Bilim İnsanları Ölümcül Bakterinin Tedavisini Yapay Zeka Kullanarak Buldular

Bilim insanları Dünya Sağlık Örgütü'nün kritik olarak sınıflandırdığı ölümcül olan bir bakterinin tedavisini yapay zeka kullanarak buldular.

Yapay zeka kullanan bilim adamları, ölümcül bir bakteriyi öldürebilecek yeni bir antibiyotik keşfettiler.

Bilim dergisi Nature Chemical Biology'de Perşembe günü yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, McMaster Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden bir grup bilim insanı, ölümcül bir hastane bakterisini öldürmek için kullanılabilecek yeni bir antibiyotik keşfettiler.

Söz konusu olan bakteri, Dünya Sağlık Örgütü'nün "öncelikli patojenleri" arasında "kritik" bir tehdit olarak sınıflandırıldığı Acinetobacter baumannii'dir- insan sağlığına "en büyük tehdidi" oluşturan bir grup bakteri ailesidir.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bakteri tedaviye direnmenin yeni yollarını bulmak için yerleşik yeteneklere sahip ve diğer bakterilerin de ilaca dirençli hale gelmesine izin veren genetik materyale de sahip.

A baumanii, hastaneler, bakım evlerine, ventilatör ve kan kateterine ihtiyaç duyan hastaların yanı sıra ameliyat nedeniyle açık yaraları olanlar için tehdit oluşturuyor.

Bakteri çevre hizmetlerinde ve paylaşılan ekipmanlar üzerinde uzun süre yaşayabilir ve genellikle kontamine olan eller yoluyla yayılabilir. Kan enfeksiyonlarına ek olarak, A baumannii idrar yollarında ve akciğerlerde enfeksiyonlara neden olabilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bakteriler ayrıca enfeksiyonlara veya semptomlara neden olmadan bir hastada "kolonize olabilir" veya yaşayabilir.

Perşembe günkü çalışma, araştırmacıların yeni yapısal sınıfları tahmin etmek amacıyla binlerce antibakteriyel molekülü taramak için bir yapay zeka algoritması kullandıklarını ortaya koydu. Yapay zeka taramasının sonucu olarak, araştırmacılar abaucin adını verdikleri yeni bir antibakteriyel bileşiği tanımlayabildiler.

Araştırmada çalışan MacMaster Üniversitesi'nden yüksek lisans öğrencisi Gary Liu "Hangi kimyasalların bir grup bakteriyi öldürebildiğini ve hangilerinin öldürmediğini bize söyleyen bir sürü veriye sahiptik. Benim işim bu modeli eğitmekti ve bu modelin yapacağı tek şey bize esasen yeni moleküllerin antibakteriyel özelliklere sahip olup olmayacağını söylemekti, "diyor.

'Sonra temel olarak bu sayede, ilaç keşfeden veri hattının verimliliğini artırabiliriz. Gerçekten önemsemek istediğimiz tüm moleküllere odaklanabiliriz' diye ekledi.

Bilim adamları yapay zeka modelini eğittikten sonra, daha önce karşılaşmadığı 6.680 bileşiği analiz etmek için kullandılar. Analiz bir buçuk saat sürdü ve 240'ı daha sonra bir laboratuvarda test edilen birkaç yüz bileşik üretti. Laboratuvar testleri sonuçta abaucin de dahil olmak üzere dokuz potansiyel antibiyotik ortaya çıkardı.

Bilim insanları daha sonra yeni molekülü farelerde bir yara enfeksiyonu modelinde A baumannii'ye karşı test ettiler ve molekülün enfeksiyonu baskıladığını buldular.

"Bu çalışma, yeni antibiyotik arayışında makine öğreniminin faydalarını doğruluyor" diyor çalışmaya öncülük eden McMaster Üniversitesi'nin biyotıp ve biyokimya bölümünde yardımcı doçent olan Jonathan Stokes.

'Yapay zeka kullanarak, kimyasal uzayın geniş bölgelerini hızla keşfedebilir ve temelde yeni antibakteriyel moleküller keşfetme şansını önemli ölçüde artırabiliriz' dedi.

"Geniş spektrumlu antibiyotiklerin yetersiz olduğunu ve patojenlerin evrimleşebildiğini ve onlara attığımız her numaraya uyum sağlama yeteneğine sahip olduğunu biliyoruz ... yapay zeka yöntemleri bize yeni antibiyotikler keşfetme oranımızı büyük ölçüde artırma fırsatı veriyor ve bunu daha düşük bir maliyetle yapabiliriz. Bu, yeni antibiyotik ilaçlar için önemli bir araştırma yoludur "diye ekledi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Telefonunuzun Ne Kadar Çok Bakteri ve Virüs Taşıdığını Öğrenince Küçük Çaplı Bir Şok Geçireceksiniz
Elon Musk'tan Herkesi Şaşırtacak Hamle! İnsan Beynine Çip Takılacağı Tarihi Verdi...
Elon Musk Onay Aldı: Neuralink Beyin Çipleri Artık İnsanlar Üzerinde Test Edilmeye Başlayacak!

Popüler İçerikler

TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
YORUMLAR
26.05.2023

🥰🥰🥰👏👏

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ