Bilim Kurulu Üyesi Yamanel'den Uyarı: 'Dondurulmuş Gıdalarda Virüs Yaşayabilir'

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Levent Yamanel, salgın süreciyle ilgili önemli uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Yamanel, virüsün eksi 20 derecede hayatta kalabildiğini belirterek, 'Dondurulmuş gıdalarda virüs potansiyel olarak yaşayabilir. Vatandaşlar, dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyice pişirip daha sonra tüketmeleri gerekiyor' dedi. 

'Yeni normalin kurallarını hiçbir yerde unutmamamız gerekiyor'

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, salgına dair önemli uyarılarda bulundu.

Koronavirüsün çok bulaşıcı bir özelliğinin olduğunu vurgulayan Yamanel, şunları söyledi:

'Kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşabilen virüs. İlk günden itibaren söylediğimiz gibi de damlacık yoluyla çok hızlı yayılan bir virüs olduğu için vaka sayıları artıyor. Bu nedenle de çok dikkat edip yeni normale çok iyi uyum sağlamamız gerekiyor. Yeni normalin kurallarını hiçbir yerde unutmamamız gerekiyor. Eğer bunlara uygulayabilirsek ancak virüsün bulaşıcılığını azaltabiliriz. Bu nedenle bu kuralları unutmayıp her yerde dikkatli olmamız lazım'

'Dondurulmuş gıdalara çok dikkat etmemiz gerekiyor'

Prof. Dr. Yamanel, Çinli uzmanların koronavirüsün eksi 20 derecede 20 yıl yaşayabileceğine dair görüşüyle ilgili 'Virüs eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabiliyor. Bu nedenle dondurulmuş gıdalara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyi pişirip daha sonra tüketmemiz gerekiyor. Dondurulmuş gıdalarda virüs potansiyel olarak yaşayabilir. Vatandaşlar aldıkları dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyice pişirip daha sonra tüketmeleri gerekiyor. Bu nedenle dondurulmuş gıdalara dikkat etmek lazım' ifadelerini kullandı.

'Yeniden mutasyona uğrayıp daha ölümcül bir hale gelebilir'

Prof. Dr. Yamanel, virüsün mutasyona uğradığı görüşleriyle ilgili ise şunları söyledi:

'Ülkemizde ölüm sayısının azaldığını biliyoruz. Bu nedenle virüs mutasyona uğrayıp etkisini yitirmiş olabilir; ancak virüsler çok hareketli, değişebilen mikroorganizmalar. Bu nedenle yeniden mutasyona uğrayıp daha ölümcül hale gelebilir. Virüsler çok hızlı mutasyona uğrayabildikleri için nasıl şu an ölümcül etkisi azaldıysa koronavirüsün daha ölümcül hale gelmesi mümkün. Bu nedenle buna çok dikkat etmemiz gerekiyor'

'Virüsün bulaşıcılığı devam ediyor'

Prof. Dr. Yamanel, virüse karşı alınan tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini bildirerek, 'Bizde virüsün hasta edici özelliğinin biraz azaldığını gözlemliyoruz; ama son zamanlarda yoğun bakıma yatan ve entübe olan hasta sayılarımızda bir miktar artış oldu. O nedenle çok dikkat etmemiz gerekiyor. Virüsün hareketini tam olarak bilemiyoruz. Mutasyona uğrayıp daha ciddi hastalık oluşturabilecek duruma da geçebilir. Bu nedenle maskeyi, sosyal mesafeyi ve el hijyenini mutlaka uygulamamız gerekiyor. Çünkü virüsün bulaşıcılığı devam ediyor. Ama virüsün hasta edici özelliğinde belirli bir azalma var' değerlendirmesinde bulundu.

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı Açıkladı: “Tuncer Bakırhan Abdullah Öcalan’la Görüşmek İçin İmralı’ya Gidiyor”
'Atatürk' Yorumu Büyük Tepki Çekmişti: İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na Tarih Dersi!
2024 Yılının En Güvenilir Ünlüsünü Seçiyoruz!
YORUMLAR
24.06.2020

bezdim. bi kurul düşünün hepsi başka şey söylüyor. bi yemekten bulaşmaz diyor biri bulaşır biri maske daha riskli diyor biri maskesiz olmaz. yeter yav!

24.06.2020

Sizin dediğiniz hicbir sey artık güven vermiyor. Bi ise yaradiginiz da yok zaten

24.06.2020

lan durup durup virüs şunda olabilir bunda olabilir demeyin. neyde olmaz onu söyleyin biz onu yapalım amk.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ