Bilim İnsanlarının Son Gözlemlerinde Sönmekte Olan Bir Yıldızın Tüm Sistemi Öldürdüğü Ortaya Çıktı

Gökbilimciler ilk kez sisteminde bulunan asteroitleri ve kuyruklu yıldızları çerez niyetine atıştıran beyaz bir cüceyi gözlemlediler. Bilim insanları, Dünya'dan 86 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu yıldızın iç ve dış yıldız sistemlerini oldukça karıştırdığını düşünüyorlar. Biz de bu yazımızda ölürken tüm sistemini de öldüren yıldızdan bahsediyoruz.

Kaliforniya Üniversitesi'nde fizik ve astronomi uzmanı olan baş araştırmacı Ted Johnson yaptığı açıklamada, "Bu kadar geniş ölçüde bir yamyamlık eylemini daha önce gözlemlememiştik" diyor.

'Bu beyaz cüceleri inceleyerek, hâlâ bozulmamış olan gezegen sistemlerini daha iyi anlamayı umuyoruz.' şeklinde sözlerine devam ediyor. Amerikan Astronomi Topluluğu'nun 240. toplantısında sunulan bu keşfin etkisini takdir etmek için bir yıldızın nasıl beyaz cüceye dönüştüğünün daha iyi anlaşılması gerekiyor.

Güneş gibi yıldızların yaşam döngüsü oldukça basit...

Bu yıldızların kaçınılmaz olarak yakacak hidrojenleri kalmaz ve son çare olarak çekirdeklerinde helyum eritmeye başlarlar. Bu süreç, yıldızların en yakında bulunan gezegenlerini yutabileceği kadar şişip genişleyebileceği kırmızı dev aşamasında gerçekleşir. Yıldız yaşlanmaya devam ettikçe dış katmanını kaybeder ve sonunda helyumunu tüketerek bir beyaz cüceye dönüşür.

Bu beyaz cüceler aslında temel olarak yoğun yıldız çekirdeği kalıntılarıdır.

Bu objelerin ışıkları artık termal enerjidir ve içlerinde füzyon gerçekleşmez. Beyaz cüce evresinin başlangıç dönemi – yaklaşık 100 milyon yıl – bu araştırmanın da doğruladığı gibi, yıldız sistemleri için çalkantılı olabilir.

Ekip; beyaz cücenin atmosferinin nitrojen, oksijen, magnezyum, silikon ve demir gibi çeşitli elementler tarafından kirlendiğini gözlemledi.

Bu elementlerden bazıları hem karasal gezegenlerin hem de asteroitlerin oluşumunda en bol bulunanlardır, diğerleri ise buz dünyalarında ve kuyruklu yıldızlarda yaygındır. Johnson, 'Verilerimiz için en uygun olanı, Merkür'ü oluşturan maddeler ile buz ve tozdan oluşan kuyruklu yıldız benzeri malzemenin neredeyse bir karışımı' diyor. 'Demir de nitrojen buzu da, gezegen oluşumu için farklı koşullar önerir. Güneş Sistemi'mizde her ikisinden de bu kadar çok bulunan bilinen bir cisim yok.” şeklinde sözlerine devam ediyor.

Bu bizim Güneş Sistemimiz olsaydı, gelecekteki Güneş Merkür, Venüs ve Dünya gibi kayalık gezegenlerin kalıntılarıyla beslenirken, Kuiper Kuşağı'ndan buzlu cisimlerle dolu bir malzeme seli alacaktı.

Beyaz cüce G238-44'ün keşfi, buzla dolu objelerin bu uzak cisimler tarafından Dünya'ya getirilmiş olabileceğinden, bizler için önemli. Kaliforniya Üniversitesi'nden fizik ve astronomi profesörü Benjamin Zuckerman, “Hayat, bildiğimiz haliyle karbon, nitrojen ve oksijen gibi çeşitli uçucu elementlerle kaplı kayalık bir gezegen gerektiriyor. Bu beyaz cücede gördüğümüz elementlerin bolluğu, kayalık bir ana gövdeden ve uçucu zengin bir ana gövdeden gelen maddelerin bir karışımına benziyor, ki bu da yüzlerce beyaz cüce üzerinde yaptığımız çalışmalarda bulduğumuz ilk örnek.' diye ekliyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Beş Gezegenin Aynı Hizaya Gelerek 18 Yılda Bir Oluşturduğu Görsel Şölene Hazır mısınız?
Kozmosun Boşluğunda Başıboş Gezen Meteorlar, Asteroitler ve Kuyruklu Yıldızlar Arasındaki Farkları Açıklıyoruz
Yeni Yapılan Çalışmalarla Birlikte Dünya'nın Çekirdeği Hakkında Öğrenilen Birbirinden İlginç Gerçekler

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!