Bilim İnsanları 66 Milyon Yıl Önce Dinozorları Yok Eden Göktaşının 2 Yıl Boyunca Karanlık Yarattığını Açıkladı

Bundan tam 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşı dinozorlarda dahil olmak üzere yaşamın %75'ini yok etmişti. Peki, bu göktaşı başka nelere yol açmıştı?

66 milyon yıl önce gerçek olduklarına dahi inanamayacağımız boyutlarda bir hayvan olan dinozorlar, dev bir göktaşının dünyaya çarpması sonucunda yok olmuştu.

Yalnızca dinozorların değil, Dünya'daki yaşamın %75'nin yok olmasına neden olan bu göktaşı, aslında daha pek çok felakete yol açtı.

Bilim insanlarının araştırmasına göre bu göktaşı aynı zamanda dünyanın tam 2 yıl boyunca kapkaranlık bir yer olmasına neden oldu.

Yeni bir araştırma, şiddetli orman yangınlarından kaynaklanan toz bulutu ve sülfürik asidin gökyüzünü kapladığını ve güneşi engelleyerek, ardından gelen yok olma dalgasına doğrudan katkıda bulunduğunu keşfetti.

66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan göktaşı pek çok türü yok etse de yanında çoğu çevresel felaketi de beraberinde getirdi.

Atmosfere yayılan ve iki yıla kadar sürebilecek karanlıkta Dünya'nın bazı kısımlarını kaplayan yoğun kül bulutları ve parçacıklar bunun en büyük göstergesi.

Araştırmalara göre göktaşının çarpmasından 200 gün sonra Dünya'daki yaşam son derece elverişsiz hale geldi.

Çarpışmadan dolayı toz haline gelmiş kaya ve sülfürik asit bulutları gökyüzünü karartmış, küresel sıcaklıkları soğutmuş, asit yağmuru üretmiş ve orman yangınlarına yol açmıştı .

Araştırmacılar, 150 güne kadar ekosistemin düzeleceğini ortaya koyarken, 200. güne kadar bazı türlerin neslinin tükenebileceğini saptadı.

Atmosfer sirkülasyonu ve sıcaklık değişimleri sebebiyle dünya genelinde koşulların sürekli değişimi, iki hayatta kalan canlıların yaklaşık iki yıl kadar karanlıkta kaldığını gösterdi.

Araştırma, 700 gün süren karanlık dönemden sonra Dünya'nın toparlayabilmesi için 40 yıl süre gerektiğini de keşfetti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Tarihimizin Korkutucu Yaratıkları Dinozorlar Hakkında Daha Önce Duymadığınız 20 Bilgi
Dinazor Değil Dinozorların Milyonlarca Yıl Öncesine Dayanan Oldukça Şaşıracağınız Hikâyeleri
Dinozorlar Devrinde Yaşamış, İnsan Boyundaki Dev Kaplumbağanın Yumurtası Bulundu

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
YORUMLAR
30.12.2021

şakamısınız ? neden bu bilgiyi yeni keşfetmişler gibi sundunuz admin ?! zaten bilinen bişeydi

30.12.2021

Hatta konuyla ilgili yapılmış çok güzel animasyon videolar var, oğluma bilgi amaçlı izletmiştim.

30.12.2021

yeni ortaya atilan bir teoriye gore gore meteor dustugu yer disinda dunyada herhangi bir yere carpmis olsaydi buyuk ihtimal dinozorlar bugun hayattaydi. meteorun dustugu yer meksika korfezi yukatan yarimadasi zengin petrol, hidrokarbon ve sulfur yataklariyla dolu. dunyada cok az yer organik madde acisindan bu kadar zengin. meksika korfezindeki zengin hidrokarbon ve sulfur yataklari carpma sonrasinda yasanan karanligin ve sogumanin cok daha uzamasina neden olmus. kelebek etkisi, 66milyon yil once dunyaya carpan meteora yol uzerinde ufacik bir cakil parcasi temas edip yorungesini azicik kaydirmis olsa bugun dunyanin hakimi insan turu olmayacakti, memeliler hala ufak kovuklarinda yasayan fare benzeri canlilar olacakti, cok cok farkli bir gezegen olacakti.

30.12.2021

Dinozorlarınki de nasıl bir cünüplükse arkadaş...

03.05.2023

Anam

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ