Bilim İnsanları Romantik İlişkiyi Bitiren 6 Faktörü Tespit Etti

Devam edemeyen romantik ilişkileriniz üzerine hala 'Neden?' diye soruyorsanız, bilim insanlarının bu konuda bir fikirleri var. Tarafları ilişkiden yıldıran ve ayrılığa uzanan yolun taşlarını döşeyen 6 etken sıralandı. Peki bunlar neler? Detaylara beraber bakalım... 

Araştırma, İtalya'daki Padua Üniversitesi'ndeki psikoloji araştırmacısı Peter K. Jonason ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre ekip, daha önce yapılan araştırmaları ve anketleri yeniden analiz etti. 

Personality and Individual Differences adlı bilimsel dergide yayımlanan makalede hem uzun hem de kısa vadeli ilişkilerde 'oyun bozan' ana faktörler şöyle sıralandı:

  • İlişkinin karmaşık olması

  • Partnerin kabalığı

  • Taraflardan birinin bağımlılığı

  • Yapışkan bir kişilik özelliği

  • Kayıtsızlık

  • Motivasyon eksikliği

Araştırma ekibi çoğu psikoloğun ilişkilerdeki en önemli noktalara odaklandığını, sorun çıkaran özelliklerinse gözardı edildiğini savunuyor.

Yeni çalışmada ilk olarak 49 olumsuz faktör belirlendi. Ekip bunları sınırlandırmak için önceki araştırmalarda yapılan anketlere verilmiş cevapları kullandı. Bunlardan en önemlisi ABD'nin güneybatısında 285 üniversite öğrencisi ve mezunuyla yapılmış ilişki anketleriydi.

Araştırmacılar bu anketlerde söz konusu 6 olumsuz faktörün öne çıktığını saptadı. Uzun vadede en itici bulunan faktörler kayıtsızlık ve kabalıktı. Kısa vadede ise yine kabalık ve yapışkan olmak öne çıkıyordu.

Araştırmada kadınların bu tür faktörleri daha fazla önemsediği de saptandı. Makalede konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

'Kadınlar, daha fazla partner seçeneği olanlar ve tek gecelik ilişkilere daha az ilgi duyanlar, bu faktörleri daha itici buluyor.'

Popüler İçerikler

Suudi Prens Selman Filistin Meselesiyle İlgili Tuhaf İfadeler Kullandı
Sezona Büyük Umutlarla Başlayan ATV Dizisi Erken Final Kararı Aldı!
Narin Güran Soruşturmasında Süreç Tıkanıyor: Kimlik Kartına Kadar Düşünmüşler!
YORUMLAR
16.01.2023

+ Karaktersizlik

17.01.2023

Aşırı kıskançlık, aşırı mızmızlık, aşırı bencillik, aşırı ilgi(sizlik), aşırı sorumsuzluk... Kısaca aşırı olan her şey.

16.01.2023

Maddelerin hepsi birbirinden berbat ama daha coook neden var iliskiyi bitiren

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ