Bilim İnsanları Şekil Değiştirebilen Robot İcat Etti: Araba Kullanabiliyor ve Uçabiliyor

Bilim insanları, yürüyebilen, araba kullanabilen ve uçabilen şekil değiştiren 'morfobot' adlı bir robot geliştirdi. Bu robot, kuş, kedi ve fok gibi hayvanlardan esinlenerek farklı hareket modlarını gerçekleştirebiliyor. Northeastern Üniversitesi'nden Alireza Ramezani ve diğer araştırmacılar, morfobotun tekerleklere, pervanelere veya bacaklara dönüşebilen parçalardan oluştuğunu ve kara ve hava gibi farklı arazilerde seyahat edebildiğini belirtiyor.

Bilim insanları, parçalarını gerektiğinde tekerleklere, pervanelere veya bacaklara dönüştürerek kara ve hava dahil olmak üzere farklı arazilerde seyahat edebilen "morfobot" adlı yeni bir robot tasarladı.

ABD'deki Northeastern Üniversitesi'nden Alireza Ramezani'nin de aralarında bulunduğu araştırmacılar, morfobotun uçarak, yuvarlanarak, sürünerek, çömelerek, dengede durarak ve yuvarlanarak çevrede gezinmek için şeklini değiştirebildiğini söylüyor.

Birçok hayvan uzuvlarının kullanımını farklı arazilerde mücadele edebilecek şekilde adapte edildi.

Örneğin deniz aslanları, yüzmek için de kullandıkları paletlerini kullanarak karada yürürler ve mirketler arka bacaklarını çevrelerini keşfetmek için kullanırlar. Chukar kuşları da dik yokuşlarda dört ayak üzerinde yürümek için kanatlarını kullanacak şekilde adaptasyon göstermiştir.

Benzer şekilde, bu hafta Nature Communications dergisinde açıklanan morfobot, kuşlar, mirketler ve foklar gibi hayvanların uzuvlarını yeniden kullanma yeteneklerini taklit ederek onlardan esinlenen farklı hareket modlarını gerçekleştiriyor.

6kg ağırlığındaki robotun her biri iki eklemden oluşan dört bacağı ve bacak uçlarına sabitlenmiş kanallı fanları var. Uzunluğu 70 cm, genişliği ve yüksekliği ise 35 cm.

Yeni çalışma, morfobotun fanlarının gerektiğinde bacak, itici pervane ya da tekerlek olarak işlev görecek şekilde şekil değiştirebildiğini gösteriyor.

Robot, engebeli arazide yürümek, dik yamaçlardan geçmek, büyük engellerin üzerinden yuvarlanmak, daha yüksek seviyelere uçmak ve alçak tavanlı yolların altında sürünmek için hareketlerini değiştirme yeteneğini göstermekte.

Araştırmacılar, çalışmaya dayanarak, gelecekteki mobil robotların hareket stratejilerini uyarlayarak karmaşık arazilerde gezinmek için çok işlevli uzuvlarla tasarlanabileceğini söylüyor.

Bu yenilik, doğal afetlerden sonra arama ve kurtarma müdahalelerinde, uzay araştırmalarında ve otomatik paket teslimatında kullanılanlar gibi zorlu ortamlarda hareket edebilecek robotların tasarımının daha da geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Bilim insanlarına göre bulgular, çeşitli ve zorlu arazilerde seyahat etmek için kullanılabilecek çok amaçlı uzantılara sahip robotlar tasarlamanın avantajlarını ortaya koyuyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Dünyanın İlk Merdiven Çıkabilen Robot Süpürgesinin Tanıtım Videosunu Görenler Şaşkınlıklarını Gizleyemiyor!
Bilimin Gördüğü İlk Nefes Alan, Terleyen ve Üşüdüğünde Titreyen Robot İnsan ANDI ile Tanışın!
Jeff Bezos 42 Milyon Dolar Yatırım Yaptığı Teksas’taki Dev Saat ile Geleceği Düşünmeyi Amaçlıyor

Popüler İçerikler

Yabancılar Hayran Kaldı: Mourinho'nun Trabzonspor Maçındaki Heyecanı Dünyanın Dilinde
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''