Bilim İnsanları Güneş'ten Gelen 'Kalp Atışı' Sinyalleri Tespit Etti!

Güneş'ten gelen garip sinyaller, yıldızımızın içinde ilginç şeyler olduğunu ima ediyor. Biz de bu yazımızda Güneş'ten gelen kalp atışı sinyallerinden bahsediyoruz.

Araştırmacılardan oluşan bir ekip alışılmadık bir keşif yaptı.

Güneş yüzeyinin binlerce kilometre yukarısındaki bir Güneş patlamasından yayılan bir dizi 'kalp atışı' benzeri radyo patlaması keşfedildi. Bilim insanları hala bu garip sinyallere neyin sebep olduğunu bulmaya çalışıyorlar. Nature Communications dergisinde yayınlanan yeni bir makalede ayrıntılı olarak belirtildiği gibi, uluslararası bir bilim kurulu, güçlü elektromanyetik radyasyon patlaması olan C sınıfı bir Güneş patlamasına giden yoğun radyo dalgaları ile patlamalarının yerini belirledi.

Bu araştırma, bilim insanlarının Güneş'in yüzeyinde meydana gelen kargaşayı anlamalarına yardımcı olabilir.

New Jersey Teknoloji Enstitüsü (NJIT) astronomu ve ilgili yazar Sijie Yu yaptığı açıklamada, ' bu keşif beklenmedik bir şeydi' diyor. Yu, 'Bu radyo sinyali modellemeleri, Güneş'teki bu inanılmaz derecede güçlü patlamalar sırasında enerjinin Güneş atmosferinde nasıl salındığını ve dağıldığını anlamak için önemlidir. Ancak, yarı periyodik titreşimler olarak da adlandırılan bu tekrarlayan modellerin kökeni, uzun süredir Güneş fizikçileri arasında bir gizem ve tartışma kaynağı olmuştur' şeklinde devam ediyor.

Gözlemler, NJIT'in Kaliforniya'daki 'Expanded Owens Valley Solar Array' (EOVSA) radyo teleskopu tarafından toplanan 2017 verilerine dayanıyor.

Ekip, bu araştırmanın içinde her on ila yirmi saniyede bir tekrarlanan ve ekibin bir 'kalp atışına' benzettiği Güneş patlamaları kalıpları buldu. Yarı-periyodik titreşimler (QPP) olarak bilinen bu darbeler kendi başlarına alışılmadık bir durum olmasa da ekip, elektrik akımı tabakalarının Güneş'in yüzeyinde kırılıp yeniden birbirine bağlandığı bir yerde beklenmedik bir ikincil kaynak keşfetti; bu kaynağın Güneş patlamalarına güç verdiğine inanılıyor.

Yu yaptığı açıklamada, "Bu, yeniden bağlantı bölgesinde bulunan yarı periyodik bir radyo sinyalinin ilk kez tespit edilmesidir" diyor.

Yu, 'Bu tespit, iki kaynaktan hangisinin diğerine neden olduğunu belirlememize yardımcı olabilir' şeklinde sözlerini bitiriyor. Araştırmacıların analizi, Güneş Sistemimizdeki en güçlü patlamalardan bazılarını daha iyi anlamamıza izin verebilecek bir araştırma olan, bir patlama sırasında ne kadar enerjinin salındığını etkileyebilecek kabarcık benzeri 'manyetik akım adalarını' ortaya çıkardı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Milyarlarca Kilometre Boyunca Uzanan Güneş Sistemimizin En Ucunda Bir Duvarı mı Var?
NASA'nın Güneş'in Gülüşünü Yakaladığı Anlar Goygoycuların Eline Fena Halde Düştü!
İzmir Güne Kırmızı Güneşle Uyandı! İşte Gökyüzünün Renginin Nedeni

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!