Bilimden Gidilmeyen Yolun Sonu Karanlıktır: Ali Şahin Yazdığı Makalede Hatay Yıkımı İçin Uyarıda Bulunmuş!

6 Şubat tarihinde yaşanan depremden en çok etkilenen şehirlerden bir tanesi de Hatay oldu. Uzmanlar Hatay da dahil olmak üzere birçok il için uyarılarda bulunduğunu ancak kimsenin bu uyarıları dikkate almadığını açıkladı. Bu uyarılardan bir tanesi de Hatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Şahin'den Hatay için gelmişti. Şahin, olası bir Hatay depreminde zarar görecek yerleri sayısal veriler ile açıkladı!

Merkezi Kahramanmaraş olan 7,7 şiddetindeki deprem 10 ili daha etkileyerek büyük bir yıkıma neden olmuştu. Depremden etkilenen bu illerden bir tanesi de Hatay oldu ve Hatay'ın birçok ilçesi bu deprem nedeni ile büyük hasar aldı.

Hatay başta olmak üzere birçok ilde arama kurtarma çalışmaları devam ederken artçı sarsıntılar da kaydedilmeye devam ediyor.

Gerçekleşen bu afetin büyüklüğüne şiddetine her ne kadar hazır olunmasa da uzmanlar bu bölgeler için senelerdir uyarılar yapıyor ve binaların depreme uygun şekilde inşa edilmesi hakkında açıklamalarda bulunuyordu.

Hatta afet gerçekleştikten sonra yer bilimci Naci Görür ben yıllardır söylüyorum ama kimse beni dinlemedi diyerek serzenişte bulunmuş ve depremi durduramayacağımıza göre kentlerimizi dirençli hale getirmeliyiz diye de eklemişti.

Birçok uzmanın yanı sıra Hatay için uyarıda bulunan bir diğer kişi ise Hatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Utku Şahin'di.

Ali Utku Şahin, 2020 yılında Afet Yönetimi ve Planlaması Perspektifinden Türkiye Afet Müdahale Planının Değerlendirilmesi isimli bir makale yayınlamış ve bu makalede Hatay'da gerçekleşecek 7,5 şiddetinde bir depremin ne kadar hasara neden olacağını sayısal veriler ile açıklamıştı.

İşte o rapordan bir kesit 👇

Rapora göre 7,5 büyüklüğünde depremde Antakya’da 57.891 binanın, 57.475’inin hasar göreceği, 52.133’ününse yıkılacağı aynı zamanda 30.000 kişinin de yaşanan depremde hayatını kaybedeceği açıklanan veriler arasında yer alıyor.

Makaledeki bulgular incelendiğinde ise "Türkiye’nin afet yönetimine ilişkin uzun dönemli bir ulusal stratejiye ve bu stratejiyi destekleyecek yeni ve tek bir yasal altyapıya olan ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır" ifadelerine rastlanıyor.

Makalede yer alan bulguların doğruluğunu ve önemini ne yazık ki bir hafta önce yaşadığımız deprem ile acı bir şekilde öğrenmiş olduk. Umuyoruz ki bundan sonrası için uzmanların ve akademisyenlerin uyarıları daha dikkate alınır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Bakan Açıkladı: Adana'da Arama Kurtarma Çalışmaları Tamamlandı
Bülent Arınç'ın Anayasayı 'İlga Etme' Çağrısına İnsanlardan Ağır Tepki Geldi!
Depremzedeler İçin KYK Yurtlarının Boşaltılmasına Tepki Gösteren Kadına Gelen Cevap Kan Dondurdu!

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
13.02.2023

İBB'nin de var böyle bir çalışması ilçe ilçe. Baktığım zaman toplam 14bin ölüm gösteriyor. Bu tabi yine dehşet bir sayı ama kafamızda hayal ettiğimiz felakete göre şükür bile edebileceğimiz bir şey, o 14bin kişiden biri olmam diyebileceğim bir evde yaşamıyorum tabi. Keşke birileri çıkıp şu ibb raporunu detaylıca bir konuşsa, nedir ne kadar gerçekçidir, ne kadar detaylıdır vs.

14.02.2023

Sabaha kadar uyarın çok üzülerek söylüyorum aynı seneryoyu istanbulda da yaşayacağız belki bikaç gün sonra belki bikaç yıl. Bazı şeylerin kökten değişmesi lazım. Artık bunun için pek bir şey yapılamaz ama kaybı en aza indirmek adına herkes kendi önlemlerini alabilir. ( evinin gerçekten depreme dayanıklı olup olmadığı kontrol ettirebilir, eve ilkyardım ekipmanı alınabilir, kafes sığınak tarzı birşeyler yaptırılabilir vs )

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ