Bilim Dünyasının En Prestijli Ödülü: Nobel Tıp Ödülü 'Biyolojik Saat' Çalışmalarına Gitti

Bilim dünyasının en prestijli ödülü olan Nobel Tıp Ödülü, biyolojik saati kontrol eden mekanizmaları keşfeden ABD'li üç bilim insanına verildi. 

2017 Nobel Tıp Ödülü'nün bu seneki sahipleri Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young oldu.

Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada 'Yeryüzünde hayat, gezegenimizin dönüşüyle uyumludur. İnsanlar da dahil yaşayan organizmaların bir iç, biyolojik saati olduğunu ve bu saatin organizmanın günün doğal ritmine uyum sağlamasına yardımcı olduğunu biliyorduk. Ancak bu saatin nasıl çalıştığını Hall, Rosbash ve Young'ın çalışmaları sayesinde öğrendik. Bu bilim insanlarının çalışmaları, bitkilerin, hayvanların ve insanların biyolojik ritimlerini Dünya'nın devinimiyle nasıl uyumlu hale getirdiğini anlamamıza yardımcı oldu' ifadeleri kullanıldı.

Hall, Rosbash ve Young, örnek organizma olarak meyve sineklerini kullandıkları çalışmalarında, günlük biyolojik ritmi kontrol eden geni buldular ve bu genin gece artan ve gün içinde de azalan bir protein ürettiğini keşfettiler.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sirkadiyen ritmini oluşturan diğer protein unsurlarını da bulan bilim insanları, hücre içinde kendi kendine işleyen saatin mekanizmasını gözler önüne serdi.

Bilim insanları, insanlar dahil tüm çok hücreli organizmaların hücrelerinde aynı ilkelere göre işleyen bir biyolojik saat olduğunu ortaya çıkardı.

Bilim dünyasının en prestijli ödülü için adaylar, her bir alan için oluşturulan komite üyeleri tarafından belirleniyor. Akademi üyelerinin yaptığı oylamada da oyların çoğunu alan aday, ödülün sahibi oluyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Hall, Rosbash ve Young, 8 milyon İsveç kronu (yaklaşık 3,4 milyon lira) tutarındaki ödülü paylaşacak. Üç bilim insanına, 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde birer diploma ve altın madalya da verilecek.

Popüler İçerikler

Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
02.10.2017

Açıklayamadıgımız seyleri hemen allaha baglayan tipler bi bitmediniz bilim sayesinde tüm gercekler aciklayamadigimiz olaylar acikliga kavusuyor bilim sayesinde bundan 100 yil önce havanin nasil olcagini allahtan baska kimse bilemezdi simdi 1 ay sonraki havayi tahmin edebiliyoruz her gecen gun bilim (insan)larinin din (adam)larini göt edisini izlemek guzel bir his

02.10.2017

Herif kendiyle çelişiyo amk. Tahmin ve Kesin kelimelerini bi araştır gel hadi bakayım

02.10.2017

Bununla ilgili kesin ya bi ayet ya bi hadis vardir, en kotu hocalardan birine sorsalar cevabi alirlardi, ne gerek vardi bu kadar arastirmaya.

02.10.2017

ironi yapmışsındır umarım

02.10.2017

Avrupa bize karşı. Bu yarışmaya İmam hatiplilerin yaptığı birbirinden önemli buluşlar da katılsaydı bu adamlar ancak nal toplardı....

02.10.2017

Kesinlikle katılıyorum. Organik hoşafla kesin ödüllerin hepsi bizdeydi.

TÜM YORUMLARI OKU (34)