Bilim Kurulu Önerdi: 'Aşı Olmayan Maça, Konsere, AVM'ye Alınmasın'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında 14 Temmuz Çarşamba günü yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nda vaka sayılarının seyri, aşı programı ve Kurban Bayram tedbirleri görüşüldü. 

DHA'nın aktardığı bilgiye göre,toplantıda özellikle Doğu ve Güneydoğu illerindeki aşılama oranının düşük kalması konusu masaya yatırıldı. Bilim Kurulu üyelerinin, aşılama oranını artırmak için önerilerini sunduğu belirtildi. Toplantı sonunda maç, tiyatro, sinema ve AVM'lerin yanında kalabalık ve kapalı ortamlarda yapılan toplantı, düğün, kına, konser, kongre, dernek toplantısı gibi etkinliklere aşı olmayanların alınmaması önerisi öne çıktı. Covid-19 ile mücadelede çok önemli olan aşılamanın daha da yaygınlaşması için önemli olduğu değerlendirilen bu önerinin Kabine Toplantısı'nda değerlendirileceği kaydedildi.

20 milyon kişi ikinci doz aşı oldu

Öte yandan Günlük Covid-19 Tablosu'na göre 1 doz aşı uygulanan sayısı 38 milyon 765 bin 635 ile yüzde 62,2'nci doz uygulanan sayısı 19 milyon 904 bin 709 ile yüzde 32,3'üncü doz uygulanan sayısı ise 3 milyon 574 bin 478'e ulaştı. Toplumsal bağışıklığın sağlanması için iki doz aşı uygulama oranının yüzde 70 seviyesinde olması gerektiği belirtildi.

Yurt dışında örnekleri var

Bazı ülkelerde de aşılanma oranını artırmak için benzer uygulamalara gidildiği belirtildi. İsrail'de mart ayında 'Yeşil Geçiş' uygulaması başlatıldı. Buna göre aşılanmış ya da hastalığı atlatmış kişiler 'Yeşil Geçiş' adı verilen aşı kimliğiyle  restoranlara, kafelere, spor merkezlerine girebildi. 

Danimarka'da nisan ayında 'Coronapas' uygulaması başlatıldı. Bu aşı kimliğini aşılanmış, hastalığı atlatmış ya da son 72 saat içinde PCR testi sonucu negatif kişiler alabiliyor ve kafelerin ve restoranların kapalı bölümlerine kabul ediliyor, futbol maçlarını stadyumda izleyebiliyor. Danimarka'da aşılamanın 16 yaşa kadar inmesiyle birlikte ‘Coronapas'ın kaldırılması konuşuluyor. Avusturya ve İsviçre'de de aşılanmış, hastalığı atlatmış ya da test sonucu negatif kişilere yönelik benzer uygulamalar başlatıldı.

Ayrıca bakınız 👇

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı: 'Ağustos Ayında Vakalarda Patlama Yaşanabilir'

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
17.07.2021

Saçmalamayın abi aşı olanların korkacak bir şeyi yok zaten nedir bu güç gösterisi bırakın insanlar istediğini yapsın işte

17.07.2021

Bu konuda özgürlükçü davranmanın hiç lüzumu yok. Tüm toplumu ilgilendiren bir olay. Koyacaksın yasakları insanlar sike sike olacaklar o aşıyı.

17.07.2021

Özgürlükçü davranmak demis biri. Hala anlasilmiyo heralde, su an asi olup ben asiliyim maskeye, mesafeye gerek yok diyip sıkışık cafelerde oturan bir tayfa yarattiniz lan resmen asiyi öve öve. Asi zorunlulugu yerine maske zorunlulugu niye getirmiyosunuz veya para cezasini arttirin bunun. Polisler bile takmiyo artik maske falan. Asi kurtulus yolumuzmus hadi ordan. Ingiltere nin covid vaklarina ve asilanma oranina bi bakin ondan sonra bu yorumlari yapin. Insanlari zorla asilayamazsiniz zaten pfizer-biontech yeni asi cikaricak mukemmele yakin falan diyodu CEO su. Soyle bi asi çıksın, o asiyi olan covid olmasin gidip olalim fakat asi olup gene covid olcaksam niye oliyim amk asiyi ben zaten sağlıklıyım, maskem surekli takili. Hafif gecirmek, olum riskini azaltmak tabiki onemli fakat gencler icin kronik hastaliginiz yoksa brnce cokda onemli degil

17.07.2021

böyle diyebilmek için aşının yüzde yüz etkili olması lazım virüse karşı. hem bu ekonomiyle hiç bir yaptırım, ceza, yasak koyamazsınız zaten istesenizde.

TÜM YORUMLARI OKU (13)