Bilim Orta Yaş Krizini Doğruladı! İnsan Hayatının Mutsuzluk Seviyesi 47 Yaşında Zirve Yapıyor

İnsan 30 yaşlarına gelmeden önce, kariyer, para, aile ve ilişki sorunlarının zirve yaptığını sanar ve kendini oldukça mutsuz hisseder. Bu hayat ne zaman yoluna girecek sıkıntısı hayatımızın en mutsuz anı değilmiş!

Bilimsel araştırmalara göre, bu mod düşüklüğü aslında tam orta yaşlarda tavan yapıyormuş.

Dartmouth College'den profesör David Blanchflower, 132 ülkeden denekler ile yaptığı geniş araştırmada, insan hayatının en mutsuz zamanını bulmayı hedefledi. 

Araştırma kişilerden alınan bilgilerin, karşılaştırması ile gerçekleştirildi. Sonuç ise orta yaş krizinin sandığımızdan çok daha gerçek olması. 

Öte yandan araştırma bunun bir mutsuzluk eğrisi başlangıcı olmadığının da üzerinde duruyor.

Sonuçlar, her ülkenin vatandaşlarının bir mutluluk eğrisi olduğunu ve bunun genellikle bir U şeklinde olduğunu da gösteriyor. 

Diğer bir deyişle, insanların mutluluk seviyesi zaman için artıyor veya azalıyor. Fakat bu mutluluk seviyesi, gelişmiş ülkelerde en düşük seviyeye 47.2 yaşında geliyor. 

Gelişmekte olan ülkelerde ise 48.2 yaşında! 

ABD'de yapılan 95 gelişmekte olan ve 37 gelişmiş ülkeyi kapsayan araştırma, topladığı veriler sayesinde ekonomik durum, sağlık ve yaş faktörlerini de karşılaştırarak bazı bulgular ortaya koydu.

Profesör Blanchflower araştırmada şöyle yazıyor; 

Mutsuzluk yaş ile orantılı olarak bir artış ve sonrasında da düşüş gösteren bir eğridir. Bu eğrinin gidişatı, ülkedeki ortalama maaşın yüksekliği ya da azlığı, insan ömrünün uzunluğu ya da kısalığı ile doğru orantılıdır. 

Araştırmada kullanılan 'mutsuzluk' ölçekleri ise şunları kapsıyordu; çaresizlik, anksiyete, yalnızlık, üzüntü, gerginlik, depresyon, sinirlilik, fobiler, panik ve keder.

Bunların yanında, sağlıklı uyku uyuyamamak, kendine olan güveninin yitirmek, zorlukları aşamamak, gergin hissetmek, başarısızlık hissetmek, dışlanmak, kendini değersiz hissetmek gibi hislere de araştırmada yer verildi.

Günümüzde, akıl sağlığımız ve psikolojimizi korumamızın giderek önem taşıdığını biliyoruz.

Tüm diğer faktörlerin yanı sıra, toplumun da mutluluk seviyemiz üzerine büyük bir etkisi olduğunu unutmamak gerek. Eğitim seviyesi, medeni hal ve iş insanın bu çalışmaya göre en önemli faktörlerdi.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
19.01.2020

47,, kaldı 17 😂 şimdi böyleysem 47de huniyi takacağız o zaman kesin

19.01.2020

Ne yani, bunlar iyi günlerim mi?!. Bele vaziyyetin içine soxum.

19.01.2020

hepiniz bloğuma bekliyorum bakarsanız sevinirim. :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ