Bilim İnsanları Noktayı Koydu: Kadınların Seksi Selfie Çekip Paylaşmasında Hiçbir Anormallik Yok!

Selfie çekmek hayatın bir parçası haline geleli uzun zaman oldu. Sosyal medya, kendini olduğundan daha mutlu, daha güzel, daha özgüvenli göstermek için çaba harcayan kadın ve erkek ile dolu! Peki neden çekiyoruz bu 'özçekimleri'? 

Yeni araştırmalara göre, kadınlar hemcinsleri ile rekabet edebilmek için seksi özçekimleri kullanıyor ve ekonomik açıdan eşitsizlik bulunan ortamlarda sosyal basamakları daha hızlı tırmanmayı amaçlıyor. Dünyanın en saygın üniversitelerinden NSWU'nın araştırmasını sizler için derledik.

Avustralya'daki New South Wales Üniversitesi'nin 113 ülkede, binlerece sosyal medya paylaşımı üzerinden yürüttüğü bir araştırma oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

Bu çalışmanın sonucunda, kadınların cinsiyetleri yüzünden baskı gördükleri ve ekonomik eşitsizliğin olduğu yerlerde kendilerini daha cinsel birer varlık haline getirdikleri ortaya çıktı.

PNAS bilimsel dergisinde yayınlanan ve UNSW'nin Biyoloji, Dünya ve Çevre Bilimleri fakültesinden Dr. Khandis Blake'in liderliğini yaptığı çalışmada 113 ülkeden onbinlerce sosyal medya paylaşımı incelendi. 

Sosyal medya paylaşımları kadınlar tarafından çekilen ve 'seksi, ateşli' vb. etiketler ile paylaşılan selfie'leri içerdi.

“Daha sonra bunların dünyanın neresinde gerçekleştiğine baktık. Psikologların kadınların dış görünüşleri ile fazla uğraşmasının sebebine bir bakış açısı da, bu durumun ataerkil baskılar nedeniyle oluşması ve kadınların dış görünüşlerinin diğer niteliklerinden daha fazla değer gördüğü toplumlarda gerçekleşiyor olmasıdır. Buradaki argüman genellikle, cinselleştirmeyi gördüğünüz yerde aynı zamanda güçsüzleştirme gördüğünüzdür.”

Fakat araştırma bundan farklı bir sonuç ortaya koydu. Kadınlar güçsüzleştirildikleri toplumlarda değil, ekonomik eşitsizlik bulunan alanlarda daha seksi selfie'ler paylaşıyor.

Bu bulgular internet erişimi, nüfus sayısı veya diğer birçok farklı faktör gözetmeksizin birçok farklı coğrafyada benzerlik gösteriyor.

Araştırmacılara göre, gelir eşitsizliği toplumsal hiyerarşinin neresinde olursanız olun sizi etkiliyor. Bu da 'diğerlerinden daha iyi olma' dürtüsü yaratıyor.

Doktor Blake'e göre günümüz dünyasında seksi görünmek ekonomik, sosyal ve kişisel açıdan birçok getiri elde edilmesini sağlamaktadır.

Araştırmacılar aynı sonuçları gerçek hayatta da tespit etti. Amerika'nın 1000'den fazla farklı ekonomik bölgesinde yapılan çalışmaya göre kadınların dış görünüşlerine harcadıkları para, gelir eşitsizliği ile doğru orantılı!

Araştırmacılara bunun evrim açısından bakıldığı zaman oldukça mantıklı olduğuna inanıyor.

“Evrimsel olarak, bu tür davranışlar tamamen mantıklı, hatta uyarlanabilir. Temel fikir, insanların eşler için nasıl rekabet ettikleri ve kendilerini hiyerarşinin zirvesine koymak için yaptıkları şeylerin gerçekten önemli olmasıdır. Bu araştırma da buna uyuyor, bu araştırma tamamen kadınların rekabet etmesi ve bu rekabetin neden kaynaklandığı ile ilgili..'

"Yani kendini seksi göstermek için selfie çeken genç bir kadın gördüğünüzde onu bir kurban sanmayın. Onu karmaşık bir sosyal ve evrimsel oyunun içinde stratejisini geliştirmiş ve aldığı puanı maksimize etmek isteyen bir oyuncu olarak görün."

Popüler İçerikler

Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
03.09.2018

Öncelikle başlık yanlış yönlendiriyor.Hangi açıdan anormallik yok ? Evrimsel açıdan rekabet edebilmek için çıplaklaşıyorlar peki.Bu normal diyelim.Nasıl olsa silahları bunlar.Yalnız bilimin sadece evrim yönü yok.Etik bilimi açısından incelersek ne kadar doğru ? İnsan davranışı sadece evrimsel olarak düzenlenmiyor.Aslında kendi topuğunuza sıkıyorsunuz bu haber ile ama farkında bile değilsiniz.Ekonomik açıdan eşitsizlikle neden fikirler ile değil vücutlar ile savaşılıyor ? Çünkü erkekler çıplaklığa mı rağbet gösteriyor ? Peki hormonsal zaafı yüzünden çıplaklığa ilgi gösteren erkeği suçluyorsak bu düzende güzelleşme dürtüsü yüzünden bir tür arz talep ilişkisi oluşturan kadınları da suçlamalı mıyız ?

03.09.2018

Başlık çok alakasız. Bu çalışma daha çok "neden kurban olduklarını" anlatmış bizlere. Bunu normalleştirmeye çalışmak çok ama çok yanlış. "Fakirim o zaman cinselliğimi öne koyup, sosyal ayrımcılığın üstesinden gelmeliyim" düşüncesini normalmiş gibi lanse ediyorsunuz. Sosyo-ekonomik kimliğinizi bir ileriye taşımakta o kadar hevesliyseniz, çalışın. Dişiliğinizi ön plana koymak yerine beyin gücünüzü ön plana koyun. Bizim yeni nesle aşılamamız gereken düşünce tarzı budur. Madem samimi oluyorum o halde kendimi de eleştireceğim. Ben bir erkek olarak, uzun zamandır spor salonlarından çıkmıyorum. Salona gittiğim, kendime proteinli yemek hazırlamaya vakit harcadığım vakitlerde baştan sona yeni bir dil öğrenebilirdim. Harcadığım para ile farklı kurslara yazılabilir ve hiç bilmediğim bir konuda uzmanlaşabilirdim. Bunları, dış görünüşüm için feda ettim. Çünkü sistemin değer mekanizmasının o şekilde işlediğini fark ettim. Benim kaslı bir vücudum olsa, öğreneceğim dilden daha fazla yarar sağlar diye düşündüm. Evrimsel sürece göre hareket ediyoruz, evet. Ancak, evrimsel süreç ve dürtüler "doğruları" yansıtır diye bir şey yok. Medeni bir toplum olmak istiyorsak, bunların da üstüne çıkabilmeliyiz.

Pasif Kullanıcı
03.09.2018

Yani bütün içeriği okudum ama yanlış mı anladım bilmiyorum. Kadınların dişiliklerini sosyal medya üzerinden pazarlayarak sosyal statü, popülarite kazanmaları mı anormal değil? Teşhircilik ne oluyordu o zaman? Halkın kendi kendini yönetmesi mi?

03.09.2018

evrime gore normal demiş sosyolojik oalrak degil

TÜM YORUMLARI OKU (6)