Bilimle Sanat El Ele: Beethoven'ın Yarım Kalan Eseri 10. Senfoni, Yapay Zeka Tarafından Tamamlanacak

Yeni bir yıl, yeni başlangıçlara gebe olduğu gibi yeni 'sonlara' da gebe olacak. Alman besteci Ludwig van Beethoven’ın tamamlamaya ömrünün yetmediği 10. Senfonisi gibi…

Sanatla bilimin el ele verdiği bir dünyada inanılmaz gelişmelere tanık oluyoruz. Sanatın 'zamansızlığı' ile bilimin 'sonsuzluğu' birleştiğinde ortaya inanılmaz şeyler çıkabiliyor.

Örneğin, 2020’de doğumunun 250. yılı kutlanacak olan büyük besteci Beethoven’ın bitiremediği 10. Senfonisi, yapay zeka tarafından tamamlanacak.

Bunun 2020 versiyonunu görmeden önce 2019'da hangi yıl dönümleri vardı diye hatırlamak isteyenler için daha önce hazırladığımız şu içeriğe göz atabilirsiniz.👇

Bilim Dünyasında Asırlardır İsminden Söz Ettiren, 2019 Yılında Mum Eşliğinde Kutladığımız 10 Yıl Dönümü

Besteciler, müzikologlar, bilgisayar bilimleri uzmanları ve ünlü piyanist Robert David Levin'in de bulunduğu bir grup, bir araya gelerek Beethoven'ın eserini nihayete erdirmeye yardımcı olacak.

Proje için geliştirilen yapay zeka, Beethoven'ın diğer eserlerinden ve ölmeden önce bıraktığı notalar ve taslaklardan yola çıkılarak hazırlanan algoritma ile eseri tamamlama denemelerine başladı bile…

Projenin koordinasyonunu üstlenen Karajan Enstitüsü Müdürü Matthias Röder, gelişmelerin kendisini bile şaşırttığını söylüyor.

Çünkü algoritma tıpkı Beetheoven’ın dünyasını tek başına keşfetmeye çıkan bir çocuğa benziyor. Dolayısıyla algoritmanın sunduğu veriler, projede görev alan bilim insanları için yeni bir sürpriz.

10. Senfoni üzerinde çalışırken hayatını kaybeden Beehtoven'ın eseri tamamlandıktan sonra, Beethoven'in doğduğu kent olan Bonn'da Beethoven Orkestrası tarafından icra edilecek.

Tahminen 28 Nisan 2020'de eserin bitmiş halini dinleme şansı bulacağız. Ortaya nasıl bir sonuç çıkacak, çok merak ediyoruz doğrusu.

Kulaklarınızın pası silinsin diye şu videoyu da şöyle bırakalım.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
11.12.2019

Geercekten bu roma -germen milletinin kafasi sanat olaylarına cok calisiyor .Bunun en onemli yansımaları almanya ve almanca konusulan ülkelerden gerek sanatçılar gerek bilim adamları gerek cok büyük eğitimciler cikarmistir .Sadece almanya da da degil gerek italya gerek fransa genel olarak avrupada eskiden beri cok yüksek bir seciyede sanat calismalari yapılır

Youtube kanalımda opera ve klasik müzik çevirileri yapıyorum. Beni takip etmeyi ve kanalıma ABONE olmayı unutmayın...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ