Bilim İnsanlarına Göre Dünya Geri Çevrilemez Bir İklim Değişikliği Evresine Resmen Girdi!

Bugün insanoğlu olarak kendimizi kutlama günü! Yıllardır zorladığımız karbon kırılma noktasını artık tamamen geçtik ve sayemizde Dünya, geri döndürülemez etkileri olacak bir iklim değişikliği evresine girdi.

Bu gurur hepimizin, neticesinde milyonlarca yıldır bu gezegene bizim türümüz kadar zarar veren başka bir tür yok. Tebrikler!

Bilim insanlarına göre bu hafta itibariyle atmosferdeki karbon seviyesi 400 ppm'i temelli olarak geçti.

1958'den bu yana ölçümler yapan Mauno Loa Gözlemevi'nin haftalık raporlarından analiz yapan araştırmacılara göre, bundan sonra ne bu yıl içerisinde, ne de önümüzdeki uzun yıllar içerisinde atmosferik karbon seviyesi bir daha 400 ppm (milyon başına birim) seviyesinin altına inmeyecek.

Peki nedir bu 400 ppm'in önemi?

Bilim insanları yıllardır atmosferik karbon seviyesinin bu seviyeyi geçmesine izin verirsek, dünyanın geleceği için çok kritik bir döneme gireceğimiz konusunda uyarılar yapıyordu. 2012'de Arktika, bölge bazında bu kırmızı çizgiyi geçen ilk yer oldu. 3 yıl sonra ise ilk defa bir ay boyunca 400 ppm seviyesi düzenli olarak aşıldı. Geçtiğimiz Mayıs ayındaysa gezegenimiz üzerinde 400 ppm değerlerine ulaşmayan tek yer olan Antarktika da bu seviyeye ulaştı.

Peki bu 400 ppm'in temsil ettiği ''yeni bir kilometre taşı'' kavramı nasıl bir durum?

Bu kavramı masanın üzerinde duran bir bardak suyla örnekleyebiliriz. Eğer su dökülürse, onu bir daha bardağa doldurmanız mümkün olmaz, tüm yüzeye yayılır. Su bir yere kaybolmamış olsa bile, artık tamamen farklı bir düzene girmiştir.

Dünya için de bu seviye böyle bir durumu temsil ediyor. Ne kadar kötü veya iyi olacağını bilmesek de, artık dünyamız tamamen farklı olacak bir iklime sahip olma yolunda ilerlemeye başladı ve ne yazık ki bu ilerleme, artık durdurulamaz.

Peki bu seviyenin düşmeyeceğini nereden biliyoruz?

Uzun yıllar süren araştırmalar sonucu yıl genelinde en düşük seviyeler hep Eylül ayı sonlarında görülüyordu. Şu anki veriler 401 ppm'i gösteriyor ve Ekim ayı başında bu seviye biraz daha azalırsa bile 400 ppm'in altına inecek kadar büyük bir değişim göstermesi ihtimali sıfıra oldukça yakın.

Gelelim bu durum neticesinde karşı karşıya kalacağımız olaylara.

İlk ve en büyük tehlike, türlerin giderek daha hızlı yok olması. Araştırmalara göre, türlerin günümüzdeki yok olma hızı, insanlık ortaya çıkmadan önceki yok olma hızının tam 1000 katı. Bu nedenle günümüzde her yıl 10 bin türün yok olabileceği düşünülüyor, hatta 2050'ye kadar dünyadaki tüm canlı türlerinin dörtte birinin yer yüzünden silineceği tahmin edilmekte.

Bir diğer sorun da yükselen deniz seviyeleri.

Deniz seviyesinin yükselmesi sadece diğer türleri değil, bizim türümüzü de çok kötü şekilde etkileyecek. Buzullar eridikçe kıyıları seller vuracak ve buradaki insanlar başka yerlere taşınmak zorunda kalacak. Hatta Pasifik Okyanusu'nda bu değişimler başladı ve 5 ada yeryüzünden silindi bile.

Araştırma ekibinin başındaki Ralph Keeling, 400 ppm seviyesinin ciddi bir uyarı olarak görülmesi gerektiğini söylüyor.

Bu seviyenin yılda 2 ppm kadar artmaya devam edeceğini, zamanla daha da hızlanıp kritik 420 ppm seviyesine çok yakın bir gelecekte ulaşacağını söylüyor. Daha da kötüsü, 500 ppm seviyelerine kadar, bu hızla gidersek, yavaşlamamız mümkün gözükmüyor.

Son olarak belirtelim; son 11 ayın tamamı, yaşanan en sıcak ay rekorunu kırıp tarihe geçti.

Örneğin geçtiğimiz Ağustos ayı, dünya genelinde tarihin en sıcak Ağustos'uydu. Uzmanlara göre bu 11 aylık rekor serisi daha da uzamaya devam edecek.

Ne diyelim, dünyayı giderek daha berbat bir yere, göz göre göre çeviriyoruz...

Popüler İçerikler

CHP'li Belediye Başkanı Burcu Köksal Canlı Yayında Atatürk İlkelerini Sayamadı
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
YORUMLAR
30.09.2016

butun gezegenin adim adim gittigi felaketi ongorebilcek kadar ileri gelismis olupda, bunu onlemek icin ureme, tuketme, acgozluluk gibi durtulerini kontrol edemiyecek kadar ilkel olmak. deha ile aptalligin ayni bunyede birlesimidir insanoglu.

30.09.2016

İnsanlar kısa vadede akıllı uzun vadede aptal yaratıklardır, çok şaşırmamak gerek böyle şeylere.

01.10.2016

daha büyük motor hacimli arabalar alın! evinize 2 durak mesafelerdeki avmlere arabanızla gitmeye devam edin! gördüğünüz her ormana "ulan buraya ne site yapılır bee" demeyi sürdürün, tüm yeşilliği yok edin! ondan sonra çıkıp "şehir çok kalabalık, trafik çok fazla, nefes almaya hava kalmadı" diye ağlaşın!... Beter ol insan soyu! Şu güzelim mavi gezegenin başına gelmiş en boktan varlığız...

Yorumlara bakıyorum da gülüyorum. :) Herkes çamuru başkasına atmışta baştan aşağı hepimiz çamurun içindeyiz. Burda yok iyi bok yediniz yok doğayı mahvettiniz yazmışsınız. En basitinden evinde deodorantın, parfümün yok mu ailenden birinin yok mu? Evinin kapısında sana ait bir aracın yok mu ailenden birine ait bir araç yok mu? Merak ediyorum kışın üşüdüğümüzde ne yakıyoruz ya da yazın sıcaktan pişince hangimiz klimanın düğmesine basmıyor? Bahsetmişsiniz hani, hani şey demişsiniz ormanlık arazileri mahvettiniz. Oturduğun ev yapılsın diye kaç tane ağaç oksijen üretmeyi bıraktı acaba, hiç oturduğun araziyi merak etmiyorsun? Merak ediyorum kaçımız çöplerini geri dönüşüme uygun kullanıyor. Evinizde iki, üç tane böcek gördüğünde kim ilaçlatmıyor? Kimler sokakta bir şey yediğinde ya da içtiğinde onun çöpünü 5 dakika daha elinde tutup çöpe atıyor?

Yapılacak pek bir şey yok arkadaşlar nasıl olsa şu an bir zararı yok ileride olacağa ileride bakarız. Ne de olsa günü birlik yaşamaya alıştık bize ŞİMDİLİK bir zararı olmadıktan sonra gerisinden bize ne?

TÜM YORUMLARI OKU (84)