Bilimsel Araştırma 'Hiç Başlamayın' Diyor: 'Bir Kez Dahi Sigara İçenlerin Yüzde 69'u Kullanıcı Oluyor'

Sigara insan hayatını fazlasıyla tehdit eden ve her yıl milyonlarca can alan bir bağımlılık. İngiltere'nin Queen Mary Üniversitesi'ne bağlı bilim adamları da tütün bağımlığı üzerine geniş çaplı bir araştırma gerçekleştirdi ve araştırmanın sonuçları bir kez bile sigara içmenin ne kadar riskli olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 69'u ilk sigaralarını içtikten sonra düzenli kullanıcı haline geldiklerini beyan etti...

Uzmanlara göre bu araştırma, 'tütünün tek bir sigarada dahi bağımlılık kapasitesini' gösteriyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, araştırma, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Queen Mary Üniversitesi'ne bağlı bilim insanları tarafından, ABD, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zellanda'daki 215 binden fazla yetişkin üzerinde gerçekleştirildi.

Nikotin ve Tütün Araştırması dergisinde yayımlanan araştırmaya katılan kişilerin yüzde 60'ı en az bir kez sigara içtiğini ifade etti.

Sigara denediğini söyleyen bu kişilerden elde edilen veriler, yüzde 69'unun sigara kullanıcısına dönüştüğünü gösterdi.

Araştırmanın yöneticiliğini yürüten Profesör Peter Hajek, sonuçlara ilişkin yaptığı açıklamada, 'Sigaranın tek bir deneyimde bile ne denli bağımlılık yapabildiği ilk kez belgelendi' dedi.

Hajek, elektronik sigaralarda ise aynı bağımlılık etkisine rastlanmadığını açıklıyor:

'Elektronik sigaraların da en az standart sigaralar kadar bağımlılık potansiyeli olduğu endişesi doğru değil.

'Sigara içmeyen ve elektronik sigara deneyen kişilerin çok azının günlük elektronik sigara kullanıcısına dönüştüğünü gördük. Demek ki nikotinin varlığı bağımlılığı açıklamakta yeterli değil.'

Uzmanlara göre gençleri sigara deneyiminden uzak tutmak, kullanıcı rakamlarını azaltmakta anahtar konumda.

Türkiye ölüm oranlarında Kuzey Kore'den sonra ikinci

Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası'na göre Türkiye'deki erkeklerin yüzde 31'i tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Bu, Kuzey Kore'nin ardından dünyada en yüksek ikinci oran. Kadınlardaki oran ise yüzde 12. Bu, orta gelirli ülkelerin ortalamasına denk.

Ayrıca bakınız 👇

Türkiye'de Her Yıl 100 Bin Kişi Sigara Nedeniyle Hayatını Kaybediyor, Yetişkinlerin Yarısı İse Tiryaki

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
YORUMLAR
10.01.2018

Zaten bu sigara içenlerin çogu havalı olduğunu düşündüğü içiyor. Yolda giderken filan garip garip şekillere giriyorlar.Artık anlayın havalı olunmuyor aksine komik görünüyor girdiniz şekiller:D Bide bu elektronik sigara çıktı herkes dumanlı tren gibi dolanıyorlar ortalıkta

10.01.2018

cçuf çuuff

11.01.2018

Bir yerde bir ateş yansa insanlar duman bize gelmesin, kokmayalım diye kaçıyorlar ama adam aynı dumanı ciğerine su gibi çekiyor. Üzeri leş gibi kokuyor ondan sonra, otobüse biniyor, camiye gidiyor o kokuyla, insan içine çıkıyor, yanına yaklaşan insanların rahatsız olduğunuda anlamıyor. Sigara kokusu ve zararı dışında iticilik de meydana getirir. Tansiyonu yükseltir, baş ağrısı yapar. Stres alıyor diyorlar, aslında tam tersi stresi daha arttırır, ve kanserojendir. İnsana bu kadar rahatsızlık veren, insanı yıpratan bir maddeyi, üstüne de para verip içmek normal değil. Herkes bunları biliyor ama umursamıyor, çünkü sigaranın karizma verdiğine inanmışlar ama neleri götürdüğünü düşünmüyorlar.

10.01.2018

ben yaklaşık 15 sene içtim ve elime bir bok geçmedi. sigara firmaları plaket falanda vermedi. sağlığıma ve cebime zarar vermekten başka bir işe yaramadı. diyeceğim şuki, içmeyenler başlamasın çünkü bir işe yaramıyor. faydası yok zararı çok. içenlerede tavsiyem; sigarayı azaltma yönünde kurallar koyup uygulamaya çalışsınlar. örneğin, kahvaltıdan önce içmeyecem, açken içmeyecem, evde içmeyecem, bu kuralları sırasıyla uyguladıktan sonra bırakması daha kolay oluyor.

TÜM YORUMLARI OKU (23)