Bilim Sonunda Açıkladı: PowerPoint Sunumları Neden Dinleyiciyi Etkisi Altına Alamıyor?

PowerPoint'ten nefret etmek belki de dünyanın en kabul edilebilir önyargısı haline geldi. Peki Microsoft'un bundan 30 yıl önce iş dünyasına kattığı bu yenilik neden günümüzde kurumsal hayatın korkulu rüyası haline geldi? Bu sorunun cevabını Harvard Üniversitesi ile ortak çalışma yürüten KECK Enstitüsü araştırdı, biz de sizler için Qz'den derledik.

Microsoft sayesinde ilk kez 1987 yılında tanıştığımız sunum hazırlama programı PowerPoint o günlerde böyle görünüyordu.

O yıllardan bugüne PowerPoint iş dünyasının ve kurumsal hayatın en çok kullanılan yazılımlarından biri olmaya devam etti.

Son yıllarda ise sık sık eleştirilen, zaman kaybına sebep olmakla suçlanan ve üzerine birçok spekülasyon dönen Microsoft sunu hazırlama programı neden böyle sorulara maruz kalıyor?

 

Califronia Keck Graduate Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi bulut tabanlı çalışan sunum yazılım Prezi ile PowerPoint'i karşılaştıran bir araştırma yürüttü.

Burada şu dipnotu düşmemiz gerekiyor; bu araştırma Prezi tarafından finanse edilmiş olsa da makale, aynı alanda uzman diğer araştırmacılar tarafından değerlendirilen bilimsel dergi PLOS One'da yayınlandı.

PowerPoint yazılımının Prezi ile karşılaştırıldığı zaman sunum içinde zumlama imkanı sağlamadığı için daha az ikna edici ve etkili olduğu ortaya çıktı.

tinypic.com

Tıpkı Google Maps'te olduğu gibi kullanıcının istediği noktayı kendine yakınlaştırabilmesi ve daha sonra ana sayfaya geri dönebilmesi özelliğinin dinleyicinin dikkatini çektiği araştırmada ortaya çıktı. Aynı zamanda bu özellik sayesinde sunumu yapan kişi de detayları arzu ettiği zaman ön plana çıkarabiliyor.

Yani Prezi yazılımın animasyonu hareket özelliği sunumun vermek istediği mesajı güçlendiriyor.

prezibase.com

Araştırmacılar insan beyninin aldığı bilgiyi görsel (şekiller, renkler) ve uzaysal (yer, mesafe) olarak işlediği için ZUI özelliği sayesinde bilginin daha sonra hatırlanmasının daha kolay olduğunu söylüyor.

Dinleyici ya da ziyaretçiler hareketli internet sitelerini, reklamları statik olanlara göre daha çok tercih ediyor.

Prezi'den bir zumlama örneği.

Araştırmacılara göre bu sunumlar için de aynı. Yani içerikten çok sunumun içindeki hareket göze çarpıyor.

Microsoft'un yazılımı içinde de animasyon özellikleri mevcut fakat bunların kullanıcı ile etkileşimde daha zayıf kaldığı ortaya çıktı. Yine araştırmacıların açıklamasına göre sunumunda slayt gösterisi yerine ZUI kullanan kişiler daha pozitif değerlendiriliyor.

Yıllarını Office programlarına adayan Bill Gates bu çalışmaya karşılık bir antitez hazırlayacak mı merakla bekliyoruz!

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR
21.07.2017

Valla programla hiç alakası yok. 2 şey önemli. Biri sunumu yapan diğeri de sunumu dinleyen. Sunumu anlatan anlatığı konuya hakim ve akıcıysa tamam. İzleyen de konuya ilgisi olan adam olacak.

Pasif Kullanıcı
21.07.2017

Okul hayatım boyunca onlarca sunum hazırladım da izledim de hafif ışıltılı deniz dalgası havası verilmiş arkaplandan başka bi şey görmedim.Ölümsüzlüğün sırrını anlatsalar 3 dk sonra bayıyo deme öyle

21.07.2017

Bu, F klavye mi Q klavye mi tartışması kadar saçma bir tartışma olmuş...

21.07.2017

Valla istediği kadar zoomlasın, animasyon vs koysun anlatan kişi sıkıcı ve monoton ise, konusuna da hakim değil ise zulüm oluyor o sunumlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ