafa Altıoklar’ın Hasan adında babası olup olmadığını öğrenmesini istedim. O da gidip Mustafa’ya sormuş. Mustafa’da Hasan’ın amcası olduğunu söylemiş. Ben bunu duyunca çok şaşırmıştım. Meğer Mustafa bana gelip çizim yaptırmak istediğinde bunu biliyormuş. O gün işlettiğim bara tekrar geldiğinde 26 kez sarılıp öpüştüğümüzü hatırlıyorum…

Şehir efsanesine göre Galip Tekin aralarındaki kan davasını öğrendikten sonra ilk buluşmalarında belinden çıkardığı silahı masaya koyar ve 'Al vur beni, ben senin kanlınım.' dediği rivayet edilir.

Bir son değil bir başlangıç

Mustafa Altıoklar ile bu hikayesi dostluklarını bitirmemiş, bilakis pekiştirmişti. 2000 yılında Galip Tekin'e ait Sırbistan-Bosna Hersek Savaşı'nda keskin nişancının hikayesini anlatan Sniper adlı çizgi hikayesi Altıoklar'ın yönetmenliğinde kısa film olarak çekildi. Başrolünde Menderes Samancılar oynadı.

Bu projeden 12 yıl sonra gene Altıoklar'ın yönetmenliğinde çizgi hikayeleri Acayip Hikayeler adı altında dizi olarak çekilecek, her bölüm bir Galip Tekin hikayesi işlenecekti. Kendisi hikayelerini çekilemez olarak nitelendirmiştir. Yapımda Haluk Bilginer, Şevval Sam, Hayko Cepkin, Altan Erkekli, Cem Özer, Levent Üzümcü gibi isimler yer aldıysa yayın saatinin geç olması ve 13+ olmasından dolayı 11 bölüm sonra dizi yayından kaldırıldı. Galip Tekin hikayeleri çekilemeyecek kadar absürt ve bilim kurguydu.

Ve sergi...

2. İstanbulles Çizgi Roman Festivali kapsamında 9-29 Mayıs 2012 tarihleri arasında sergi açtı.

Tuhaf Öyküler Serisi

Kendisine ait çizgi hikayeleri Tuhaf Öyküler adlı seride 3 kitap olarak yayınlandı. Şu an Uykusuz mizah dergisinde misafir sanatçı olarak ara sıra çizmektedir. Kendisinden isteğimiz biz çizgi roman hayranlarını eserlerinden mahrum bırakmamasıdır.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''
6 Yıllık Evlilik Tek Celsede Bitti: Eşi Selim Selimoğlu ile Anlaşmalı Boşanan Bengü'den İlk Açıklama Geldi!
Yapay Zekaya Vergi Geldi: ChatGPT Üyeliklerine KDV Zammına Tepki Yağdı
YORUMLAR
06.07.2017

Sevenlerinin başı sağolsun...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ