Bilim İnsanlarına Göre Yabancı Ülkeleri Gezmek Hayata Bakış Açınızı Değiştiriyor!

Gezmek görmek, farklı kültürler ve farklı insanlar tanımak, hiç bilmediğiniz bir yeri sıfırdan öğrenmek muhteşem hisler. Bilime göre bu gezmeler, sadece gezmeden de ibaret değiller üstelik.

Daha önce yayınlanan bilimsel araştırmalar sayesinde, farklı bir dilde düşünmenin düşüncelerimiz üzerinde ilginç etkileri olduğu anlaşılmıştı.

Bu etkilerden biri, etik anlayışımızın değişmesi. Nedeniyse, ana dilimiz dışında bir dilde konuştuğumuzda daha mantıklı, daha az duygusal ve daha az sezgisel hale gelmemiz.

Fakat geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırmaya göre, bizi değiştiren sadece dilin kendisi değil.

'Journal of Personality anad Social Psychology'de yayınlanan bir araştırmaya göre, farklı bir ülkede bulunmak, doğru-yanlış algılarınızı değiştirmeye tek başına yetiyor; etik anlayışınızı değiştiriyor.

Konuyla alakalı olarak 8 ayrı deneyde, yabancı ülkeleri gezen insanlar üzerinde araştırmalar yapılmış.

Tüm deneylerde, katılımcıların ahlak standardı düzeylerinin, yabancı ülkede harcadıkları zaman arttıkça azaldığı gözlemlenmiş. Örneğin bir deneyde, yurtdışında okuyan Fransız lise öğrencileri incelenmiş. Gitmeden 3 ay önce, gittikten 6 ay sonra ve döndükten 1 yıl sonra, tüm bu öğrenciler üzerinde bazı testler yapılmış.

Bu üç farklı zamandaki üç deneyde de öğrencilere sonunda iPad kazanma şansı olan bulmacalar verilmiş.

Kelime bulmacalarında yapmaları gereken çok basitmiş: Her bulmacadan sonra bulmacanın alt kısmında yazan 'Çözdüm' kutucuğuna bir tik atmak. Hem de cevabı yazmalarına bile gerek kalmadan. İşin püf noktasıysa, bulmacalardan birinin çözümsüz olarak hazırlanmış olmasıymış. Dolayısıyla bu bulmacanın altındaki kutucuğu işaretleyen öğrencilerin, yalan söylediği anlaşılabilecekmiş.

Bu oldukça zekice olan deney sonunda, ilk deney zamanında öğrencilerin %30'unun o kutucuğu işaretlediği görülmüş.

Geldik işin en ilginç kısmına. Yabancı ülkede yaşamaya başladıktan 6 ay sonraki deneyde, öğrencilerin o bulmacayı çözdüğüne dair işaret bırakma oranları %46'ya kadar çıkmış. Döndükten 1  yıl sonraki deneylerde ise ortalama %48'lerde seyretmiş.

Araştırmacılar bu etkilerin sadece öğrencilerde olmadığını da ortaya çıkarmış.

Yetişkinler üzerinde yapılan bir deneyde, yine gizlice hile yapma ihtimali verilen bir oyun hazırlanmış. Bu sefer araştırmacılar katılımcılara herhangi bir ödül vaad etmemiş, dolayısıyla ortada hile yapmaya teşvik edecek bir durum bile yokmuş. Buna rağmen çoğu yine de hile yapmış, hatta daha fazla ülke gezenlerin hile yapma oranı daha fazlaymış.

Özetle araştırmacılar, yurt dışında geçirilen zamanın, kişinin mutlak doğru-yanlış kavramlarına inancını zayıflattığını ortaya koymuş durumda.

Yani insanlar farklı kültürlere maruz kaldığında, etik anlayışları da keskinliğini kaybediyor. Değişen zaman algısıyla beraber, etik değerleriniz de evinizden uzaklaşıp size tamamen yabancı yerlerde bulunduğunuzda değişiyor.

Dolayısıyla gezmek, bakış açınız üzerinde olumlu etki yapacak bir eylem.

Tabi bunu hile yaparak kullanıp kullanmamak size kalmış... Bilimle kalın!

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
26.01.2017

Muazzam bir araştırma. Tecrübelerim araştırma sonuçlarını destekliyor.

26.01.2017

Çok doğru. Örneğin avrupadan ziyade s.arabistan seyahatlerim çok ilginç olmuştu. Bir de uzak doğu.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ