Bilim İnsanları Bir Şeyler Deniyor: Denizin Dibinde 100 Milyon Yıldır Uyuyan Mikroplar Canlandırıldı

Bilim insanları 100 milyon yıldan uzun bir süredir uyku halinde olan ve dinozorlar döneminden kalma mikropları başarıyla canlandırdıklarını duyurdu.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göreJaponya Deniz-Yeryüzü Bilim ve Teknoloji Ajansı öncülüğündeki bir ekip dinozorlar döneminden kalma mikropları başarılı bir şekilde canlandırdıklarını açıkladı.

Güney Pasifik'de denizin dibinde bulundu

Küçük organizmalar, Güney Pasifik'de denizin dibinde, besin açısından zayıf ve ama hayatta tutacak kaçar oksijen içeren tortu katmanlarında uyku halindeydi.

Araştırma ayrıca yeryüzünde az oksijen ve besinle on milyonlarca yıl var olabilen bazı ilkel türlere de ışık tutuyor.

Bulunan mikropların neredeyse tamamı canlandı

Araştırmacılar, neredeyse bütün bir çağ boyunca uyku halinde kalan mikropları uyandırmak için örnekleri kuluçkaya yatırdı ve mikropları canlandırabildi.

Japon bilim insanlarının öncülüğünde araştırmaları yürüten ekip, buldukları hemen hemen tüm mikropları canlandırabilmelerinin kendileri için de şaşırtıcı olduğunu söyledi.

'Hata yaptık sandım'

Araştırmanın başyazarlarından Yuki Morono, 'Mikropları bulduğumda önce bulgulardan şüphelendim, bir hata ya da deneyin başarısız olması sonucu ortaya çıktıklarını düşündüm' dedi.

AFP haber ajansına konuşan Morono, 'Deniz altındaki biyosferdeki organizmalar için yaş sınırı olmadığını biliyoruz' diye ekledi.

'Tortulardaki oksijen hayatta kalmalarını sağladı'

URI Okyanus Bilimleri Enstitüsü'nden araştırmaya katılan Profesör Steven D'Hondt, mikropların deniz yatağında delinen en eski tortu katmanından çıktıklarını söyledi. D'Hondt, 'Deldiğimiz en eski tortu katmanı aynı zamanda en az besine sahip katman, hala canlı organizmalar var ve uyanıp büyüyüp çoğalabilirler' dedi.

Morono da, tortulardaki oksijenin, mikroplar için hiçbir enerji harcamadan milyonlarca yıl canlı kalabilmelerini sağladığını ifade etti.

Morono, araştırmanın yeryüzündeki en basit canlı yapılarının hayatta kalabilme yeteneklerine işaret ettiğini söyledi ve 'Bizim aksimize, mikroplar bölünerek çoğalıyor dolayısıyla belirli bir ömürleri yok' dedi.

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
28.07.2020

500 milyon yıllık bakteriyide canlandırmışlardı. Bakteriyi hücreye enjekte ederek evrimsel süreçlerini izleyeceklerdi. Kaç yıl geçti üstünden daha da haberini gelişmeleri okuyamadık 500 milyon yıllık bakteriyi mundar etmiş de olabilirler.

28.07.2020

Koronavirüsü de böyle saklayın. Fazla sürmez birkaç yüz yıla bulurlar, süprüüüz yazısı da ekleyin. Biz ne çektik, biraz da siz çekin.

28.07.2020

adamlara bak sanki dünyada mikrop bitti gitmiş nereleri kazmışlar. insanı inceleyin işte size en büyük mikrop. incele incele bitmez.

TÜM YORUMLARI OKU (34)