Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan'ın Açıkladığı Antikor Testi ve Serolojik Test Nedir?

Bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü ile bir görüşme yaptı. Türkiye'ye dair bilgiler paylaşan Koca, DSÖ ile işbirliğine hazır olduklarını belirtti. 3 Haziran'da serolojik bağışıklık çalışmalarının başladığını duyuran Koca tüm Türkiye'de de uygulanmaya başlandığını ifade etti. Ancak bugüne kadar duymadığımız serolojik çalışmanın ne olduğu da merak konusu oldu.

Bu içerikte cdn.istanbul.edu sayfasından faydalanılmıştır.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan 3 Haziran'dan itibaren serolojik testlerin başladığını açıklamıştı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da Türkiye genelinde 150 bin aileden bir bireye serolojik test yapılarak virüsü geçirip geçirmediği, bağışıklık kazanıp kazanmadığını çıkaracaklarını söyledi. 

Özkan yaptığı açıklamada 'Sağlık personelimiz 81 ilde 153 bin kadar haneye giderek, bu haneden bir kişiyi örnek seçecek. Bu haneler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından rastgele seçiliyor. Kişiye birkaç tane soru sorulup, ardından bizim PSR testi dediğimiz burundan kültür alıp, hasta olup olmadığı testi yapılacak. Biraz da kan örneği alıp antikor bakılacak. Bu antikor da bize hastalık geçirip geçirmediğini, bağışıklık kazanıp kazanmadığını gösterecek.' ifadelerini kullanmıştı.

Peki seroloji nedir?

Koronavirüs ile birlikte duymadığımız çeşitli kavramlara aşina olduk. Seroloji terimi de muhtemelen çoğumuzun yeni duyduğu bir terimdir. 

Seroloji terimine değinmeden önce antijen ve antikor terimlerini bilmek gerekiyor.

Antijen ve Antikor nedir?

Antikor, vücutta bulunan toksinlerin ve mikropların etkisiz hale gelmesini sağlar. Daha basit bir ifadeyle söylemek gerekirse; vücudun mikroplara karşı ürettiği savunma maddeleridir.

Antijen, vücuda girdiğinde bağışıklık sistemi tarafından antikor üretimine yol açan yabancı moleküllerdir.

Serolojik testler, antikor ve antijen reaksiyonlarına dayanır.

'Serolojik testlerde iki temel unsur vardır: Antijen ve Antikor. Eğer elimizde antijen varsa, ona karşı oluşmuş bir antikor arayabiliriz ya da tam tersi de söz konusu olabilir. Bu prensiple hastalıkların tanısında serolojik testler sıklıkla kullanılmaktadır.'

Seroloji testlerinin amacı vücutta antikor olup olmadığını öğrenmektir.

Seroloji testi ile vücudun virüs, bakteri ve parazit gibi birtakım mikroplara karşı ürettiği antikorların var olup olmadığı bulunmaktadır. Kolay uygulanabilir olduğu için sıkça başvurulan bir yöntemdir. Test sonucuna göre hastalığın tanısı yapılır ve tedaviye karar verilir.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı