Bilim İnsanları Genleriyle Oynayarak Farelerin Ömürlerini İki Katına Çıkardıklarını Açıkladılar!

Canlıların genleri, kalıtımın temel fiziksel ve işlevsel birimidir; yani bizi biz yapan şeydir. Genlerin deneysel yollarla düzenlenmesi, bilim insanlarının oldukça ilgisini çeken bir konudur. Son çalışmalarında bir grup bilim insanı, farelerin genleriyle oynayıp ilginç sonuçlar elde etti. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

San Diego merkezli biyoteknoloji girişim firması Rejuvenate Bio, bilim camiasının muhtemelen hararetli incelemesini çekecek büyük bir iddiada bulunuyor.

Teknolojilerinin yaşlı farelerin yaşamlarını önemli ölçüde uzatabildiğini söylüyorlar. MIT Technology Review'in bildirdiğine göre, henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş makalede, şirketteki bilim insanlarının yaşlı farelerin vücutlarındaki genleri yeniden programlayan bir enjeksiyon kullanarak farelerin yaşam sürelerini etkili bir şekilde ikiye katladığı yazıyor.

Şirket yaptığı testlerle, tedavi edilen farelerin ortalama olarak 18 hafta daha fazla yaşadığını buldu.

Kontrol grubunda tedavi görmeyenler sadece dokuz hafta daha yaşayabildiler. Araştırmacılar, genleri değiştirilmiş farelerin genel olarak kabaca yüzde yedi daha uzun yaşadığını söylüyorlar. Tedavi, farelerin hücrelerini genellikle erken evre embriyolarda bulunan ve genetik özelliklerini değiştiren çeşitli proteinlere maruz bırakarak çalışıyor. Japon biyolog Shinya Yamanaka buna benzer bir tekniği 2012 yılında geliştirerek bir Nobel Ödülü kazanmıştı.

Ancak Rejuvenate Bio'nun keşifleri bilimsel bir atılım olarak kutlanmadan önce, bu iddiaların detaylıca gözden geçirilmesi gerekecek.

Birincisi, canlıların genlerini bu şekilde yeniden programlamanın risklerini hâlâ tam olarak anlamış değiliz. MIT Tech'in işaret ettiği gibi, bazı testlerin farelerde kansere neden olduğu çoktan kanıtlandı. Ve günün sonunda fareler, insanlara kıyasla küçücük ve kısa ömürlüdürler.

Ancak Rejuvenate Bio oldukça heyecanlı.

Rejuvenate Bio CEO'su Noah Davidson, MIT Tech'e 'Bu güçlü bir teknoloji ve işte konseptin kanıtı burada. Aslında yaşlı nüfusumuzda uygulayabileceğimiz bir şey olduğunu göstermek istedim' diyor. Salk Enstitüsü tarafından yapılan önceki deneyler, erken yaşlanma koşullarından muzdarip farelerin tedaviyi aldıktan sonra daha uzun yaşayabildiğini gösterdi. Ama bu tedavi sağlıklı fareler için de işe yarıyor mu? Çeşitli gruplar tarafından yıllarca süren araştırmalara rağmen, cevap belirsizliğini koruyor. Lozan Üniversitesi'nden biyolog Alejandro Ocampo, 'Farklı gruplar bu deneyi denedi ve veriler şu ana kadar olumlu olmadı' diyor.

Rejuvenate Bio, tekniğinin daha farklı olduğunu savunuyor.

Yeniden programlama Davidson'un iddia ettiği gibi, onu sadece farelerin değil, insanların da alabileceği tedavilere daha çok benzeyen gen terapisi kullanılarak yapılıyor. Şirket, hem evcil köpekler hem de kalp yetmezliği gibi belirli tıbbi durumlardan muzdarip insanlar için benzer tedaviler üzerinde çalışıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Bilim İnsanları, Enfeksiyonları Önlemeye Yardımcı Olan Yepyeni Bir Beyin Dokusu Tabakası Keşfetti!
Yapılan Yeni Bir Araştırmaya Göre Köpeklerin Kuyruklarının Ne İşe Yaradığı Ortaya Çıktı!
Vietnam ve Kamboçya'da Birçok Sivrisinek Türü Böcek İlaçlarına Karşı Direnç Kazandı!

Popüler İçerikler

TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
YORUMLAR
12.01.2023

Aman kalsın burası Türkiye

12.01.2023

Ya anasını satayım biz bitse de gitsek diyoruz sizin yaptığınıza bak. Neyse sadece zenginlere yaparlar bunu. Ucuz yırttık

12.01.2023

Yanlış başlık admin?!!!! Farelerin “kalan” yaşam süresini iki katına çıkardılar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ