Bilimsel Araştırmalara Göre Arkadaşlar Arasındaki Kahkahaların Kendine Özel Bir Sesi Var!

Belki de zaman zaman arkadaşlarınızla birlikte attığınız kahkahaların daha bir farklı, daha bir içten, daha bir neşe dolu olduğunu fark etmişsinizdir. İşte bilim de tam olarak bu farkındalığınızı destekliyor!

Arkadaşlığın ne kadar özel bir duygu olduğu bilim tarafından da çoktandır kabul edilmiş bir durum.

Bilim, bu sefer de arkadaşlar arasındaki kahkahaların da kendilerine özel olduğunu ortaya koyarak bu durumu bir adım daha ileri götürmüş durumda.

Bir deneyde araştırmacılar, üniversiteliler üzerinde araştırmalar yapmış.

Tüm katılımcılar ikişerli olarak ayrı odalara alınmış ve birbirlerine, önceden belirlenmiş olarak eğlenceli konularla ilgili anılar anlatmaları istenmiş. İkişlerli grupların yarısı arkadaş olan insanlardan oluşurken, diğer yarısı birbirine yabancı olan kişilerden oluşuyormuş.

Araştırmacılar, konuşmalar sırasındaki tüm kahkahaların ses kaydını almış.

Daha sonra bu kahkahalar, 1000 farklı insana dinletilmiş. İnsanlar, farklı kültürlerin aynı oranda başarılı olup olamayacaklarının görülebilmesi için 24 farklı ülkeden seçilmiş.

1000 kişiden istenen şey çok basitmiş: "Birazdan duyacağınız kahkaha sizce iki arkadaş arasında mıydı, yoksa iki yabancı arasında mı?"

Bunun dışında konuyla ilgili hiçbir bilgi verilmemiş, sadece kahkahalar dinletilmiş. İnsanların büyük bir kısmı, hangi ülkeden olduğu fark etmeksizin, hangi kahkahaların iki arkadaş arasında atıldığını çok isabetli şekilde tahmin edebilmiş.

İkinci bir araştırmadaysa farklı insanlara aynı kahkahalar dinletilmiş ve bu defa 'Sizce bu iki insan birbirlerini ne kadar iyi görüyor?' sorusu yöneltilmiş. Sonuçlar yine aynı çıkmış. Katılımcılar, arkadaşlar arasındaki kahkahaları duyduklarında o iki insanın birbirlerini daha çok sevdiğini belirterek isabetli tercihler yapabilmişler.

İlginç olan bir durumsa, katılımcıların, kahkahalarını dinledikleri çiftlerin cinsiyetlerine göre farklı oranlarda isabetli tahminler yapması.

İkişerli grupların tamamı aynı cinsten kişilerden oluşuyormuş: Yani ya ikisi de erkek, ya ikisi de kadın. Katılımcılar, ikili grup erkeklerden oluştuğunda kahkahanın iki yabancı arasında atıldığını daha iyi tahmin ederken; ikili grup kadınlardan oluştuğunda hangi kahkahanın iki arkadaş olduğunu daha başarılı tahmin ediyormuş.

Yani bilim insanlarına göre, iki arkadaş arasındaki kahkaha, iki yabancı arasındaki kahkahaya kıyasla çok daha farklı ve kendine has akustiğe sahip.

Arkadaşlar arasındaki kahkahaların daha düzensiz ve daha yüksek sesli olduğu görülürken, yabancılar arasındaki kahkahaların çok daha düzenli ve ayarlı bir ses tonunda olduğu tespit edilmiş.

Yani sanırım şöyle özetlersem gayet anlaşılır olacaktır:

  • İki yabancı arasındaki kahkaha: 'hahaha'

  • İki arkadaş arasındaki kahkaha: 'AJDGSLSDASGKASF'

Özetle, "herşye ramen gülün."

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
YORUMLAR
24.12.2016

Zamanla sıkı dostlar arasında gelişen telepati yeteneği var bir de. Sadece atılan bir bakışla aynı şeyi düşünürsün ve bundan adın kadar eminsindir

25.12.2016

her şeye 'ramen' gülelim editör aynen

23.12.2016

Güldüm.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ