Bilim İnsanları Beyne Bilgi Yüklemenin Yolunu Keşfetti!

Matrix filmindeki sahneyi hepimiz hatırlarız: Dünyayı kontrol altında tutan makineleri durdurmak isteyen Morpheus, Neo'nun beynine Kung Fu yükler ve bu dövüş sanatını yattığı yerden öğrenen baş karakter, uyandığı anda şu meşhur cümleyi kurar: 'I know Kung Fu'. Öyle görünüyor ki bilimkurgu klasiklerinden olan bu muhteşem filmin kurduğu hayal gerçeğe dönüşmek üzere...

Çünkü bilim insanları, insan beynine bilgi yüklemenin yolunu bulduklarını düşünüyorlar.

Araştırmacılar, geliştirdikleri simülatörün tıpkı Matrix örneğinde olduğu gibi yeni becerileri kısa sürede insan zihnine yükleyebildiğini söylüyorlar ve bu yeniliğin ilerleyen zamanlarda geliştirecekleri beyne bilgi yükleme teknolojisi konusunda ilk adım olduğunu iddia ediyorlar.

Çalışma, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan HRL Laboratuvarı tarafından yürütüldü.

İlk olarak eğitimli bir pilotun beynindeki elektrik sinyallerini inceleyen ekip, daha sonra bu sinyal akışını deney katılımcılarına aktararak bir uçuş simülasyonunu kullanmak konusunda ne kadar başarılı olduklarını gözlemledi.

"Frontiers in Human Neuroscience" adlı dergide yayımlanan çalışma, ekibin beklenen sonuçları aldığını gösteriyor.

Çalışma kapsamında katılımcılar öncelikle iki gruba ayrıldı. Daha sonra iki grubun da başlarına, üzerinde elektrotlar bulunan başlıklardan takıldı ve beyinlerine bilgi aktarılacağı söylendi. Ancak geliştirilen teknik, bu gruplardan yalnızca bir tanesine uygulandı ve böylece çalışmanın yaratabileceği plasebo etkisi de gözlemlenmiş oldu. Elde edilen sonuçlar, beyinlerine bilgi aktarılan grubun, diğer gruba göre uçak kullanma becerisinde %33 daha yüksek başarı gösterdiğini kanıtladı.

Çalışmada görevli olan Dr. Matthew Phillips, konu hakkında şunları söylüyor:

'Bu, beyne bilgi yükleme konusunda geliştirilen ilk teknoloji. Kulağa biraz bilimkurgu gibi geliyor olsa da, kurduğumuz sistemi destekleyen pek çok bilimsel veri bulunuyor. Üstelik deneyde test etmeyi seçtiğimiz pilotluk becerisi, hem bilişsel hem de motor fonksiyonları kullanmayı gerektirdiği için oldukça zor ve taklit edilmesi imkânsız bir görevdi.'

Bir şey öğrendiğimiz zaman beynimizde bir takım fiziksel değişiklikler meydana gelir.

Beyinde yaşanan bu değişime nöroplastisite ismi verilmektedir. Bu süreç, beynimizdeki bağlantıların öğrenme sürecinde değiştiğini, farklı bağlantılar kurulduğunu ve bazılarının kaybedildiğini; kısacası beynimizin sahip olduğumuz bilgi birikimiyle birlikte şekillendiğini ve değiştiğini ifade etmektedir.

Nöroplastisite, yeni ve hakkında hâlâ öğreneceğimiz çok şey olan bir fenomendir.

Örneğin son yıllarda yürütülen pek çok çalışma, konuşma ve hafıza gibi pek çok becerinin beynin küçük bir bölgesi tarafından kontrol edildiğini ortaya koymuştur. Dr. Phillips de eğer beyin haritamızı ilerleyen zamanda çok daha bilinçli bir şekilde çıkarabilirsek, araba kullanma ya da dil öğrenme gibi becerilerin insan zihnine direkt olarak aktarılabileceğine inanmaktadır.

Dr. Phillips, bir görevi gerçekleştirirken beyinlerimizin çok farklı göründüğünü belirtiyor ve nöroplastisite hakkındaki bilgimizin artmasıyla beyni çok daha iyi tanıyacağımızı ve böylece bilgi yükleme işinin daha da kolaylaşacağını iddia ediyor. Elbette bu, bilgi anlayışımızda yaratacağı değişiklik sebebiyle hepimizin isteyeceği bir şey olmayabilir...

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
14.03.2017

ygs-lys-kpss-bütün sinav bilgileri yüklenir -sahinler kirtasiye

14.03.2017

merhamet yükleniyor mu?

14.03.2017

lutfen kafama matematik yukleyın baska bı ıstegım yok

TÜM YORUMLARI OKU (47)