Bilim Sabah Uyanamayanlar ile Aynı Fikirde! Sabah 10'dan Önce Çalışmaya Başlamak Verimi Düşürüyor

Surrey Üniversitesi'ne göre, bir gece 6 saatten az uyumak genlerimizin işleyiş biçiminde 700'den fazla değişikliğe yol açabilir. Peki erken kalkmak zorunda olmak gerçekten doğamıza aykırı mı?

Saat kaçta uyanmak insanın gerçek vücut ritmi ile örtüşür?

Dr. Paul Kelley tarafından Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, işe veya okula sabah 10'dan sonra gitmek vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel değişiklik olabilir. Vücudumuzun doğal döngüsü ve saati ile uyum içinde olmak, sağlığımızı korumamıza yardımcı olacaktır.

2015 yılında, Bradford'daki İngiliz Bilim Festivali'nde konuşan doktor; bir toplum olarak uyku zamanlarımızın genel bir sorun olduğunu ve modern dünyanın uykudan mahrum bırakıldığına değindi.

Kelley'e göre vücudumuza belirli bir saatte uyanmayı öğretemeyiz.

Tüm aksine çabalarımıza rağmen, bir memelinin günü güneş ışığına dayanır ve bu doğrudan beyine gittiği için bilinçli olarak farkında değiliz.

Bu yüzden kendimizi vücudumuzun istediğinden daha erken uyanmaya veya çalışmaya zorladığımız zaman, uyku eksikliği strese neden olur ve insana işkence gibi gelir.

Saat 10'dan önce işbaşı yapmak kendimizi aşırı yorgun hissetmemize yol açar.

Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, çalışanları sabah saat 10'dan önce çalışmaya başlamaya zorlamanın onları hasta, bitkin ve stresli hale getirdiğini belirtti. 

55 yaşına kadar, günlük vücut ritimlerimiz “8-5” çalışma günüyle asla tamamen senkronize olmuyor. Bunun sonucu olarak da çalışanların üretkenliği ile fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlıkları için gerçek bir tehdit ortaya çıkıyor.

Çok erken uyanmak anksiyete ve sinir bozukluğuna yol açıyor.

Doktor Kelley'nin de söylediği gibi, uyku eksikliği ruh hali değişimleri, anksiyete, öfke, hayal kırıklığı, kilo alımı vb. gibi durumlara neden olabiliyor. Ayrıca, bir alarm kullanarak (ve sık sık “erteleme” düğmesine basarak) uyandığınızda uyku ataleti olarak bilinen yarı uyku halinde kalırsınız.

Araştırmacı Stuart McFarlane'e göre uykudan uyanamama ile gelen yorgunluk ve dalgınlık halinden, kişi 3-4 saate kadar boyunca etkilenebilir. Bu da iş yerinde kazalara, istenmeyen durumlara yol açar.

Uykusuzluk ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Kötü bir uyku düzeni ve uyku yoksunluğu, insan vücudunun neredeyse tüm iç sistemlerini önemli ölçüde etkiler. Sindirim, kardiyovasküler, endokrin uykusuzluktan etkilenen sistemlerimizdir. 

Öte yandan uykusuzluk bağışıklık sistemini zayıflatır, ve hormonal değişikliklerle başlayıp depresyon, kalp hastalığı ve hatta diyabetle biten çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Dr. Paul Kelley, bu teorisini İngiltere'deki bazı okullarda test etti.

Saat sabah 8 yerine 10'da ders başı yapan öğrencilerin verimi arttı, devamsızlık sorunları ortadan kalktı, sağlık sorunları azaldı ve moralleri daha iyi hale geldi.

Sabah verimli olmak ya da olmamak konusunda bunun gibi birçok araştırma bulunuyor. Peki siz ne düşünüyorsunuz, yorumlarda buluşalım!

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
01.03.2020

Yıllardır 6-7 arası kalkıyorum. Akşam eve gelince yine uyuyorum öbür türlü yürüyen bir ölü gibiyim. Nefret ediyorum erken kalkmaktan.

Pasif Kullanıcı
04.03.2020

çok uyumakta yorgun hissettirir ama

02.03.2020

Verim kimin umurunda, patronun dolması gereken yarım deposu, karısının yapılacak lüks alışverişi varken? Dünyanın 4. Zengin adamı Warren Buffet'ın bir sözü var; 'Uyurken para kazanacağın bir iş bulmazsan, ölene kadar çalışırsın.' Bizim durumumuz da bu biraz.

02.03.2020

Saat 05:30 da uyanıyorum, Her sabah hayatı sorguluyorum. :(

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ