Bilim insanları Dünya Sağlık Örgütü'nün kritik olarak sınıflandırdığı ölümcül olan bir bakterinin tedavisini yapay zeka kullanarak buldular.
Bilim insanları Dünya Sağlık Örgütü'nün kritik olarak sınıflandırdığı ölümcül olan bir bakterinin tedavisini yapay zeka kullanarak buldular.
Bilim dergisi Nature Chemical Biology'de Perşembe günü yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, McMaster Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden bir grup bilim insanı, ölümcül bir hastane bakterisini öldürmek için kullanılabilecek yeni bir antibiyotik keşfettiler.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bakteri tedaviye direnmenin yeni yollarını bulmak için yerleşik yeteneklere sahip ve diğer bakterilerin de ilaca dirençli hale gelmesine izin veren genetik materyale de sahip.
Bakteri çevre hizmetlerinde ve paylaşılan ekipmanlar üzerinde uzun süre yaşayabilir ve genellikle kontamine olan eller yoluyla yayılabilir. Kan enfeksiyonlarına ek olarak, A baumannii idrar yollarında ve akciğerlerde enfeksiyonlara neden olabilir.
Perşembe günkü çalışma, araştırmacıların yeni yapısal sınıfları tahmin etmek amacıyla binlerce antibakteriyel molekülü taramak için bir yapay zeka algoritması kullandıklarını ortaya koydu. Yapay zeka taramasının sonucu olarak, araştırmacılar abaucin adını verdikleri yeni bir antibakteriyel bileşiği tanımlayabildiler.
'Sonra temel olarak bu sayede, ilaç keşfeden veri hattının verimliliğini artırabiliriz. Gerçekten önemsemek istediğimiz tüm moleküllere odaklanabiliriz' diye ekledi.
Bilim insanları daha sonra yeni molekülü farelerde bir yara enfeksiyonu modelinde A baumannii'ye karşı test ettiler ve molekülün enfeksiyonu baskıladığını buldular.
'Yapay zeka kullanarak, kimyasal uzayın geniş bölgelerini hızla keşfedebilir ve temelde yeni antibakteriyel moleküller keşfetme şansını önemli ölçüde artırabiliriz' dedi.
🥰🥰🥰👏👏