Bilim İnsanları Saçların Neden Beyazladığını ve Bunun Önüne Nasıl Geçilebileceğini Açıkladı!

Beyazlayan saçlar birçoğumuzun canını sıkan bir unsurdur. Peki, bu durumun önüne geçilebilir mi? İçeriğimizde New York Üniversitesi'ndeki araştırmacıların saçların neden beyazladığı ve bu durumun önüne nasıl geçilebileceğiyle alakalı çalışmalarına yer verdik. 👇

Hem erkekler hem de kadınlar beyazlayan saçlarından yakınır ve çözüm yolu arar.

Peki, saçlarımız neden beyazlar hiç merak ettiniz mi?

New York Üniversitesi'nden araştırmacılar, insan saçının zaman içinde neden doğal rengini kaybettiğine dair yeni bulgular elde ettiler.

www.instagram.com

Elde edilen bulgular aynı zamanda saçların beyazlamasını engellemeye de yardımcı olabilir.

Hakemli bir dergi olan Nature'da fareler kullanılarak yapılan deneyde saç rengini kontrol ettiği bilinen melanosit kök hücreleri yakından incelendi.

Yaşamın erken dönemlerinde bu hücreler oldukça dinamik olabilir, ancak yaş ilerledikçe, saçlar dökülüp yeniden çıktıkça, melanosit hücreler yavaşlama eğilimine girerek saç folikülü çıkıntısı olarak bilinen yerde sıkışıp kalırlar.

Yani, görevlerini bitirme şansları kalmaz.

NYU Grossman Tıp Fakültesi ekibine göre melanosit hücrelerini tekrar harekete geçirmenin bir yolunu bulmak hem farelerde hem de insanlarda beyazlayan saçların sonu anlamına gelmekte.

NYU Langone Health'te doktora sonrası araştırmacı olan Qi Sun, "Bu durum melanosit kök hücrelerinin saçı renklendirmek için nasıl çalıştığına dair temel anlayışımıza katkıda bulunuyor" dedi.

'Yeni keşfedilen yöntemler, melanosit kök hücrelerinin sabit konumlanmasının insanlarda da var olabileceği olasılığını artırıyor.'

Sun, "Sıkışmış hücrelerin gelişmekte olan saç folikülü bölmeleri arasında tekrar hareket etmesine yardımcı olmak insan saçının beyazlamasını tersine çevirmek veya önlemek için potansiyel bir yol sunuyor" dedi.

www.instagram.com

Çalışma sırasında, saçları koparılarak fiziksel olarak yaşlandırılan ve yeniden büyümeye zorlanan laboratuvar farelerinde, saçlar koparılmadan önce bu folikül çıkıntısında sıkışmış melanosit hücresinin yoğunluğunun %15 daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Müdahaleden sonra, artık pigment üretme kabiliyetine sahip olmayan kılların yüzdesi yaklaşık %50'ye yükseldi.

Durmuş hücrelerin ve bunların saç renginin kaybındaki olası sorumluluklarının daha iyi anlaşılmasıyla, araştırmacılar şimdi melanosit hücrelerinin nasıl tekrar yoluna sokulacağına odaklanmış durumdalar.

Projenin baş araştırmacısı Profesör Mayumi Ito; "Melanosit hücrelerinin hareketliliğini geri kazanmanın veya onları fiziksel olarak pigment üretebilecekleri hücre bölmelerine geri taşımanın yolları araştırılmaktır."

Başka bir deyişle, gün gelecek beyazlarınızı boyadığınız saç boyalarınızı atacaksınız.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kendi Kafalarını Giyotinle Kesip Ateşe Attılar: Akılalmaz Çiftin Garip Kurban Ritüeli Herkesi Şoke Etti!
Chicago'da Bir Kadın, Kapısının Önünde Bir Grup Erkek Tarafından Saldırıya Uğradı!
İnsanlığı Yeni Bir Tehlike Bekliyor Olabilir: Ölümcül Olabilen Hastalığın Vakalarında Ciddi Artış Gözlemlendi!

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu