Bilim İnsanları Köpeklerin de Olaysal Belleğe Sahip Olduğunu Kanıtladı!

Fillerin yaşadıkları hiçbir şey unutmadıkları yıllardır söylenir. Ancak ortaya çıkan yeni bilgiler, köpeklerin de insanlarla pek çok bilişsel yeteneği paylaştığını gösteriyor...

Geçtiğimiz günlerde "Current Biology"de yayımlanan çalışmaya göre köpekler, o anda dikkat etmiyor olsalar bile geçmişte yaşanmış olayları hatırlama yeteneğine sahip.

Olaysal bellek, bir canlının yaşamında geçen olayları hatırlama yeteneğine verilen isim ve bilim insanları tarafından özfarkındalık, yani benlik bilinciyle ilişkilendiriliyor.

Bu yeteneği işler bellekten ayıran nokta, bilgi ve anıların kasıtlı bir şekilde, daha sonradan hatırlamak üzere değil, farkında olmadan kaydedilmiş olması.

Aslında bir canlının olaysal belleğe sahip olup olmadığını test etmek oldukça zordur; ancak daha önceki çalışmalarda köpeklerin olağandışı bir zekaya sahip olduğu görüldüğü için araştırmacılar, onların hafızasının nasıl çalıştığını anlamak üzere bir çalışma yürüttü.

Çalışmanın başında bulunan isim Claudia Fugazza, konu hakkında şunları söylüyor:

'Köpekler, insanların 'zeki' kabul ettiği birkaç türden bir tanesi. Ancak yine de köpekler ve sahiplerinin belirli zihinsel yetileri paylaştığını gördüğümüz zaman şaşırıyoruz; çünkü evrim açısından bu türle uzak bir ilişkiye sahibiz.' 

Çalışma kapsamında 17 köpeğe ilk olarak sahiplerinin hareketlerini taklit etmeleri öğretildi.

Bu aşamada köpeklerden bu hareketleri anında taklit etmeleri, yani işler hafızalarını kullanmaları beklendi.

Daha sonra ise sahiplerinin yaptığı bir hareketin ardından yere uzanmaları beklendi.

Burada önemli olan yapılan hareket değildi; yalnızca sahiplerinin rastgele seçilmiş bir hareketiyle yere yatmaları bekleniyordu. Kısacası bu hareketi daha sonrasında hatırlamaları gerekmiyordu.

Çalışmaya katılan tüm köpekler bu emirleri yerine getirdikten sonra ikinci aşamaya geçildi.

Bu aşamada ise köpeklere 'yap!' emri verilerek daha önce gördükleri hareketleri tekrar etmeleri istendi. Köpekler, aradan geçen vakte ve bilinçli bir şekilde hafızalarında tutmamalarına rağmen tüm hareketleri başarıyla tekrarladı.

Elde edilen sonuçlardan emin olmak için, araştırmacılar bir dakika ile bir saat arasında değişen zamanlarda aynı hareketleri tekrarlattı.

Elde edilen sonuçlar, bir dakika sonra tekrar ettirilen hareketlerin, bir saat sonra tekrar edilenlere göre çok daha başarılı olduğunu ortaya koydu, ancak yine de çalışmaya katılan tüm köpeklerin bir saat sonrasında dâhi hareketleri hatırlama yeteneğinin oldukça başarılı olduğu görüldü.

Fugazza, çalışmanın sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi:

'Geniş bir evrimsel perspektiften baktığımız zaman, çalışmanın sonuçları olaysal hafızanın yalnızca primatlara özgü olmadığını, hayvanlar aleminde de yaygın bir beceri olduğunu gösteriyor.'

Yakın zamanda ayağa kalkıp aramıza karışırlarsa şaşırmamak gerek a dostlar...

Popüler İçerikler

Türkiye'nin Konuştuğu Köfte Krizi Sonrası Köfteci Ramiz'den Dikkat Çeken Paylaşım!
İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i Katleden Semih Çelik Hakkında İlginç Detay: ‘Kukla’ Kitabından mı Esinlendi?
'Prof. Dr.' Unvanlı Ebubekir Sofuoğlu: "İslam Hassasiyetiyle Yetiştirilseydi Namahrem Katille Tanışmayacaktı"
YORUMLAR
26.11.2016

ilk okulda öğretmen özet çıkarın dediğinde her paragrafın başından 2 cümle yazar öğretmen nasılsa okumuyo diye gösterir sınıfı geçerdim. sizde bi yerden makale kopyalarken her paragraftan iki kelime seçip galeriyi tamamlıyorsunuz sanırım. şu makaleyi adam akıllı yayımlasanıza :)

Hemcinsini öldüren köpek haberleri yakındır o zaman

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ