Bilim İnsanları Küçük "Yazılımsal" Değişimler Yaparak İnsanların Bin Yaşına Kadar Yaşayabilmesini Hedefliyor!

İnsanların ne kadar yaşlanabileceğini hiç düşündünüz mü? Bazı bilim adamlarına göre insanlar belirli müdahaleler ile 20 bin yaşına kadar yaşayabilir. Nasıl mı? Gelin inceleyelim.

Son yüzyılda yaşam beklentimiz artmasına rağmen, avcı-toplayıcı toplulukları üzerinde yapılan araştırmalar, bireylerin hastalık ve şiddetli ölümlerden kaçınabilirlerse yedinci veya sekizinci onyıllarına kadar yaşayabileceğini gösteriyor.

Bu, yaşam süremizin genellikle 70 yıl civarında olduğu, ileri tıbbi bakım ve dikkatli bir yaşam tarzı ile bu sürenin 10 yıl daha uzatılabileceği anlamına gelir. Ayrıca bazı genetikçilere göre, 115 yıl civarında bir yaşam sınırı genlerimize evrimleşme yoluyla kodlanmıştır.

Yaşlanma araştırmaları, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle insanların daha uzun yaşayabileceği potansiyelini ortaya koymaktadır.

João Pedro de Magalhães, bazı uzun ömürlü hayvanların genomlarını inceledikten sonra, eğer hücresel düzeyde yaşlanmayı ortadan kaldırabilirsek, insanların bin yıl veya hatta 20 bin yıl yaşayabileceği sonucuna varmıştır.

Magalhães, hücrelerimizi teorik olarak yeniden programlayarak yaşlanmayı durdurabileceğimize inanıyor.

Bu, şu an sahip olmadığımız bir teknoloji gerektiriyor, ancak Magalhães bu teknolojinin geliştirilebileceğine inanıyor.

Rapamycin adlı bileşiğin, hayvanların yaşam süresini yüzde 10-15 oranında uzattığı bilinmektedir.

Ayrıca bu bileşiğin, organ nakli alan hastalar gibi belirli koşullar altında insanlar için de kullanıldığı bilinmektedir.

Magalhães, 200 yıla kadar yaşayabilen bowhead balinaları gibi uzun ömürlü hayvanların genomlarını inceleyerek, bu hayvanların genlerinin nasıl farklı olduğunu ve bizim bu hayvanlardan ne öğrenebileceğimizi araştırmaktadır.

Bu hayvanların, DNA onarımında daha yetenekli oldukları ve kansere karşı daha dirençli oldukları görülmüştür.

Ayrıca naked mole rats isimli fare türü de yaklaşık 30 yıl yaşayabilen küçük kemirgenlerdir ve kansere karşı oldukça dirençlidirler.

Bu hayvanların DNA hasarına karşı tepkisi ve onarım kabiliyeti, aynı aileden oldukları ve sadece 3-5 yıl yaşayabilen diğer kemirgenlere göre çok daha üstündür. Bu kemirgenlerin eşsiz özelliği, yaşlanma süreci üzerine önemli ipuçları sunmaktadır.

Magalhães'e göre eğer yaşlanma sürecini anlarsak, genetik "yazılımımızı" yeniden yazarak yaşlanmayı geciktirme veya tersine çevirme potansiyelimiz olabilir.

Bu tür müdahalelerin teorik olarak mümkün olduğuna, ancak pratikte zorluklarla karşılaşılacağına inanılmaktadır.

Magalhães'e göre yaşlanma üzerine gerçekleşebilecek müdahalelerin yakın tarihte olmayacağını da belirtmek lazım.

Buna rağmen, teknoloji ve bilim ilerlerken bu değişimlerin ve tedavilerin ortaya çıkacağını varsaymak yanlış olmayacaktır.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Yaşlanmanın durdurulması faydalı olur muydu?

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı