Bilim İnsanlarının Yeni Ürettiği Antibiyotiklerin Bakterileri Nasıl Öldürdüğünü Açıklıyoruz

Yeni yüksek çözünürlüklü mikroskop görüntüleri, polimiksinler adı verilen bir antibiyotik sınıfının bakterilerin hücre zarlarını kristalize ettiğini gösteriyor. Araştırmacılar, mikropların genellikle esnek yağ moleküllerinden oluşan petek şeklindeki kristallerin ince kırılgan tabakalara dönüştüğünü bildiriyor. Bu tabakalar kırıldığında ise, bakteriler ölüyor. Biz de bu yazımızda konunun ayrıntılarından bahsediyoruz.

İsviçre'deki Basel Üniversitesi'nde bir yapısal biyolog olan Sebastian Hiller, bulgunun tamamen sürpriz bir keşif olduğunu söylüyor.

Hiller, biyofizikçi Selen Manioğlu ve meslektaşları, antibiyotikleri farklı bir deney için denetleyici olarak kullanıyorlardı. Hiller ve araştırmacılar mikroskoplarıyla kontrol ettiklerinde 'Hemen anladık; bu özel bir şey olmalıydı' diyorlar.

Kolistin gibi polimiksin antibiyotikleri 1940'larda keşfedildi ve diğer ilaçların çoğuna direnç geliştiren bakterilere karşı güçlü bir son savunma olarak kullanılıyorlar.

Araştırmacılar, polimiksinlerin bir şekilde bakteri hücre zarlarına müdahale ettiğini zaten biliyorlardı. Ancak ekibin keşfettiği gibi daha etkileyici bir senaryoyu kimse hayal etmemişti.

Yeni çalışmada Hiller ve meslektaşları, Escherichia coli bakterisinin hücre zarının parçalarını değişen kolistin konsantrasyonlarına maruz bıraktılar.

Atomik mikroskop ile yapılan görüntüleme, bakterileri öldürmek için gereken minimum konsantrasyonlarda kristallerin oluştuğunu ortaya çıkardı. İlaca maruz kalan kolistine dirençli alt-türler ise kristal oluşturmadı.

Sonuçlar, polimiksinlerin hücre zarını kırılgan ve savunmasız bırakan kristal bir yapıya düzenleyerek çalıştığını göstermekte.

Utrecht Üniversitesi'nde biyokimyacı olan Markus Weingarth, 'Bu, şimdiye kadar uzaktan bile varsayılmamış bir şey. Bu çok önemli bir çalışma. Hatta bunun devrimsel bir buluş olduğunu bile söyleyebilirim' diyor.

Polimiksinlerin hücre zarlarını tam olarak nasıl kristalleştirdiği belirsizliğini koruyor.

Bu bir sorun çünkü bazı bakteriler polimiksinlere karşı direnç geliştiriyor ve bu giderek yaygınlaşıyor. Weingarth, ilaçların nasıl çalıştığını ortaya çıkarmaya yardımcı olacak bunun gibi daha fazla çalışma olmadan, bilim insanlarının antibiyotikleri daha etkili hale getirmek için ilaçlar üzerinde oynama yapamayacağını söylüyor. Hiller, polimiksinlerin kristalleşme güçlerine dair bu ilk bakışın, bilim insanlarının antibiyotiklere karşı dirençle mücadele etmesine yardımcı olacağını umuyor. Hiller, 'Bu kavramları anlamak kesinlikle birçok fikir ve yeni ilaçlar yapma potansiyeli getirecektir' diye sözlerini bitiriyor. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Dünya'nın Yaşama En Elverişsiz Yeri Olan Antarktika Gelecekte İnsan Yerleşimlerine Sahip Olabilir
Petrol ve Gazı Oluşturan Karbonifer Ormanlar Hiç Var Olmasaydı Nasıl Bir Dünyada Yaşardık?
Uzaydan Dünya'ya Çarpan Parçacıklar Kullanılarak Şiddetli Fırtınaların İncelenebileceği Ortaya Çıktı

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"