Bilim İnsanlarından Çığır Açıcı Çalışma: Beyin "Işınlama"

UCL'deki bilim insanları, bulguları sayesinde hafızayı etkileyen bunama ve Alzheimer gibi hastalıklar için yeni tedaviler geliştirebileceklerini düşünüyor.

University College London'dan (UCL) nörobilimciler, 'hafızanın iç işleyişini ve GPS’ini' daha iyi kavramak için fareler üzerinde deneyler yürütüyor. Hakemli bilimsel dergi Cell’de yayımlanan yeni çalışmada, beynin hafızadan sorumlu bölgesi hipokampusa lazer ışınları gönderilebileceğini ve böylelikle konum hücrelerinin (place cells) uyarılabileceğini ortaya koydu.

Çevrenin konumunu hafızada saklıyor

Daily Star’ın haberine görebu konum hücreleri, hayvan veya insan gibi akıllı bir varlığın yeni bir çevreye girmesiyle aktive oluyor ve o çevrenin konumunu hafızada saklıyor.

Hayvanlar zihinsel olarak ilk konuma "ışınlandı"

Hayvanları daha sonra başka bir konuma taşıyan araştırmacılar, ilk konumu hafızada depolayan konum hücrelerini etkinleştirmek için lazer ışınları kullandı. Böylece araştırmacılar, farelere ödül verildiği konumun anısını yeniden etkinleştirmeyi başardı ve hayvanlar zihinsel olarak ilk konuma 'ışınlandı'.

Alzheimer gibi hastalıklar için yeni tedaviler geliştirilebilir

İşlemin ardından farelerin yeniden şekerli su arayışına girdiği görüldü. Çünkü hayvanlar, ikinci değil, ilk konumda olduklarını sanıyordu. Bulgular, anıların nasıl depolandığına dair daha derin bir kavrayış sağlıyor. UCL’deki bilim insanları, bu sayede hafızayı etkileyen bunama ve Alzheimer gibi hastalıklar için yeni tedaviler geliştirebileceklerini düşünüyor.

Ne Yaparsam Yapayım Ağız Kokusundan Kurtulamıyorum Diyenler Toplansın! En Doğal Yöntemleri Açıklıyoruz

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
YORUMLAR
09.11.2020

Biz de işte götüme su kaçtı orucum bozulmuş mudur falan onları araştırıyoruz

09.11.2020

İslamcıların yeni bombası da üvey torunlar evlenebilirsiniz oldu. Böylelikle dünyanın en büyük sorunlarından biri daha çözdüler.

09.11.2020

Black Mirror'da felçli eşcinsel bir kız vardı. Ve zihnini kontrol ederek ona zihninde anılar sahip olmasını sağlamışlardı. Herkes zihinsel sanal bir dünyada yaşayabiliyordu. Beden ölüyordu ama zihinler sonsuza dek yaşayabiliyordu. Hatta insanlara bu sanal cennette mi yaşayacaksın yoksa tamamen zihinsel anlamda da mı öleceksin diye soruluyordu. O günlerin geleceğini düşünüyorum. Dilerim o günleri görebilecek ömrüm olur. Çünkü ben de zihnimin kalıcı olmasını isterdim. İstediğimiz her şeyin mümkün olduğu simülasyon bir dünya. Belki biz de simülasyonuzdur kim bilir? Şu bilimsel gelişmeler beni çok heyecanlandırıyor. Ve ölmeyi sırf bu yüzden istemiyorum. Daha ne kadar ileri gidebileceğimizi görmek için.

Pasif Kullanıcı
09.11.2020

Şunu sakın unutma; sen öldükten sonra senin için her şey biter! İster zihnini başka yere aktarsınlar, ister senin kopyanı yapsınlar, senin beynin fiziken öldükten sonraki yapılan tüm senler birer kopyadır! Ölümsüzlük ancak beynin fiziken varolmaya devam etmesiyle mümkündür, öbür türlüsü sadece birer kopyadan ibarettir! Yani şöyle düşün, öldün ve senin beynindeki bilgileri başka bir ortama taşıdılar diyelim, uyanıp gözünü açan kişi ölen sen değil, senin bir kopyandır!

09.11.2020

Bulun artık ölümsüzlüğü de sizden rahat edin biz de :)

TÜM YORUMLARI OKU (11)