Bilim İnsanlarından Enerji Konusunda Çığır Açacak Yeni Bir Teknoloji: Şeffaf Güneş Paneli

Günümüzde hiçbir saygın mimar, güneş ışığı ve ısısını kesmek amacıyla müdahale edilmiş camlar olmadan bir mekan tasarlamıyor artık.

Peki, ya camdaki kaplama güneşin etkisini azaltmaktan başka amaçlara da hizmet etse? Bu ince film tabakası ofisin aydınlatılmasında, bilgisayarların çalışmasında kullanılmak üzere güneş enerjisini depolasa? 

Nasıl olurdu?

Michigan State Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı sonunda tamamen şeffaf bir güneş paneli yapmayı başardı.

Üretilen bu paneller yakında dünyadaki tüm pencereleri, telefonları ve benzerlerini enerji kaynağına çevirecek.

Organik kimyanın da desteğini arkasına alan bilim insanları, şeffaf güneş panellerini üreterek, güneş enerjisi ile alakalı en büyük soruna çözüm bulmak istiyorlar.

Bilindiği gibi Güneş, açık ara en büyük enerji kaynağı. Fakat, buradaki en büyük problem, Güneşten gelen enerjinin çok düşük bir verimle elektriğe dönüştürülmesinde.

Şu an kullanılan güneş panelleri sayesinde, Güneşten gelen enerjinin sadece %20’lik bir verimle elektriğe dönüştürüldüğünü biliyoruz ve bu oldukça düşük bir oran.

Son zamanlarda bu oran biraz daha artış gösterse de, gelen enerji ile üretilen elektrik arasında ciddi bir uçurum söz konusu.

Bilim insanları bu duruma çözüm olarak, güneş paneli olan bina sayısının artırılması ve kullanılan panellerin şeffaf ya da şeffafa yakın olması gerektiğini buldular.

Yeni üretilen bu paneller gerçek saf bir camdan ayırt edilemeyecek kadar şeffaf özellikte. Şeffaf materyaller, ışığı olduğu gibi geçirme özelliğine sahiptir. Şeffaf bir fotovoltaik hücrenin olması fiilen imkansız olmasından dolayı daha önce proje üzerindeki yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan panellere şeffaf demek biraz yanıltıcı oluyordu. Güneş panellerinin, absorbe edilen fotonları elektronlara dönüştürerek enerji üretmesinden dolayı şeffaf denilebilmesi için bu fotonların tamamen maddenin içerisinden geçmesi gerekir. (Enerji elde etmek için absorbe edilmeden)

Şeffaf güneş paneli fikri, Güneş’in, görünür ışığın yanı sıra gözle görünmeyen morötesi ve kızılötesi ışıkla da enerji yayması fikrine dayanıyor.

Bu yeni gelişmeye göre tayfın sadece görünmez kısmındaki ışığı toplayan bir güneş hücresi, tüm diğer ışıkların geçip gitmesine izin verecek yani bir başka deyişle şeffaf olacak.

Uzmanlar, kuvars kumundaki silikaya yüksek ısılı fırında müdahale edilmesiyle üretilen sıradan silikon güneş panellerine kıyasla organik güneş panelinin birçok avantajı olduğunu söylüyor.

Organik güneş film tabakasını imal etmek çok daha az enerji gerektiriyor ve seri üretime geçilmesiyle çok daha ucuza mal olacağı düşünülüyor.

Bu teknolojinin öncelikli olarak mobil cihazlar, saat ve diğer küçük boyutlu elektronik cihazlarda kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Uzmanlara göre, pil ömrünü uzatmak ve pil ömrü sorunlarına çözüm getirmek, teknolojinin gelişimi için çok iyi bir başlangıç olacak.

Bu teknolojinin mobil cihazlarda kullanılacak olmasının, cihaz fiyatlarına önemli bir değişiklik yapması da beklenmiyor.

Solar güneş panellerinin mobil cihazlara yerleştirilmesinden sonra, akıllı telefonlar üzerinde güneş paneli olmayacak. Malzeme, cihazın ekran camının hemen altına yerleştirilen görünmez bir kaplama şeklinde olacak.

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
31.01.2016

Gereksiz teknoloji bu ya. Bakın Türbitak'a okunmuş fasulye gibi teknolojiyi on adım öne taşıyacak şeyler yapıyorlar. Bizim teknolojilerimizin yanında bunlar ne ki fiyuuu.

31.01.2016

Elektriğe zam geldiği bu zamanlarda böyle haberler umut verici Lakin kullandığın elektriğin yarısından fazlasını vergi olarak ödediğimiz bir sistemde bu uygulama ülkeye gelmez -.-

Pasif Kullanıcı
31.01.2016

Cam sanar kirardim la onu ben

31.01.2016

Amaç?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ