Bundan tam 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşı dinozorlarda dahil olmak üzere yaşamın %75'ini yok etmişti. Peki, bu göktaşı başka nelere yol açmıştı?
Bundan tam 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşı dinozorlarda dahil olmak üzere yaşamın %75'ini yok etmişti. Peki, bu göktaşı başka nelere yol açmıştı?
Yalnızca dinozorların değil, Dünya'daki yaşamın %75'nin yok olmasına neden olan bu göktaşı, aslında daha pek çok felakete yol açtı.
Yeni bir araştırma, şiddetli orman yangınlarından kaynaklanan toz bulutu ve sülfürik asidin gökyüzünü kapladığını ve güneşi engelleyerek, ardından gelen yok olma dalgasına doğrudan katkıda bulunduğunu keşfetti.
Atmosfere yayılan ve iki yıla kadar sürebilecek karanlıkta Dünya'nın bazı kısımlarını kaplayan yoğun kül bulutları ve parçacıklar bunun en büyük göstergesi.
Çarpışmadan dolayı toz haline gelmiş kaya ve sülfürik asit bulutları gökyüzünü karartmış, küresel sıcaklıkları soğutmuş, asit yağmuru üretmiş ve orman yangınlarına yol açmıştı .
Atmosfer sirkülasyonu ve sıcaklık değişimleri sebebiyle dünya genelinde koşulların sürekli değişimi, iki hayatta kalan canlıların yaklaşık iki yıl kadar karanlıkta kaldığını gösterdi.
şakamısınız ? neden bu bilgiyi yeni keşfetmişler gibi sundunuz admin ?! zaten bilinen bişeydi
yeni ortaya atilan bir teoriye gore gore meteor dustugu yer disinda dunyada herhangi bir yere carpmis olsaydi buyuk ihtimal dinozorlar bugun hayattaydi. meteorun dustugu yer meksika korfezi yukatan yarimadasi zengin petrol, hidrokarbon ve sulfur yataklariyla dolu. dunyada cok az yer organik madde acisindan bu kadar zengin. meksika korfezindeki zengin hidrokarbon ve sulfur yataklari carpma sonrasinda yasanan karanligin ve sogumanin cok daha uzamasina neden olmus. kelebek etkisi, 66milyon yil once dunyaya carpan meteora yol uzerinde ufacik bir cakil parcasi temas edip yorungesini azicik kaydirmis olsa bugun dunyanin hakimi insan turu olmayacakti, memeliler hala ufak kovuklarinda yasayan fare benzeri canlilar olacakti, cok cok farkli bir gezegen olacakti.
Anam