Bilim İnsanları Açıkladı: Mars Toprağı Tarıma Elverişli

Hollandalı bilim insanları, NASA’nın geliştirdiği Mars toprağına benzer toprakta ürün yetiştirmeyi başardı. Test edilen ürünlerde sağlığa zararlı metaller bulunmadı.

Mars’a yapılması planlanan seyahatlerde gezegene ayak basacak olan astronotların gıda sorunu sık sık gündeme geliyor.

Öte yandan, Kızıl Gezegen’e yolculuk temalı filmler de son günlerde oldukça popüler. Özellikle Marslı adlı filmde, karakterin Mars toprağında yetiştirdiği patatesleri yiyerek hayatta kalması, “Mars toprağında ürün yetiştirilip yetiştirilemeyeceği ya da bunların sağlıklı olup olmayacağı” gibi soruları bir kez daha gündeme getirmişti.

Benzer toprakta yetiştirilen dört sebzenin yenilmesi güvenli

Hollandalı bilim insanları bu sorunun yanıtını buldu. Yapılan bir deneyde, Mars toprağına benzer bir toprakta yetiştirilen dört sebze ve tahılın yenmesinin güvenli olduğu tespit edildi.

Wageningen Üniversitesi'nde araştırma ekibi, Mars toprağına benzer toprakta yetişen turp, bezelye, çavdar ve domatesin tehlikeli düzeyde ağır metaller içermediğini gördü.

Ekoloji uzmanı Wieger Wamelink, 'Bu çarpıcı sonuçlar çok umut verici. Aslında bu turp, bezelye, çavdar ve domatesleri yiyebiliriz ve tatlarının nasıl olduğunu çok merak ediyorum' dedi.

Gelecekte Mars’a yerleşecek olan kişiler gerekli gıda maddelerini beraberinde götürecek ancak daha sonra hayatta kalabilmek için ürünleri ekip yetiştirmeleri gerekecek.

2013'ten bu yana 10 çeşit ürün yetiştirildi

NASA tarafından Mars koşullarına göre geliştirilen toprağı kullanan bilim insanları 2013 yılından bu yana deney yapıyor ve şu ana dek 10 çeşit ürün yetiştirmeyi başardılar.

Ancak yine de bu ürünlerin Mars toprağındaki kadmiyum ya da bakır gibi ağır metalleri absorbe edip etmeyeceği belli değil.

Şimdi patates de dahil geri kalan 6 ürün üzerindeki testler devam ediyor.

NASA, gelecek 10-15 yıl içinde Mars’a insanlı yolculuk planlıyor.

Mars One projesi kapsamında ise aday seçimleri sürüyor. Geri kalan 100 aday arasından 40 kişi seçilecek.

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
27.06.2016

Adamlar ciddi ciddi başka gezegende hayat başlatacaklar. İnsan gurur duyuyor bir katkımız olmasa bile. Bize de bu hayatta nihat hatipoğlu soruları ile yaşamak düşmüş ne yapalım.

27.06.2016

yaramiza tuz basma. oyle bir zamana denk geldikki, teknoloji cilginca ilerliyor ama o 1 yuzyil oncesinin kesif arastirma ruhu kaybolmus, positif dusuncenin yerini tekrardan hurafeler almis ama kisa bir sure sonra gelisen teknoloji cok daha buyuk kesiflere, yeni dunyalara yelken acacak, lakin biz o devre yetisemiyecez, yetissekde parcasi olamiyacaz.

27.06.2016

Buradan geleceğe bir mesaj bırakmak istiyorum; Bir gün Güneş sisteminin dışına çıkarsanız geri gelmeyin. Mezarımız da rahat uyuyalım mk.

27.06.2016

mars kolonisene kadar genetik o topragin sartlarina uygun, agir metalleri bunyesine katmayacak tarim bitkilerini tasarliyacak seviyeye erisir. zaten baska turlude tamamen yabanci bir ortama uyum saglamak mumkun olamaz. marsda uzun sureli insan varligi olacaksa burdan yiyecek gondermek mumkun degil. marsa gondermek bir yana dursun, uzaya cikarilan her kilo agirligin inanilmaz bir maliyeti var.

TÜM YORUMLARI OKU (28)