Bilim İnsanları Çevreci Gıda Arayışı İçinde: Bundan Sonra Tereyağ Yerine Böcek Yağı mı Kullanacağız?

Bakalım bu gözler daha neler görecek!

Tatlı kriziniz geldi, şöyle bol tereyağlı mis gibi bir kek kurabiye falan olsa da yesem diye düşünüyorsunuz…

Ama önünüze gelen kek tereyağlı değil, bilim insanlarınca geleceğin gıdası olarak addedilen ‘larva yağı’ ile yapılmış. Tepkiniz ne olurdu?

Şimdi efendim, enteresan besin tüketiminin insan sağlığı açısından ne tür bir felakete yol açabileceğini yakın zamanda görmüş olduk.

Dünyayı tehdit eden koronavirüs salgınının Çinlilerin meşhur yarasa çorbası sayesinde yayıldığını duymayanınız yoktur herhalde. Tamam, bizde de kelle paça merakı var ama en azından et tüketimini bu çerçevede tutmaya gayret ediyoruz. 

Ancak bilim insanları bize sakin olmamızı ve onlara bu konuda güvenmemizi söylüyor; nitekim böceklerden alınan yağın çevreye verdiği zarar süt ürünlerinden elde edilenlere göre çok daha azmış!

Bilim insanları, unlu mamullerde kullanmak üzere daha çevreci bir seçenek arayışına girmiş durumda. Belçika’daki Ghents Üniversitesi araştırmacıları ise çareyi böceklerde bulmuş.

Böcek ve larva yağı kullanımının etkileri üzerine araştırma yürüten ekibin üyelerinden Daylan Tzompa Sosa; böceklerin yemleri dönüştürmede çok daha başarılı olduklarını, büyükbaş hayvanlara göre doğada daha az arazi kullandıklarını ve daha sürdürülebilir olduklarını söylüyor. Üstelik yağ üretirken kullandıkları su da bir o kadar az. Kısacası dünyamız için böcekler bir nimet!

Ayrıca yaptıkları denemelerde sütten yapılmış tereyağı ile pişirilen pastadaki yağın dörtte biri, larva yağı ile değiştirildiğinde pastanın tadında herhangi bir değişiklik olmuyor.

Bunların yanı sıra tam bir protein, vitamin ve mineral kaynağı olan böceklerin diğer hayvansal gıdalara oranla daha ucuz ve daha çevre dostu oldukları ortada. Yine de insanın içine bir kuşku düşüveriyor: 'Ya bu da sağlığımızı tehdit ederse?' İşte, henüz bununla ilgili negatif bir sonuca varılmış değil.

Yani olur daaa önümüze böcek yağı ile yapılmış bir kek, pasta veya börek getirirlerse reddetmemiz için bir neden yok. Afiyetle mideye indirebiliriz...

Bakalım, sonuçlar netleştiğinde her evde böcek yağı görmeye başlayacak mıyız?

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
YORUMLAR
03.03.2020

Sizce de tereyağından çok daha büyük çevre sorunlarımız yok mu? İnsanlar daha elektrikli araçlara, güneş panellerine alışamadan lök diye önlerine larva yağı koymak ters teper benden demesi

03.03.2020

Koyunlar, tavşanlar bulundukları arazinin yeşilliklerini tüketerek -eğer o arazi de ciddi bir çimen yenilenme sorunu var ise- o arazi de erozyona sebebiyet verebilirler. İnekler dünya üzerinde metan gazı üretimi sebebi ile araçların karbonmonoksit üretiminden sonra 2. sırada. Eğer tereyağı üretmeyi bırakırsanız ne olacak? Evcillestirdiğiniz bu hayvanları salacak mısınız? Onlar zaten yapmaları gerekeni yapıyorlar. Bence komik bir çabadan başka bir şey değil. Hayvanların yaptıklarını değil, insanların yaptıklarını düzeltmemiz gerek.

03.03.2020

bunu yiyenlere veya yemek isteyenlere söylüyorum. çükümü yiyin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ