Bilim İnsanlarından Yeni İddia: Koronavirüs, Çin Pazarlarında Satılan Rakun Köpeklerinden Bulaşmış Olabilir!

COVID-19'un nasıl ortaya çıktığıyla ilgili farklı iddialar bulunsa da kesin bir cevaba hâlâ varılmış değil. Konu üzerindeki araştırmalara devam ederken, bilim insanları bu defa farklı bir durum keşfetti. Verilere göre COVID-19 köpeklerinden bulaşmış olabilir! Buyrun detaylara...👇

COVID-19'un laboratuvar yapımı bir virüs olup olmadığı netleşmeyen bir tartışma konusu biliyorsunuz ki.

COVID-19 pandemisinin kökenine ilişkin uzun süren ve şiddetli tartışmaya küçük ama potansiyel olarak önemli bir veri eklendi: Analizi ypn bilim insanlarına göre, 2020'nin başlarında Wuhan pazarından alınan bir örnek, hem koronavirüsün hem de bir rakun köpeğinin genetik izlerini gösterdi!

Atlantik tarafından bildirilen yeni veriler, insanlara virüsün ilk kez nasıl, nerede ve ne zaman bulaştığını kanıtlamakta yetersiz kalıyor.

Ancak bazı araştırmacılar tarafından tercih edilen bir teori olan, salgının bir laboratuvardan çıkmak yerine hayvanlardan doğal yayılma yoluyla başladığı teorisini destekliyor. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Cuma günü Çin'e pandeminin kaynağına ilişkin bilimsel verileri paylaşma çağrısını yineledi.

Yeni kanıt, Wuhan'daki Huanan Deniz Ürünleri Pazarındaki hayvan tezgahlarında alınan sürüntülerden geliyor.

Araştırmacılar örnekleri 2020'nin başlarında pazar kapandıktan ve tüm hayvanlar çıkarıldıktan sonra topladı. Utah Üniversitesi'nde verileri analiz eden ekibin bir parçası olan bir virolog olan Stephen Goldstein, bir sürüntünün, bir rakun köpeğinden büyük miktarda ve koronavirüsten izler içeren bir genetik materyal karışımı içerdiğini söyledi. Geçen yıl bulgular yayınlandığında Çinli araştırmacılar, numunelerin hayvan DNA'sı içermediğini belirtmişti.

Bu sonuç artık uluslararası bir bilim ekibi tarafından bozulmuş durumda.

Çinli ekip tarafından Gisaid bilimsel veri tabanına gönderilen gen dizilerine ilişkin analizleri, bazı COVID-pozitif örneklerin rakun köpeklerinden alınan DNA açısından zengin olduğunu buldu. COVID-pozitif örneklerinde misk kedileri dahil diğer memelilere ait DNA izleri de mevcuttu. Bu keşif, rakun köpeklerinin veya COVID bulaşmış diğer hayvanların salgını tetiklediğini kanıtlamıyor ancak çalışmayı Dünya Sağlık Örgütü'ndeki bir uzman grubuna sunan bilim adamları, bunun bunu daha olası hale getirdiğine inanıyor.

Yüzyılın en kötü pandemisini başlatan şey tartışmanın odak noktası haline geldi.

Teorilerden biri virüsün vahşi hayvanlarda ortaya çıktığını ve pazardaki kontaminasyon yoluyla insanlara yayıldığını öne sürüyor. Bir diğer teori ise araştırmacıların benzer patojenler üzerinde çalıştığı yakındaki Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden virüsün sızmasıydı. Laboratuvar sızıntısı teorisi, son haftalarda ABD enerji bakanlığının bir istihbarat değerlendirmesi ve salgının kökenlerine ilişkin Cumhuriyetçi liderliğindeki duruşmaların ardından manşetlere çıktı. Her iki teori için de somut kanıt yok ve de asla bulunamayabilir.

Son genetik veriler, rakun köpeklerinin veya diğer memelilerin COVID ile enfekte olduğunu ve pazarda yayıldığını kanıtlamıyor.

Hayvanlar eğer enfekte olmuşsa, virüsü enfekte insanlardan da kapmış olabilirler. Ancak bulgular, nedenin enfekte bir hayvan ve nihayetinde yasa dışı vahşi yaşam ticareti olabileceğine işaret ediyor. Bilim insanları tartışmanın devam etmesini beklerken, Çinli ekibin genetik verileri neden daha önce yayınlamadığına dair sorular var. Ekibin bir üyesi, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin eski başkanı George Gao, dizilerde yeni bir şey olmadığını söyledi.

"Sars-CoV-2 ile enfekte olmuş rakun köpeklerinin bulunması, koronavirüs ile enfekte olmuş çiftlik hayvanlarının Covid-19 pandemisine yol açan olaylar dizisinde önemli bir bağlantı olduğu olasılığını güçlendiriyor."

Dr Jonathan Stoye, 'Ancak, laboratuvar sızıntısı teorilerini çürütmüyor. Bunun için bu hayvanların Huanan deniz ürünleri pazarına gelmeden ve sergilenmeden önce enfekte olduklarının gösterilmesini gerektirecek, ki bu asla mümkün olmayan bir şey.' diye de devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 için ise bu yıl salgınının sakinleşeceğini ve sadece grip kadar riskli olacağını belirtti.

DSÖ acil durumlar direktörü Michael Ryan COVID-19 için 'Sanırım COVID-19'a mevsimsel grip gibi görebileceğimiz bir noktaya geliyoruz: sağlığa yönelik bir tehdit, öldürmeye devam edecek bir virüs ama toplumumuzu rahatsız etmeyen bir virüs.' cümlelerini kullanıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Farklı Hastalıklar İçin Aşılar Nasıl Üretilir?
Uzmanlar Açıkladı: Covid-19 Enfeksiyonu Olmak da En Az Aşı Kadar Koruma Sağlıyor!
Uzmanlar Uyardı: Meme İmplantları Cilt Kanserine Sebep Oluyor!

Popüler İçerikler

Fatih'in Ecel Terleri Döktüğü Kızılcık Şerbeti Fragmanına Gelen Tepkiler
Tam Bir Erkek Annesi: Oğlu Can'la Yolculuğa Çıkan Ezgi Mola'dan "Anne Be" Dedirten Sözler
Survivor Aleyna Kalaycıoğlu Elenir Elenmez O İsmi Takipten Çıktı!
YORUMLAR
18.03.2023

kovit movit umrumda olmaz beslerim ben bunu yaa çok tatlıymış :)

19.03.2023

YAV HALA BIR SEBEP ARIYOSUNUZ😡 COVID BIYOLOJIK BIR SILAHTI VE PISLIK INSAN ELIYLE YAPILDI!!! 😡

19.03.2023

Covit bir anda geldi birden yok oldu bir hastalık nasıl 1 yıl içinde çıkıp bu kadar insanı öldürüp birden kaybolur ilginç sadece aşının bu kadar etkili olduğunu pek düşünmüyorum çünkü aşı olmayan ama hiç hastalanmayanlarda var..

Misal ben. Aşısızım ama bir kez dahi yakalanmadım. Aslında virüs yok olmuş değil. Sadece gündemimizi eskisi kadar meşgul etmiyor. Bunun sebeplerinden biri de sanırsam toplumsal bağışıklık. Ancak hala hafif atlatanlar ya da entübe olan hastalar mevcut. Özellikle Ankara'da vakaların arttığı söyleniyor. Kendi çevremde dahi bu hafta içinde birkaç pozitif vaka çıktı, karantinadalar. Aşının işe yaramadığı aşikar zira pozitif vakaların büyük bir kısmı aşılı kişiler. Dünya Sağlık Örgütü verilerini takip etmenizi tavsiye ederim. Eskisi gibi şaha kalkmış değil vaka sayıları ancak hala pozitif vakalar ve az da olsa ölümler mevcut.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ