Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara: 'Koronavirüs Aşısının İlk Uygulaması Kasım'da Başlayabilir'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, ilk dozunun kasım ayında üretilmesi beklenen covid-19 aşısının Türkiye'ye gelmesinin mart-nisan ayını bulacağını söyledi.

Kara, aşılarla ilgili olarak 'Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi bilgilerine göre, bunların sayısı 25 civarına ulaşmış durumda. En önde olan iki tanesinden birisi haftaya başlayacak, diğeri büyük çaplı insan çalışmalarına yeni başlamış vaziyette' dedi.

'İleri seviyedeki aşı çalışmalarının sayısı 25'e ulaşmış durumda'

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, salgına karşı yürütülen aşı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'deki aşı çalışmalarının laboratuvar tarafında olumlu ilerlemeler kaydettiğini belirten Kara, hayvan deneyi aşamalarına gelindiğini söyledi.

Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Uluslararası çalışmalar biraz daha ileri seviyede, insan çalışması düzeyine gelmiş vaziyette. Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi bilgilerine göre, bunların sayısı 25 civarına ulaşmış durumda. En önde olan iki tanesinden birisi haftaya başlayacak, diğeri büyük çaplı insan çalışmalarına yeni başlamış vaziyette'

'Kasım ayı gibi ilk doz uygulamaları dünya çapında başlayabilir'

İngiltere ve ABD'deki aşı çalışmalarına vurgu yapan Prof. Dr. Kara, şu ifadeleri kullandı:

'Şu anda İngiltere'deki aşı çalışmaları belli bir noktaya geldi ve insan çalışmalarında bu büyük gruba başladı. ABD'deki çalışmada önümüzdeki hafta içerisinde büyük çaplı insan çalışmalarına başlanacak. Bunların sonuçlarının alınması büyük olasılıkla kasım ayı olacak gibi görünüyor. Çok sayıdaki insanla yapılan çalışmayla beraber aşının üretim çalışmaları da başlıyor. Olumlu yürüdüğü anda da kasım ayı gibi ilk doz uygulamaları dünya çapında başlayabilir. Ama bizim ülkemize gelmesi mart-nisan aylarını bulabilir. Türkiye girişimlerde de bulunuyor. Gönüllü olabileceklerle aşıların Türkiye'de de uygulanması kasım aylarında olabilir'

'Aşı olsa bile maske ve sosyal mesafe konusunda dikkatli olmamız gerekecek'

Prof. Dr. Kara, açıklamasına şöyle devam etti:

'Aşının içerisindeki RNA insanda kasın içerisine veriliyor. Hücrelerimizin içerisine girerek ilgili proteini sentezliyor. Böylece virüsü değil, virüsün sadece bir proteinini veriyorsunuz ve o proteini de kendi hücrelerimize ürettirmiş oluyoruz. Bu sayede istenilen miktarlarda protein üretilerek güçlü antikor yanıtı oluşuyor. Hücrelerimiz de böylece virüsü tanımış oluyor. Böyle bir proteini taşıyan virüs geldiği anda da hem antikorlar hem de hücreler direkt olarak o virüse karşı harekete geçip virüsün bizim vücudumuzda dolaşmasını engelleyip hastalığı en başında durdurmuş oluyor. Aşı çalışmalarında bugün için bu noktadayız'

Aşılarla ilgili olumlu gelişmelerin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kara, ''Tünelin ucundaki ışık' diye söyleyebiliriz ve bizim açımızdan çok olumlu gelişmeler bunlar. Ama aşıları olsak bile belki de bizi zatürreden ölümden koruyacak; ama virüs vücudumuza girebilir ve başkasına bulaştırmamızı önlemede yeterli kalmayabilir. O nedenle bugün de, aşının olduğu dönemde de bizim mesafe ve maske konusunda dikkatli olmamız gerekecek' diye konuştu.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
29.07.2020

Bak, o beğenmediğiniz elin "gavuru" harıl harıl çalışıyor.. Biz de hala kendi b*kumuzla oynayıp duralım..

29.07.2020

Bizim ülkemizde de bir sürü bilim insanı bunu için çalışma yürütüyor. Bulurlar bulamazlar o ayrı bir mesele, sen burda kendi ülkene bok atmak dışında ne yapıyosun peki? Kendi bokunla mı oynuyosun?

Pasif Kullanıcı
29.07.2020

Mart-Nisan çok geç abi :(

TÜM YORUMLARI OKU (11)