Bilim İnsanları Şempanzelerin İlkel Bir Dile Sahip Olduğunu Keşfetti!

Bilim insanları, şempanzelerin söz dizimine sahip olduğunu ve anlamı ifade etmek için belirli sesler ürettiğini buldu. Çalışma, insan dilinin evrimsel tarihine ışık tutabilir. Detaylar için buyurun...👇

Bilim insanları, şempanzelerin söz dizimine sahip olduğunu ve anlamı ifade etmek için belirli sesler ürettiğini buldu. Çalışma, insan dilinin evrimsel tarihine ışık tutabilir.

Bir şeyler ters gittiğinde, insanlar tehlikeyi ifade etmek için kelimeleri, ifadeleri ve sesleri kullanabilir. 'Hayır!', 'imdat!' gibi basit haykırışları, yüz ifadeleri ile birleştirmek, diğer insanları olası bir tehdide karşı uyarmak için fazlasıyla yeterli.

Zürih Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, insanlığın yaşayan en yakın akrabalarından olan şempanzelerin de bu düzeyde iletişim yeteneğine sahip olup olmadığını araştırdılar. Araştırmalar, Uganda'daki vahşi şempanzelerin söz dizimi ile tamamlanmış kendi ilkel dillerine sahip olabileceğini buldu.

Nature'da yayınlanan çalışmada bilim insanları, şempanzelerin tehlikeye verdikleri tepkileri gözlemlemek için 'sahte yılan' kullandılar.

Ekip, şempanzelerin sadece karşılık gelen anlamlara sahip, belirli sesler çıkarmadıklarını, aynı zamanda kelime sırasını da anladıklarını ve bir dizide hangi sesin önce geldiğine bağlı olarak buna göre tepki verdiklerini buldu.

Araştırmacılar, şempanzelerin vahşi doğadaki yılanları ve diğer tehlikeleri gördüklerinde yardım istediklerini veya uyarı yaptıklarını anlatan farklı iki ses çıkardıklarını buldu.

Araştırmacılar, söz dizimini kendi dillerinde kullanan şempanzelerin, bunun insanlardan kaynaklanmadığını, ancak söz dizimini kolaylaştıran bilişsel yapı bloklarının şempanzelerle son ortak atamızda mevcut olabileceğini söylüyorlar.

“İnsanlar ve şempanzeler en son yaklaşık 6 milyon yıl önce ortak bir atayı paylaştılar. Bu nedenle verilerimiz, anlamlı seslendirmeleri birleştirme kapasitesinin en az 6 milyon yaşında olduğunu gösteriyor.'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Araştırmacılar Açıkladı: Maymunlar Bünyelerinde Oluşan İlginç Etki Yüzünden mi Sürekli Dönüyorlar?
Su İçmeden Uzun Süre Boyunca Yaşayabilen ve Afrika'nın En İlginç Türü Olan Gerenuklar
Her An Kanınızı Emmeye Hazır Gibi Duran Drakula Papağanları!

Popüler İçerikler

A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
Kimler Geldi Kimler Geçti'de Leyla'nın Cem'i Rüyasında Gördüğü Sahnenin Nasıl Çekildiği Ortaya Çıktı!
Harçlığını Çıkarmak İçin Kuryelik Yaparken Bıçaklanarak Öldürülmüştü! Olay Anı Güvenlik Kamerasına Yansıdı
YORUMLAR
16.05.2023

Zeki hayvanlar yahuu. Fakat bnm 6 milyon yıl önceden sempanze atam yok :d

17.05.2023

vay be aynı ben :))

17.05.2023

Mirketlerin bile tehlike karşısında, tehlikenin türüne göre ses çıkardıkları biliniyor. Şempanzelerde yeni keşfedilmesi ilginç. Haber 1950 tarihli olabilir tabi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ