Surrey Üniversitesi'ne göre, bir gece 6 saatten az uyumak genlerimizin işleyiş biçiminde 700'den fazla değişikliğe yol açabilir. Peki erken kalkmak zorunda olmak gerçekten doğamıza aykırı mı?
Surrey Üniversitesi'ne göre, bir gece 6 saatten az uyumak genlerimizin işleyiş biçiminde 700'den fazla değişikliğe yol açabilir. Peki erken kalkmak zorunda olmak gerçekten doğamıza aykırı mı?
Dr. Paul Kelley tarafından Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, işe veya okula sabah 10'dan sonra gitmek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel değişiklik olabilir. Vücudumuzun doğal döngüsü ve saati ile uyum içinde olmak, sağlığımızı korumamıza yardımcı olacaktır.
2015 yılında, Bradford'daki İngiliz Bilim Festivali'nde konuşan doktor; bir toplum olarak uyku zamanlarımızın genel bir sorun olduğunu ve modern dünyanın uykudan mahrum bırakıldığına değindi.
Bu yüzden kendimizi vücudumuzun istediğinden daha erken uyanmaya veya çalışmaya zorladığımız zaman, uyku eksikliği strese neden olur ve insana işkence gibi gelir.
Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, çalışanları sabah saat 10'dan önce çalışmaya başlamaya zorlamanın onları hasta, bitkin ve stresli hale getirdiğini belirtti.
55 yaşına kadar, günlük vücut ritimlerimiz “8-5” çalışma günüyle asla tamamen senkronize olmuyor. Bunun sonucu olarak da çalışanların üretkenliği ile fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlıkları için gerçek bir tehdit ortaya çıkıyor.
Doktor Kelley'nin de söylediği gibi, uyku eksikliği ruh hali değişimleri, anksiyete, öfke, hayal kırıklığı, kilo alımı vb. gibi durumlara neden olabiliyor. Ayrıca, bir alarm kullanarak (ve sık sık “erteleme” düğmesine basarak) uyandığınızda uyku ataleti olarak bilinen yarı uyku halinde kalırsınız.
Araştırmacı Stuart McFarlane'e göre uykudan uyanamama ile gelen yorgunluk ve dalgınlık halinden, kişi 3-4 saate kadar boyunca etkilenebilir. Bu da iş yerinde kazalara, istenmeyen durumlara yol açar.
Kötü bir uyku düzeni ve uyku yoksunluğu, insan vücudunun neredeyse tüm iç sistemlerini önemli ölçüde etkiler. Sindirim, kardiyovasküler, endokrin uykusuzluktan etkilenen sistemlerimizdir.
Öte yandan uykusuzluk bağışıklık sistemini zayıflatır, ve hormonal değişikliklerle başlayıp depresyon, kalp hastalığı ve hatta diyabetle biten çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Saat sabah 8 yerine 10'da ders başı yapan öğrencilerin verimi arttı, devamsızlık sorunları ortadan kalktı, sağlık sorunları azaldı ve moralleri daha iyi hale geldi.
Yıllardır 6-7 arası kalkıyorum. Akşam eve gelince yine uyuyorum öbür türlü yürüyen bir ölü gibiyim. Nefret ediyorum erken kalkmaktan.
Verim kimin umurunda, patronun dolması gereken yarım deposu, karısının yapılacak lüks alışverişi varken? Dünyanın 4. Zengin adamı Warren Buffet'ın bir sözü var; 'Uyurken para kazanacağın bir iş bulmazsan, ölene kadar çalışırsın.' Bizim durumumuz da bu biraz.
Saat 05:30 da uyanıyorum, Her sabah hayatı sorguluyorum. :(