Bilinenin Aksine Koronavirüs Ciğerlerden Ziyade Kan Damarlarını Etkileyen Bir Hastalık Olabilir mi?

Covid-19’un hepimizin bildiği gibi akciğerlerde belirti gösteren bir hastalık olduğu düşünülse de, Nisan ayında hastalığın en ilginç belirtilerinden birinin kan pıhtılaşması olduğu ortaya çıktı.

Daha sonra gençlerin koronavirüsün sebep olduğu kuru öksürük sebebiyle öldükleri haberleri geldi. Sonrasında ise Covid geçiren hastaların ayaklarının morardığı ve kızardığı haberleri hızla yayıldı.

Tüm bu belirtilerin ortak bir sebebi var: kan dolaşımının bozulması!

Covid-19'dan ölenlerin % 40'ının kalp zorluğuyla ilgili olduğu ve hastalığın tamamen solunum yolu enfeksiyonu olmadığı, vasküler yani damarla ilgili enfeksiyonlarıyla alakalı olduğu düşünülmeye başlandı. Koronavirüsün kan damarlarını enfekte edebileceğine dair bir çok bulgu olmasıyla beraber bu durum vücudumuzun baştan aşağı her yerini etkileyebilecek de güce sahip.

Anjiyogenez Vakfı başkanı Dr. William Li: “Covid ile ilgili öne sürülen komplikasyonların hiçbirine kesin belirti diyemeyiz'' diyor.

''Kanda pıhtılaşma, böbrekte hasar, kalpte enfeksiyon, kuru öksürük ve beyin iltihabı gibi bir çok belirtiyle karşılaştık. Normalde SARS veya H1N1 veya çoğu bulaşıcı hastalıkta göremeyeceğiniz kadar şaşırtıcı pek çok belirti ile karşılaştık.''

Brigham Kadın Kalp ve Damar Hastanesi baş hekimi .Dr. Mandeep Mehra, "Elde edilen tüm verileri bir araya getirirseniz, bu virüsün muhtemelen bir vaskülotropik virüs olduğu, yani kan damarlarını direkt olarak etkileyen bir virüs olduğunu açıkça görürsünüz." diyor.

The Lancet dergisinin Nisan ayında yayınlanan bir makalesinde, Mehra ve bir grup bilim adamı, SARS-CoV-2 virüsünün kan damarlarının içini kaplayan endotel hücrelerini enfekte edebileceğini buldular. Endotel hücresi, kardiyovasküler sistemi korur ve aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını ve bağışıklık sistemini etkileyecek tüm proteinlerin üretilmesini sağlar. Covid-19'lu kişilerin akciğer, kalp, böbrek, karaciğer ve bağırsaklarındaki endotel hücrelerinde hasar olduğunu ispatladılar.

Daha önce kan hücrelerini enfekte eden, vücutta dolaşabilen ve solunumu etkileyen bir virüs duymuş muydunuz?

Mehra: 'Covid-19’un tek başına bir solunum yolu hastalığı olmadığını, ilk etapta

solunum yolu hastalığı olarak bilinse de da aslında damarlara etki eden bir vasküler hastalık'

Türünün tek örneği: Solunum virüsü

Covid-19'a sebebiyet veren SARS-CoV-2 virüsünün vücuda, burun ve boğazdaki solunum yolunda bulunan hücrelerin yüzeyindeki ACE2 reseptörleri yardımıyla girdiği düşünülmekte. Virüs, akciğerlere nüfus ettikten sonra, hava üreten alveollerden ACE2 reseptörlerinin çokça bulunduğu kan damarlarına ilerliyor.

Mehra, "Virüs akciğere girer, akciğer dokusunu yok eder ve insanlar bu nedenle öksürmeye başlar.'' diyor.

''Akciğer dokusunun tahrip olması, kan damarlarının genişlemesine sebep olur.”diyor. 'Daha sonra virüs, endotel hücrelerini enfekte eder. Bağışıklık sistemi devreye girdiğinde endotel hücrelerinde iltihaplanma olur.’’

Endotel hücrelerindeki hasar, vücudun tepki vermesine sebep oluyor...

Kan damarlarının enfekte olması, aynı kanın pıhtılaşması gibi koronavirüsün belirtileri arasındadır. Endotel hücreleri, pıhtılaşma sisteminin çalışıp çalışmamasını sağlayan proteinler göndererek pıhtı oluşumunu düzenlemeye yardımcı olur. Hücreler ayrıca kanın sorunsuz bir şekilde dolaşmasına ve kan damarı duvarlarına takılmamasına yardımcı olur.

Endotel hücrelerinde meydana gelen bir hasar, Covid-19'lu kişilerde de yüksek kardiyovasküler hasarlara ve öngörülemeyen bir kalp krizine sebep olabilir.

Endotel hücrelerinin hasar görmesi, kan damarlarında iltihaplanmaya, plaklarda yırtılmaya ve kalp krizine neden olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya gelen bir kişi, kan damarlarında sabit kalan veya ilaçla kontrol altında tutulan plaklarının bozulmasıyla aniden kalp krizi geçirebilir.

Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve kalp hastalığı olan kişilerde virüsün daha fazla etki etmesinin sebebi de aslında kan damarlarındaki hasardır.

Tüm bu hastalıklar, endotel hücrelerin çalışamamasına ve enfeksiyon sebebiyle kan damarlarında oluşan hasar ve iltihap oluşmasına sebep olur. Bu teori, solunum cihazlarının birçok Covid-19 hastası için neden yeterli olmadığının gizemini bile çözebilir. Solunum cihazları, havanın akciğerlere taşınmasını sağlar. Kandaki oksijen ve karbondioksit değişimi, vücudun geri kalanına oksijen sağlamak kadar önemlidir ve bu da akciğerlerdeki kan damarlarının nasıl çalıştığıyla ilgili bir süreçtir.

Li: " Eğer kan damarlarınızda pıhtılaşmadan dolayı bir tıkanma varsa, eğer rahatlıkla nefes alıp veremeyip solunum cihazına bağlansanız bile bu cihazlar yetersiz kalabilir’’ diyor.

Li'nin ortak yazarı olduğu New England Journal of Medicine'da geçen hafta yayınlanan yeni bir makalede, Covid-19'dan ölen kişilerin akciğerlerindeki endotel hücrelerinde yaygın bir şekilde kan pıhtıları ve enfeksiyon kalıntılarına rastlandığından bahsedildi. Covid-19 hastasının akciğerlerindeki kan damarlarının yapısının bile diğer insanlardan farklı olduğu ortaya çıktı.

Li, “Covid-19 hastasının vücudundaki kan damarlarının neredeyse hepsinde kan pıhtılarına rastladık” diyor.

'Virüsün tüm endotel hücrelerine nüfus etmiş olduğunu gözlemledik. Böyle bir durumda endotel hücresi şişiyor ve hücre zarı parçalanmaya başlıyor. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, tüm endotel hücrelerinizin bozulduğunu bilmelisiniz. '

Ve son olarak da şunu eklemek gerekirse, kan damarlarında oluşan enfeksiyon virüsün vücutta nasıl dolaştığı ve diğer organları nasıl etkilediğiyle alakalıdır.

Li: 'Endotel hücreleri tüm dolaşım sistemini birbirine bağlar. Bu yüzden mi Covid-19 beyin, kalp ve ayak parmaklarına kadar insanları etkisi altına alıyor. Hala bu soruya bir cevap bulunamadı. ‘’

Covid-19'lu yaklaşık 9.000 kişiyi ele alan başka bir makalede ise Mehra, statin ve ACE inhibitörlerinin kullanımıyla hastaların hayatta kalma oranlarının daha fazla olduğunu öne sürdü.

Covid-19 vasküler bir hastalıksa, en iyi tedavi yöntemi antiviral terapi olmayabilir!

Alternatif bir teori, kanın pıhtılaşması ve diğer organlardaki semptomların, bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesinden kaynaklanan iltihaplanma olduğunu öne sürüyor.

Bu iltihaplanma, diğer solunum yolu hastalıklarında ve şiddetli pnömoni vakalarında da görülebilir işte bu sebeple, kan pıhtıları, kalp komplikasyonları ve nörolojik semptomlar sizin Covid-19 olduğunuza işaret değildir. Ama tabii ki Covid-19 geçiren bir hastada oluşan belirtiler, diğer solunum yolu enfeksiyonuna sahip kişilere göre çok daha ağır seyrediyor.

Akciğerlerde oluşan kan pıhtıları ile ilgilenen pulmoner emboli müdahale ekibinin yöneticisi olan Sethi, 2020 yılın Nisan ayında aldığı hasta sayısının Nisan 2019'daki sayının iki ila üç katı olduğunu söylüyor.

Bunun nedeni, pandeminin o dönemde zirve yapması ve Covid-19 hastalarında yüksek dozda kan pıhtılaşması olmasıdır. Sethi: 'Virüsün kan pıhtısı oluşumunda etkili olduğu açık ama bu kesinlikle böyledir diyemiyoruz'

Eğer Covid-19 bir damar hastalığıysa, endotel hücre hasarına engel olabilecek ilaçlar mevcut.

Mehra, New England Journal of Medicine’da Covid-19'lu yaklaşık 9.000 kişiyi incelediği bir başka makalesinde, statin ve ACE inhibitörlerin kullanılmasının, insan yaşam oranını arttırdığını öne sürdü. Statinler, yalnızca kolesterolü düşürerek veya plağın oluşumunu önleyerek kalp krizi riskini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda mevcut plağı stabilize eder.

Bilinenin dışında bir yöntem...

'Uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi, antiviral bir tedaviden ziyade vasküler endoteli stabilize edebilecek  ilaç tedavisi olmalıdır. Biz bilinen ve uygulanandan çok daha farklı bir tedavi yöntemi öne sürüyoruz.'

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
30.08.2020

Çoğu hastanın kan pıhtılaşması nedeniyle öldüğü doğru. İlk hastalar bu yüzden kaybedildi. Daha sonra d-dimer oranları ölçülerek tanısı konan hastalara hızla Clexane (kan sulandırıcı) verilmeye başlandı. Ölüm oranları oldukça düştü ancak zaten kronik hastalıklara sahip hastalarda süreci yönetebilmek oldukça zor. Tam anlamıyla solunumla ya da kan damarlarıyla alakalı da diyemeyiz, oldukça karışık bir durum. Allah sonumuzu hayır etsin.

30.08.2020

Tıp dünyası virüsü çözemediyse halk ne yapsın..... ....... Virüsü bile bozduk..... ..... Dünyanın geldiği hale bakın .... Pardon .... pardon...... ..... Dünyayı getirdiğimiz hale bakın...... ....... Herkes kendisiyle "gurur" duyabilir... ....... 🤪🤪😡😡👩‍⚕️👨‍⚕️

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ