Bilim İnsanları Evrenin Ayrıntılı Bir Haritasını Yayınladı!

Bilim insanları evrendeki tüm maddenin kesin bir haritasını çıkardılar.

Yeni harita, evrendeki her şeyin evrende nasıl dağıldığına dair en kesin ölçümlerden birini temsil ediyor. Çalışmanın sonuçları çoğunlukla mevcut kozmos resmimize uyuyor. Ancak evren hakkında belirli önemli açılardan yanıldığımızı düşündürebilecek bazı ilgi çekici farklılıklar da var. Evren ilk oluştuğunda, madde yavaş yavaş gezegenleri, yıldızları ve galaksileri oluşturarak dışa doğru savruldu. Bilim insanları, bugün bu maddenin dikkatlice bir haritasını çıkararak, evrenin evrimini şekillendiren güçleri anlamaya çalışabilirler.

Evrenin iki büyük teleskop araştırmasından (Karanlık Enerji Araştırması ve Güney Kutbu Teleskobu) elde edilen verileri birleştiren yeni analiz, 150'den fazla araştırmacıyı içeriyor.

Araştırma, maddenin şu anki en iyi evren modeline göre beklendiği kadar “topaklı” olmadığını öne sürüyor. Bilim insanlarına göre bu, mevcut standart evren modelinde eksik bir şeylerin olabileceğine dair bir dizi kanıta katkıda bulunuyor. Araştırmacılar iki veri setini analiz ederek, evrendeki tüm madde topaklarının nerede bulunduğunu tahmin etmeyi amaçlıyorlar. Bilim insanları önceki analizlere kıyasla bu araştırmanın olasılıkları daralttığı için önceki ölçümlerden daha kesin olduğunu söylüyorlar.

Sonuçların çoğu, şu anda kabul edilen en iyi evren teorisine mükemmel bir şekilde uyuyor.

Ancak geçmişte önerilmiş olan bazı çatlak belirtileri de var. Ortak yazar ve Hawaii Üniversitesi astrofizikçisi Eric Baxter şunları söyledi: 'Mevcut evrende, standart kozmolojik modelimizin erken evren için varsaydığımızdan biraz daha az 'dalgalanma' var gibi görünüyor.'

Yeni sonuçlar evrenin daha az dağınık olduğunu, düzgün bir şekilde yayılmak yerine belirli alanlarda kümelendiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, diğer araştırmalar aynı sonuçları bulmaya devam ederse, bunun mevcut evren modelinde bir şeylerin eksik olduğu anlamına gelebileceğini söylüyor. Ancak sonuçlar henüz bilim insanlarının kesin olarak kabul ettiği istatistiksel düzeyde değil. Buna rağmen analizin sonuçları, çok farklı iki teleskop araştırmasından faydalı bilgiler sağladığından, bir dönüm noktası olarak kabul edilebilir. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Bir Yapay Zeka Uzaylı Yaşam Arayışında Yeni Sinyaller Keşfetti!
Işık Hızının Evren Algımızı Nasıl Değiştirdiğini Biliyor muydunuz?
Muhtemelen Adını Hiç Duymadığınız Akıllara Durgunluk Veren 25 Tarihi Uzay Keşfi!

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
02.02.2023

Hep varsayımlardan yola çıkılarak bu araştırma modellerini çıkarıyolar ama başlangıcı hep varsayım olduğu için heyecanlanamıyorum yahu…

02.02.2023

Her karışını gezemeyeceğimiz için mecbur varsayım yapmak zorunda kalıyorlar. Bu da yeter.

02.02.2023

Mülk suresi 3 ve 4. ayet derki; O, yedi göğü tabaka tabaka yaratandır. Rahmân'ın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak (ve düzensizlik) görüyor musun? ﴾3﴿ Sonra tekrar tekrar bak; bakışların (aradığı çatlak ve düzensizliği bulamayıp) âciz ve bitkin halde sana dönecektir. ﴾4﴿

02.02.2023

Arapçasında parantez yok uyandırayım onlar çevirmenin kendi yorumları

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ