Bilim İnsanları Konuştu: Arkadaşlık Kurmaktan Kaçınan Kişiler Üstün Zekalı mı?

Arkadaşlarınız sizi ilgisiz ve mesafeli olmakla suçladığında, 'Ya zaten neden arkadaşım var ki benim?' diye düşünenlerden misiniz?

Yalnız vakit geçirmek, arkadaşlarınızla dışarı çıkmaktan daha mı cazip geliyor?

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmaya göre; bu yalnız kalma arzusu, üstün zekalı olduğunuz anlamına geliyor olabilir. Haberin detayları, Vice'ın katkılarıyla sizlerle:

Evrimsel psikoloji uzmanları Satoshia Kanazawa ve Norma Li, yalnızlığı tercih eden insanların daha zeki olduklarını düşünüyor.

İkilinin elde ettiği bulgulara göre; 'Üstün zekalı bireyler, arkadaşlarıyla sık görüştüklerinde, hayattan daha az zevk alıyor.'

Dünyanın en eski ve en büyük IQ topluluğu Mensa'nın İngiltere ayağında görev yapan iletişim direktörü Ann Clarkson ise bu durumun kişiliğe bağlı olduğunu, üstün zekalı bireyler arasında hem içe dönük hem de dışa dönük insanların bulunabileceğini ifade ediyor:

 'Çok zeki insanların kendilerini diğer insanların yanında yalnız hissettikleri doğru, çünkü farklı düşünüyor ve dünyayı farklı görüyorlar.  Bilgiyi sizin işleyebildiğiniz gibi işleyen birini bulmak, beyniniz nüfusun yalnızca %2'siyle aynı çalışıyorsa zor olabilir.'

Zeka ve iletişim konularında uzman olan Cornell Üniversitesi'nden Dr. Robert Sternberg,"üstün zeka" tabirinin belirli bir psikolojik karşılığı olmadığını dile getiriyor.

Steinberg, psikologların üstün zekanın ne olduğu ve kaç farklı zeka türü olduğu konusunda farklı düşünceler sahip olduklarını dile getiriyor: 

'Ben kendi başarılı zeka teorimde, analitik zeka (IQ), yaratıcı zeka ve pratik zeka (sağduyu) arasında ayrım yapıyorum.' diyor. 'Yüksek IQ son ikisine sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Eğitim sistemimiz yüksek IQ'lu çocukları öyle bir biçimde ödüllendiriyor ki, bu çocuklar üstün sosyal/duygusal/pratik zekalarını geliştirme yönünde teşvik edilmiyor.'

Washington Post, Satoshia Kanazawa ve Norma Li'nin teorisinin "en eski atalarımızın avcı-toplayıcı yaşam tarzının bugün bizi neyin mutlu ettiğinin temelini oluşturduğu" düşüncesine dayandığını söylüyor.

Buna göre, zeki insanlar sorunların üstesinden tek başlarına gelebildikleri için diğerlerine ihtiyaç duymuyor.

Dr. Steinberg ise, tarih öncesi dönemleri hayal ederek bunun üzerine bir teori kurmanın zorlama olduğunu düşünüyor ve üstün zekalı insanların başarıya giden yolda engellenebileceklerini düşündükleri için insanlardan uzak duruyor olabileceklerini söylüyor.

Buna rağmen, kariyer açısından bakıldığında; teknik olarak üstün zekalı olup, sosyal becerilerinin eksikliği yüzünden hedefine ulaşamayan pek çok insan var.

'Üstün (akademik) zeka ile sosyal, duygusal ve pratik zeka arasında güçlü bir ilişki yok. Bu yüzden, başkalarıyla iletişim kurmak istemeyen zeki kişinin, hayatta başarılı olabilmek için aslında bu iletişime en çok ihtiyacı olan kişi olması ironik.'

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Bir Oyunlar Peşinde: Evlilik Haberiyle Herkesi Afallatan Mükremin Gezgin Yine Hamilelik Senaryosu Yazıyor
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
18.06.2016

zekiyim ya da değilim ama kalabalık ortamlardan nefret ediyorum ve yalnız kalmak için fırsat kolluyorum.hele hele boş muhabbet dönüyorsa beni orada öldürün. yalnızlık = mutluluk benim için.

Ben evde hobi olarak atomu parçalıyorum.hep yalnızlıktan işte napcan :/

18.06.2016

Bugünde doyurduk egoyu allah razı olsun onedio

TÜM YORUMLARI OKU (29)