Bilim İnsanları, Ölüm Korkusunun Fotoğrafını Çekti

Ölüm korkusu insanların büyük bölümünün ortak sorunu. Ancak bu korkunun beyinde yarattığı etki yakın zamana kadar bilinmiyordu. Bilimadamları korkunun beyinde yarattığı değişimi gözlemlemek için bir araya gelip ilgin araştırmaya imza attı.

Travmatik olaylar bütün hayatı etkiliyor

Keşfin yolunu açan olay ise Atlantik okyanusu üstünde yakıtı biten ve havada kalan uçağın yolcularının beyin MR’ının çekilmesiyle ortaya çıktı. Araştırmaya göre tek bir travmatik olay bile yıllar sonra etkisini gösteriyor ve algıyı çarpıtıyor. Deneylerde 2001 yılında okyanusun ortasındaki bir adaya zorlu iniş gerçekleştiren uçağın yolcuları 3 yıl sonra bir teste tabi tutuldu ve olaydan sonra ne kadar hatırladıkları soruldu.

Beyin, yaşadığı kabusu hiç unutmuyor

Yolcuların, travma sonrası stres bozukluğu yaşamasa bile ölüm korkusuyla yüzleştiği olayı çok net hatırladıkları görüldü. Olaydan 10 yıl sonra ise 8 yolcuya uçakta yaşananların video görüntüleri animasyonla izletilirken beyin MR’ları çekildi. Beynin amigdala, hipokampüs ve ön orta bölümü incelendi. İnceleme sonunda bu olayın yolcuları çok derinden etkilediği ve daha sonra yaşadıkları olayları da daha farklı algıladıkları ortaya çıktı. 

Yolcuların, olumsuz olaylara karşı da daha hassas oldukları görüldü.

Ayrıca 11 Eylül saldırıları ve yaşadıkları, etkisi daha hafif bir olayın detayları soruldu.

Star

Popüler İçerikler

Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
‘Köyün Tamamı Terör Yanlısı’ Diyen Öğretmen Hakkında Yeni Gelişme: “Ne Açığa Alındı Ne de Sürüldü”
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"