Bilim İnsanları Dünya'da Günler Uzarken Mars'ta Günlerin Kısaldığını Açıkladı

Mars'ın gizemli döngüsüne dair çarpıcı bulgular, NASA'nın InSight keşif aracının gözlem ve ölçümleriyle gün yüzüne çıkmış durumda. Dünya ile Mars arasındaki zaman farkı, Mars gününün Dünya gününden yaklaşık 37 dakika daha uzun olmasıyla biliniyor. Ancak son verilere göre, bu iki gezegen arasındaki denge değişiyor gibi görünüyor.

Mars'taki bir gün, Dünya'daki bir günden yaklaşık 37 dakika daha uzun - ancak görünüşe göre her iki gezegen de bu farkı düzeltmek için çalışıyor.

NASA'nın InSight keşif aracından elde edilen veriler Mars günlerinin giderek kısaldığını ortaya koydu ve bilim insanları bunun nedeninden emin değiller.

InSight, 2018'den güneş panelleri tozla kaplanıp Aralık 2022'de şarjı bitene kadar Mars'ta bilimsel deneyler gerçekleştiren bir sondaydı.

Asıl amacı Kızıl Gezegen'in içini incelemekti ama aynı zamanda Mars'ın dönüşünü ölçmeye yardımcı olabilecek bir çift radyo anteni de taşıyordu.

Bu antenler NASA'nın Dünya'daki tesislerinden oluşan Derin Uzay Ağı ile iletişim kuracaktı.

Günler ve yıllar boyunca sinyalleri aldıkça, dönen gezegen iniş aracını Dünya'ya doğru ve sonra da Dünya'dan uzaklaştırdıkça radyo dalgalarının uzamasını ve kısalmasını ölçebileceklerdi. Bu Doppler etkisidir ve klasik bir ambulans sireni örneğinde olduğu gibi size yaklaşırken sizden uzaklaştığında daha tiz bir ses çıkarır.

Ekip, InSight'ın ilk 900 Mars günü boyunca toplanan verileri inceledi ve güneş rüzgârı ve Dünya atmosferindeki nem gibi diğer faktörleri düzeltti.

Bu sayede bilim insanları, tamamen Mars'ın dönüş hızındaki değişikliklere atfedilebilecek varyasyonları araştırabildiler.

Araştırmanın başyazarı Sebastien Le Maistre, "Aradığımız şey, bir Mars yılı boyunca sadece birkaç on santimetrelik değişimler" dedi.

'Bu değişimleri görebilmemiz için bile çok uzun bir zaman ve çok fazla veri birikmesi gerekiyor.'

Bunu yaptıktan sonra, araştırmacılar Mars'ın dönüşünün çok küçük bir miktarda da olsa hızlandığını tespit edebildiler.

Yılda 4 miliarcseconds, bu da Mars gününü her yıl bir milisaniyenin birkaç fraksiyonu daha kısa hale getiriyor.

Gezegenin tam olarak neden hızlandığı şimdilik bilinmiyor.

Ay'ımız Dünya'nın dönüş hızında önemli bir rol oynuyor ve aslında günlerimizi biraz daha uzatıyor. Ancak Mars'ın iki uydusu çok daha küçük ve suçlu gibi görünmüyor.

Bilim insanları bunun yerine kutuplarda biriken buzların kütle değiştirmesinden ya da buzullarla kaplandıktan sonra tekrar ortaya çıkan kara parçalarından kaynaklanabileceğini öne sürüyorlar.

Veriler ayrıca bilim insanlarının Mars'ın dönerken ne kadar yalpaladığını ölçmelerine yardımcı olabilir, bu da çekirdeğindeki sıvının sallanmasından kaynaklanır. Bu sayede çekirdeğin şekli ve yarıçapı hakkında 1,790 ila 1,850 km arasında bir tahmin yapabildiler.

InSight artık veri toplamıyor olsa da, bilim insanları yıllarca topladığı hazineyi incelemeye devam edecekler.

Bu araştırma Nature dergisinde yayımlandı.

Değişen dönüş hızını ölçmek için kullanılan yöntem aşağıdaki videoda açıklanmaktadır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bilim İnsanları Mars'ın Dönüş Hızındaki Artışın Ardındaki Sırrı Açıkladı!
Bilim İnsanları Açıkladı: Yeni Nükleer Füzyon Teknolojisiyle Mars'a Seyahat Süresi Yarıya İnebilir
Mars’ta Bulunan Organik Maddeye Dair Kanıtlar “Hayat Var mı?” Sorusunu Bir Kez Daha Düşündürdü

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi