Geçtiğimiz Aralık ayında Paris'te yapılan iklim değişikliği müzakelerinde, çölleşme, sıcak hava dalgaları, yaygın olarak görülen seller ve küresel ısınmanın diğer etkilerinin önlenebilmesi adına sıcaklık artışında 1.5C derecelik bir limitin korunması kararlaştırılmıştı. Görüşmeler sonrasında bilim insanları ve konunun savunucuları müzakereyi oldukça faydalı bulduklarını defalarca vurgulamıştı. Bugün ise bilim insanları aradan yalnızca 8 ay geçmiş olmasına rağmen ortaya konulmuş hedeflerin çok yakınında olduğumuz konusunda ciddi uyarılar yapıyor. Küresel ısınma sanayi öncesine göre çok daha hızla ve tehlikeli biçimde ilerlemeye devam ediyor...
650milyon yil once dunyanin ekvatoruna kadar tamamen buzlarla kaplandigi snowball earth, 250milyon yil once dunyadaki yasamin nerdiyse tamamen yok oldugunu en buyuk yok olus p-t yokolusu ve 65milyon yil once dinozorlari yok eden k-t yokolusu; hepsinde olan olaylari detayli inceliyince dunya biosferinin cok satabil ve dengeli oldugu gozukuyor, her turlu asiriligi dengeleyen bir karsi mekanizma var. nitekim buyuk yok oluslarin basit nedenlerden gerceklesmemesi, 100milyon yilda bir olmasi bunun sayesinde. ayni sekilde bugunde dunya bizim yarattigimiz dengesizlige karsi direniyor, fazla sicakligi ve co2 yi okyanuslar emiyor, yukselen co2 ile beraber ormanlardaki agac kutlesi artarak fazladan co2 yi emiyor. kuresel isinmanin etkilerini cok agir hissetmememiz bu sebebden.
boşuna demiyoruz ağaç dikelim diye şahsen ben eylül ayının ortasında en az 5 tane fidan dikeceğim ve bunu her sene yapacağım inşallah,bu asfalt olayını icat edenin ayrıca ... bana kalsa memleketteki bütün asfaltı sökerdim yerinden,yazın sıcaktan nefes alınamıyor kışın ortalığı sel götürüyor toprağa su geçmiyor eski usül en güzeliymiş.
Ulan dünya üzerindeki tüm güzellikleri mahvettik şimdi sıra dünyanın kendisine geldi aq. Bakalım ne olacak.