Bilim İnsanları Dünya Üzerinde Yetişen İlk Çiçeğin Neye Benzediğini Ortaya Çıkardı!

Çiçekli bitkiler, kara üzerinde yetişen bitkilerin yaklaşık %90'ını oluşturuyor. Gezegenimizde 300 binden fazla çiçek türü yaşamakta. Çiçeklerin 140 milyon ila 250 milyon yıl önce ortaya çıktığı bilinse de, 130 milyon yıldan yaşlı bir fosil şu ana kadar bulunamamıştı. Bu yüzden ilk çiçeğin neye benzediğini öğrenmek imkansız gibi bir şeydi.

'Başlangıçlarından beri nasıl evrimleştikleri hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyoruz. Ancak bunu öğrenebilmek geçmişte ve bugün ekolojik rollerini anlamak için büyük önem taşıyor.' dedi The Guardian'a evrim biyoloğu Hervé Sauquet. Kendisi aynı zamanda Paris-Sud Üniversitesi'nde yeni yapılan araştırmanın başlıca yazarı.

Çiçeklerin evrimi zamanında Darwin'in de ilgisini çekmişti. Bir anda çeşitlenmelerini 'korkunç bir gizem' olarak adlandırmıştı.

Artık Sauquet ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir araştırma ekibi, büyük bir gizemi çözdüklerini iddia ediyorlar: çiçeklerin atasının yapısı.

Nature Communications adlı dergide yazan ekip, 792 farklı türden genetik veri toplayarak nasıl bir soy ağacı çıkardıklarını açıkladı. Araştırdıkları bitkilerin çiçeklerine ait yapısal nitelikleri bir bir karşılaştırmışlar.

Sonrasında, soy ağacının kollara ayrıldığı her noktada bu çiçeklerin yapısını incelediler ve git gide ilk çiçeğin yapısal özelliklerine ulaşmaya başladılar. Ulaştıkları sonuçlardan emin olmak için de farklı soy ağaçlarını kullanarak aynı yöntemi sürekli tekrarladılar.

Sonuç olarak ortaya taç yaprakları yukarı bakan zarif bir çiçek çıktı. Çoğu modern çiçek gibi ilk çiçeğin de dişi ve erkek kısımları var.

Cambridge Üniversitesi'nde bitki sistemleri ve evrim profesörü olan Beverley Glover, çalışmaya dahil olmadı ancak sonuçların heyecan verici olduğunu belirtti.

Bu araştırma konusunda herkes aynı şekilde hevesli olmasa da, şu ana kadar elde edilmiş en etkili sonuç.

Araştırma aynı zamanda bitkinin erkek organları, taç ve çanak yapraklarının koruyucu yapraklarının spiral şeklinde değil de 'whorl' adı verilen iç içe geçmiş halkalar şeklinde olduğunu ortaya çıkardı. Şu ana kadarki varsayımlardan çok farklı olduğu için insanların ilk başta onlara inanmayacağını düşünüyor Sauquet.

Çıkardıkları modele göre, ilk çiçeğin her organ için 3 ya da 4 'whorl'u olduğu gözlemleniyor, şu an yaşayan bitkilerin çoğunda daha az var. Ancak Sauquet'e göre, bu yaprakların sayıca azalması daha etkili polinasyon sürecine yardımcı olmuş olabilir. Çünkü arılar gibi polenlemeye yardımcı hayvanlar çiçeklere daha rahat yaklaşabilmeye başladılar.

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
03.08.2017

Nilüfer & Lotus Çiçeği gibi bir görüntüsü var. Çok büyük benzerlik üstelik.

04.08.2017

Hayat gerçekten çok garip .. Bir şekilde o meşhur ilk ata hücre oluşuyor .. Aradan geçen 3 milyarlık süreçte inanılmaz farklı canlılar oluşuyor .. Bitkiden hayvanına kadar .. Bunların hepsi 1 tek ortak atadan geliyor .. Düşününce ne kadar mantıksız geliyor di mi ? Dinozor gibi Balinalar gibi devasa canlılar oluşuyor .. İklimsel değişmeler , yanardağ patlamaları , meteor çarpmaları sonucu canlıların çoğunun nesli tükeniyor .. Düşünsenize 65 milyon yıl önce o meteor dünyaya çarpmasaydı , dinozorların nesli tükenmeseydi , bizler asla var olmayacaktık , ne dinler ne tanrı kavramı , ne para , ne devletler .. Hiç biri olmayacaktı.. Hayat ne kadar garip... Cevaplanmamış daha bir çok soru var ve bu soruların cevabını öğrenmeden azot ve karbon döngüsüne katılacağımı düşündükçe keyfim kaçıyor ..

04.08.2017

cehennemde yanıcam diye keyfin kaçacağına bundan keyfin kaçsın boşver :)

04.08.2017

Bu bilgiyi sciencealertten çevirdiğinizi de yazsanız keşke.emeğe saygı biraz ya

TÜM YORUMLARI OKU (21)