Bilim İnsanları Bazı İnsanların 100 Yaşından Fazla Yaşamasını Sağlayan Sebebi Bulmuş Olabilir!

Şaşırtıcı bir durum olsa da bazı insanların 100 yaşını geçtiğini ve hatta 130'lu yaşlara bile ulaştığını görüyoruz. İşte bilim insanları bunun olmasını sağlayan faktörlerden birini bulmuş olabilir! Gelin bakalım bazı insanların bu yaşlara ulaşmasına hangi etken katkıda bulunuyor?👇

Yeni bir araştırmaya göre, 100 yaş üstü insanlar, aşırı yaşlılıkta bile işlevsel kalan ve olağanüstü uzun ömür elde etmelerine yardımcı olan benzersiz bir bağışıklık sistemine sahip olabilir!

Araştırmaya alınan 100 yaş üstü kişilerin bağışıklık sistemlerinde farklılık görüldü.

Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar da dahil olmak üzere araştırmacılar, 100 yıl veya daha fazlasına ulaşan bu nadir popülasyonun, kendilerine oldukça işlevsel bağışıklık sistemleri sağlayan farklı bir bağışıklık hücreleri bileşimine sahip olduğunu söyledi.

Önceki çalışmalar, yaşlanmanın net özelliklerinden birinin, bağışıklık sisteminin düzgün işleyişindeki bir düşüş olduğunu göstermişti.

Yakın zamanda EBioMedicine dergisinde yayınlanan yeni çalışmada araştırmacılar, 100 yaşını aşmış yedi kişiden alınan periferik kan mononükleer hücrelerindeki molekülleri değerlendirmek için tek hücre dizilimi gerçekleştirdiler.

Araştırmacılar daha sonra, farklı hücre türlerinin oranının ve iç aktivitelerinin yaşla birlikte nasıl değiştiğini analiz etmek için gelişmiş hesaplama teknikleri kullandılar.

Çalışmanın kıdemli yazarı Stefano Monti 'Bu popülasyonun uzun ömürlü olmalarına katkıda bulunan moleküler ve yaşam tarzı faktörlerinin tanımlanmasını destekleyen benzersiz özelliklerini tanımlamamıza izin veren, 100 yılı aşmış deneklerin en büyük tek hücreli veri setini bir araya getirdik ve analiz ettik' dedi. Araştırmanın bir başka yazarı Tanya Karagiannis, 'Verilerimiz, 100 yaşından fazla olan insanların hastalıktan kurtulmayı ve aşırı yaşlılıklara ulaşmayı sağlayan koruyucu faktörlere sahip olduğu hipotezini destekliyor.' dedi.

Bilim insanları, insanların enfeksiyona yakalandıklarında ve sürekli bu enfeksiyonlardan iyileştiğinde bağışıklık sistemlerinin bu duruma uyum sağlamayı öğrendiğini söyledi.

Bir kişinin yeni enfeksiyonlara uyum sağlama ve bunlara yanıt verme yeteneği, bağışıklık sistemi zayıfladığından genellikle yaşla birlikte azalır ancak bu çalışma 100 yaşını aşan kişilerde deneklerin farklı bir bağışıklık hücresi bileşimine sahip olduğunu buldu. Paola Sebastiani '100 yaşını aşmış insanlarda gözlemlediğimiz bağışıklık profilleri, enfeksiyonlara uzun bir maruz kalma geçmişini ve onlardan kurtulma kapasitesini doğruluyor ve bu insanların enfeksiyonlardan kurtulma yeteneklerini artıran koruyucu faktörler açısından zengin oldukları hipotezini destekliyor.' dedi.

Araştırmacılar bu bulguların, yaşla birlikte bağışıklık direncini artıran mekanizmaları daha iyi anlamak için bir temel oluşturduğuna inanıyor.

Ve bu faktör muhtemelen uzun yaşama da katkıda bulunan bir faktör. Boston Üniversitesi tıp profesörü kıdemli yazar George J. Murphy, hastalığa karşı dayanıklılık ve kişinin sağlık süresinin uzatılması hakkında öğrenebilecekleri her şeyi öğrenmeye devam etmeyi umduklarını da ekledi.

İlginizi çekebilir:

Bilim İnsanları Sonunda Uzaylıların Nerede Yaşadığını Bulmuş Olabilir!
Sürekli Bacak Bacak Üstüne Atarak Oturmak Sağlığınızı Kötü Etkiler mi?
Hayatımıza Gireli Tam 50 Yıl Oldu! Günümüzde Cep Telefonları Beynimizi Nasıl Etkiliyor?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
11.04.2023

Önemli olan uzun değil dolu dolu doya doya yaşamak…80 den sonra işler boka sarar 😅😅

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ