Bilim İnsanlarının Üreteceği Yapay Kan Sayesinde Binlerce Hayat Kurtulabilir!

Bilim insanları, yapay kanı gerçeğe yakın hale getirmeye bir adım daha yaklaştı. Binlerce hayatın kurtulmasını sağlayacak bu teknoloji, önümüzdeki dört yıl boyunca Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar tarafından ve üniversitenin Eczacılık Fakültesi ile işbirliği içinde tasarlanacak. Haberin ayrıntıları için buyurun...👇

Bilim insanları, yapay kanı gerçeğe yakın hale getirmeye bir adım daha yaklaştı.

Binlerce hayatın kurtulmasını sağlayacak bu teknoloji, önümüzdeki dört yıl boyunca Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar tarafından ve üniversitenin Eczacılık Fakültesi ile işbirliği içinde tasarlanacak.

Çalışmanın başındaki kişi Dr. Allan Doctor, "Kolay taşınabilirlik, saklama ve sulandırma için dondurularak kurutulabilen biyo-sentetik bir kan geliştirmek için olağanüstü bir ekip oluşturduk." açıklamasında bulundu.

'Yaralanma noktasında sağlık görevlileri tarafından sahada kolay kullanım için tasarlanacak ve örneğin bir hastanın kan basıncını stabilize etmek veya kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırmak için geleneksel bir kan transfüzyonu gibi performans gösterecek.'

'Defense Advanced Research Projects Agency' tarafından finanse edilen 46 milyon tutarındaki proje, travma yaşayan insanların hayatlarını kurtarabilecek yapay kan tasarlamayı amaçlıyor.

Kanama, travma sonrasında görülen en sık ölüm nedenlerinden biri. Her yıl 60.000'den fazla Amerikalı kontrol edilemeyen kan kaybından ölüyor. Kan nakli, şu an tedavi için en iyi seçenek ancak kan grubu eşleşmesi bulmak veya  soğutulmuş depoda yeterince kan bulundurmak genellikle zor. Yapay kan böyle bir sorunu çözebilir.

Dr. Mark Gladwin: "Her yıl yaklaşık 20.000 Amerikalı, hastaneye getirilmeden önce kan kaybediyor."

'Kanamayı stabilize etmek ve diğer organ yaralanmalarını sınırlamak için yaralanma noktasında transfüzyon gerekli. Projede, on yıl önce mümkün olmayan yapay zeka gibi son teknolojiler kullanılarak bu soruna çözüm bulunacak.'

Araştırmanın ilk aşamasında yapay kanın, kanamayı durdurması, pıhtılaşmayı sağlaması ve oksijen desteğinde bulunması gibi fonksiyonlara sahip olması bekleniyor.

İkinci aşamada, bilim insanları yapay kanın ne kadar verimli ve güvenli olduğunu karmaşık ve gerçekçi travma modelleri üzerinde analiz edecekler. Böylece kanın raf ömrünü tespit edip, değişen koşullarda aylarca depolamak ve süreyi uzatmak için farklı yöntemler oluşturacaklar.

Süreç boyunca ekip, gerçek dünyadaki pragmatik zorlukların nasıl üstesinden gelineceğiyle ilgili çözüm arayışında olacak.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Kör Kalma Riskleri Çok Yüksek Olduğu Halde Zevk İçin Göz Bebekleri İçine Dövme Yaptıran Tuhaf İnsanlar
İnsanların Neden Göbek Delikleri Vardır?
Trafikte Sıkışınca Arabada Doğum Yapmak Zorunda Kalan Kadının Görüntüleri İnternet Alemini Dumur Etti!

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
YORUMLAR
02.02.2023

Her şeyi 128 milyar dolarla kıyaslıyorum biz dünyanın içinden geçerdik o parayla be…

02.02.2023

idiokrasi çağına hoş geldiniz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ