Bilim İnsanları Araştırdı: Yıllar İlerledikçe IQ Seviyesi Düşüyor

Geçmişte insanlar daha mı zekiydi? Bu sorunun cevabı evet. Fakat bunun nedeni geçmiş yıllarda yaşayan insanların üstün zekalı olmasından kaynaklanmıyor. Çünkü yıllar ilerledikçe teknolojinin etkisiyle insanların IQ'su düşmeye başladı. Norveçli bilim insanlarının yaptığı araştırma neler diyor? Birlikte bakalım. 

Sputnik'in MedicalXpress portalına dayandırdığı habere göre Norveçli bilim adamları, insanların entelektüel yeteneklerinin azalmaya başladığını tespit etti.

Çalışma materyali olarak, 1970-2009 döneminde askere alınan Norveçlilerin IQ test sonuçları kullanıldı.

Toplamda 730 bin testin sonuçları incelendi.

Araştırmaya göre, 20. Yüzyıl'ın başından 1975 yılına dek her nesilin bir önceki nesle göre daha zeki olduğu tespit edildi.

1975 yılından itibaren ise düşüş başladı. O yıla kadar nesiller arası 3 puan artış gösteren IQ, nesiller arası 7 puan gerilemeye başladı.

Bilim insanları ise bu gerilemenin nedenini birçok maddeyler sıraladı.

En büyük etken matematik ve dil eğitimindeki yeni metodlar olarak belirlendi. Diğer bir etkense teknolojideki gelişme. İnsanların kitap okumak yerine, televizyon izlemesi, haddinden fazla bilgisayar oyunu oynaması ve sosyal medya araçlarını kullanmasının olumsuz etkiler yarattığı belirtildi.

Öte yandan haftada en az 1 kez balık yiyenlerin, nadiren yiyenlere göre IQ seviyelerinin ortalama 5 puan daha yüksek olduğu görüldü.

20. yüzyılın ilk yarısı boyunca gözlemlenen IQ artışı Flynn Etkisi adını almıştı.

Bu fenomeni açıklamak için birçok tez öne sürülmüştü. Teorik olarak insanların ‘akıllanmasını' etkileyen faktörler arasında beslenme, sağlık ve eğitimin iyileştirilmesi gösterilmişti.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
YORUMLAR
13.06.2018

bizim ülkede 5 kat hızla düşüyor

13.06.2018

1975 tam olarakda bilgisayar teknolojilerinin yasamimiza girmeye basladigi devir. rastlanti degil tabiyki. simdi yapay zekanin gelismesiyle her problemi yapay zekanin cozmesi umuluyor. gecenlerde eski matematikciler bu anlayisi elestirmislerdi. yeni nesil bilim insanlari cozumu kendileri aramak yerine big data ile herseyi yapay zekanin cozmesini umuyorlar. zekada kas gibidir. kullandikca gelisir. her yerde otomasyonun artmasiyla kafayi daha az kullandikca iq puanlari dusmeye devam edecektir.

13.06.2018

idiocracy filmini hatirlatti. herseyin otomatik oldugu bir gelecekte insan zekasi dusup diplere vuruyordu.

13.06.2018

Ben kendimde gördüğüm bir olayı anlatayım, Eskişehirliyim ve İstanbulu sadece kaba hatlarıyla bilirim, İzmirde daha fazla kalmışlığım var zaten İstanbula göre küçük olduğundan yolumu kolay bulurum. Akıllı telefondan önce bir yaz günü pazar erken saatte boş yollarda arabayla bi tur atiyim diye mecidiyeköyden çıktım, beyoğlu eminönü tarihi yarımada oradan bi şekilde köprü falan kadıköy sahil falan epey dolaştım, 1.5 saatlik turdan sonra kaybolmadan geri döndüm. Geçen yaz ise çok daha iyi bildiğim izmirde garanti olsun diye gps açtım problem yaşamiyim derken yolları bi karıştırdım zor çıkabildim. Teknoloji olmadan kafada haritayı çizerken şimdi ekrana güvenip kayboldum.

TÜM YORUMLARI OKU (13)