Bilim Kurulu Üyelerinden İyimser Tablo: 'Tedbiri Elden Bırakmazsak Tünelin Ucu Aydınlık'

Koronavirüs salgınında son bir haftada duraksamaya geçen yoğun bakım ve entübe hasta sayısından sonra vaka hızının azalması uzmanları umutlandırmış durumda.

3 Bilim Kurulu üyesi önümüzdeki günler için iyimser bir tablo çizerken rehavete kapılmadan, alınan tedbirlerin sıkı sıkıya uygulanmasının da şart olduğunu belirtti.

Milliyet'ten Mert İnan'a konuşan Bilim Kurulu üyeleri şunları söyledi:

  • Prof. Dr. Alpay Azap: Tedbirler sıkı sıkıya uygulanırsa Türkiye’yi iyi günler bekliyor.

  • Prof. Dr. Tevfik Özlü: Vatandaş sosyal izolasyona uyarsa aydınlık günlere kısa zamanda ulaşırız.

  • Doç. Dr. Asuman İnan: Tünelin ucu aydınlık. İkinci dalganın gelmemesi için tedbirleri taviz vermeden uygulamaya devam etmeliyiz.

Prof. Dr. Azap: Temkinli olmaya devam etmeliyiz

Pandemide 5. haftayı geride bırakırken, en kritik dönemin 6 ve 8’inci haftalar olduğuna dikkat çeken enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, 

“Tepe noktaya vardıktan sonra, sayıların azalmaya başladığını göreceğiz. Cumartesi ortaya çıkan tablo hepimizi gelecek günler için umutlandırdı. Vaka artış hızımız, önceki haftalara göre daha yavaşlamış durumda. Yoğun bakım ve entübe hasta sayısında azalma söz konusu. Temkinli olmaya devam etmeliyiz. En ufak ihmal ikinci salgın dalgasına yol açabilir. Altını çizerek söylüyorum, tedbirleri uygulamaya devam ettiğimiz takdirde, iki hafta sonra daha iyi bir tablo göreceğiz, iyi günler bizi bekliyor” değerlendirmesini yaptı.

‘İyi sınav verdik’

Türkiye’deki sağlık sistemi ve sağlık çalışanlarının iyi bir sınav verdiğini de dile getiren Azap, 

ABD, İtalya, İspanya gibi olmadık. Tedbiri elden bırakmadığımız takdirde de bu ülkeler gibi olmayacağız. Çin’deki tecrübelerden faydalanarak, bu ülkedeki hekimlerle görüşerek kendi algoritmamızı oluşturduk. O algoritma gayet iyi işliyor. Kamuoyunun bildiği ilaçları, hastalığın ilk haftasında, henüz semptomlar hafif seyrederken uyguladık. Bu dönem virüsün çoğaldığı dilim ve en kritik zamandır. İkinci hafta ise bağışıklık sistemini düzenlemeye, sitokin fırtınasına yönelik tedavileri algoritmamıza dahil ettik. Türkiye’nin enfeksiyon ve klinik mikrobiyoloji geçmişinin çok eskiye dayanması, geçmişteki aşı üretme tecrübelerimiz yolumuzu aydınlattı. Elbette eksiklerimiz var ama sağlık sistemimize güveniyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. Özlü: İyi gidiyoruz ama rehavete kapılmamalıyız

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise şunları söyledi:

“Geçen hafta sonu sokağa çıkmamanın etkisini bugün görüyoruz. Umarım vaka sayılarımız giderek düşer. İyi gidiyoruz ama rehavete kapılmamalıyız. Evde kalmak etkili oluyor. En ufak gevşemede tekrar bulaşma hızı ve vaka artabilir. ABD ve Avrupa’da sağlık sistemleri iflas etti. Türkiye’de açıkta kalan hastamız olmadı. Vatandaş sosyal izolasyona uyarsa aydınlık günlere kısa zamanda ulaşırız.”

Doç. Dr. İnan: Tünelin ucu aydınlık

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Asuman İnan da şunları söyledi: 

Vaka artış hızımız iki haftalık süreçte yüzde 14’ten yüzde 4’e geriledi. Filyasyon ekipleri, tedavi algoritması ve rehberi, yoğun bakım yatak sayımızın çokluğu ile sağlık ordumuzun fedakarlığı artış hızında duraksama ve düşüşe geçmeyi sağladı. Tünelin ucu aydınlık. İkinci dalganın gelmemesi için tedbirleri taviz vermeden uygulamaya devam etmeliyiz.”

Prof. Dr. Levent Yamanel de 'Gevşeme olmazsa biz bunu Haziran başı gibi bitiririz" demişti 👇

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yamanel: 'Gevşeme Olmazsa Haziran Başı Bitiririz'

En düşük oran

Mert İnan haberinde Türkiye'ye ait şu istatistiklere de yer verdi:

  • Test sayısı artmasına rağmen vaka artış hızı geçtiğimiz gün, 4 binin altına inerek 3 bin 783 olarak tespit edildi.

  • 3 Nisan’da vaka artış hızı yüzde 15 seviyesine ulaşırken, 11 Nisan’a kadar geçen sürede artış oranı yüzde 11 ile 14 arasında seyretti.

  • 12 Nisan’da vaka artış oranı yüzde 9.2 olarak tespit edilirken, bu oran 18 Nisan’a kadar kademeli olarak düşüşe geçti.

  • Geçtiğimiz gün toplam 40 bin 520 test yapılırken vaka artış hızı yüzde 4.8 oldu. Bu oran test sayısının artmasına rağmen 3 Nisan’dan bugüne kadar geçen sürede en düşük artış hızı olarak kaydedildi.

Türkiye vaka sayısında dünyada yedinci ülke oldu

Tüm bu iyimserlik ve istatistiklere rağmen dün açıklanan son verilerle birlikte Türkiye 86 bini geçen vaka saıyısı ile Çin'i geride bırakmış ve dünyada 7. sıraya yerleşmişti.

Öte yandan Çin'e gerçek rakamları yansıtmadığı yönünde eleştiriler de yöneltiliyor. Pekin yönetimi bu eleştirilerin ardından Vuhan'da ölüm sayısını yüzde 50 artırmıştı.

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
20.04.2020

En son birisi "Bakın burası çokomelli; tünelin ucu aydınlık!" demişti. Bugün çeyrek altın 620 TL. Ulan ne tünel yapmışlar be git git ucuna varamadık. Adamlar tünel yapıyo be :D

20.04.2020

Benim de aklıma aynı tünel geldi. Çokomelli tünel.Bu tünelin de geçiş garantisi var mıdır acaba, bir girdik çıkamıyoruz.

Evet tünelin ucu aydınlık, sanırım bir tren üzerimize geliyor. Yayılma hızında dünya sıralamasında ilk 3 e girmeyi başarmışız. Dünya lideri olmamıza az kaldı. AKP ile durmak yok yola devam.

20.04.2020

Her hafta önümüzdeki hafta çok kritik deniyor. Ne zaman bitecek bu kritik haftalar?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ