Bilim Dünyasında Asırlardır İsminden Söz Ettiren, 2019 Yılında Mum Eşliğinde Kutladığımız 10 Yıl Dönümü

2019 yılında bilim dünyasında asırları deviren büyük gelişmeler şerefine...

Bu içerik hazırlanırken Science News sitesinden yararlanılmıştır.

10. Andrea Cesalpino, 500. doğum günü

Andrea Cesalpino, 6 Haziran 1519 doğumlu İtalyan düşünür bitki sınıflandırmasında önemli bir rol oynamıştır. Kan dolaşımı hakkında yaptığı çalışmalarla tıp alanında da büyük bir rol üstlenmiştir. 

İtalyan hekim, filozof ve doğa bilimci Andrea Cesalpino, toksikoloji adlı bilim dalının yaratıcısıdır. Aynı zamanda, 16 kitaptan oluşan ve 1500 bitki türünün tarif edildiği 'De Plantis' kitabının yazarı ve Caesalpinia bitkisinin de isim babasıdır.

9. Leonardo Da Vinci, ölümün 500. yıl dönümü

2 Mayıs 1519'da hayatını kaybeden Da Vinci, günümüzde Mona Lisa tablosu ile anılsa da, Rönesans döneminin görüp görebileceği eşsiz bir dehaydı. 

Heykeltıraş, matematikçi, bitki bilimci, paleontolog ve anatomi bilimci Da Vinci sayısız kült eserlerinin yanı sıra,  7 bine yakın eskiziyle bilimde, felsefede, sanatta ve daha nice alanda namını duyurmuş, dünyaya böylesi zor gelir denen isimlerden biridir.

8. Peter Peregrinus, Manyetizma 750. yıl dönümü

Fransız bir bilgin ve askeri mühendis Peter Peregrinus (Maricourtlu Peter) 1269 tarihinde yazdığı bir mektupla manyetik kutup tanımını ilk defa ortaya atan ve manyetizma hakkında ilk önemli bilimsel çalışmayı yapan değerli bir bilim insanıdır.

7. Magellan’ın dünyanın etrafında dolaşmasının 500. yıl dönümü

Tüm meridyenleri geçen ilk insan Macellan, İspanya Krallığı'nın desteğiyle 20 Eylül 1519 tarihinde 5 gemiyle yola çıktı ve tarihe geçen bir yolculuğu tamamladı. Dünya'nın etrafında ilk kez dolaşan cesur denizcinin ismi dünya çapında bir başarıya imza attı.

6. Aya ilk inişin 50. yıl dönümü

Apollo 11 göreviyle insanlık tarihinde ilk defa Ay'a ayak basıldı. 

 'İnsan için küçük, insanlık için büyük bir adım.' sözleri tarihe geçerken, o günü anlatmaya da yeterli olacaktır. 20 Temmuz 1969 günü, Ay yüzeyine adım atılırken bir tarih yazıldı ve  hala bu büyük başarı sayesinde uzayın gizemlerini çözmeye devam ediyoruz.

5. Alexander Von Humboldt, 250. doğum günü

14 Eylül 1769’da Almanya'da dünyaya gelen modern coğrafyanın kurucusu Alexander Von Humboldt, önde gelen bir kaşif ve bilim dünyasında birçok başarıya imza atmasının yanı sıra aynı zamanda, kölelik, ırkçılık ve şiddetin karşısında duran örnek bir bilim insanıydı.

4. Thomas Young’ın ölçüm hatası ile ilgili makalesinin, 200. yıl dönümü

İngiliz bilgin, fizikçi, fizyolog, filolog Thomas Young, 2 Ocak 1819’de yayınlanan bilimsel ölçümlerde hata olasılığı ile ilgili makalenin altına imzasını attı, deneysel sonuçların güvenilirliği konusunda olasılık teorisini geliştirerek, gelecekteki araştırmalara öncü oldu.

3. Johannes Kepler’in Harmonices Mundi eserinin, 400. yıl dönümü

17. yüzyılda en büyük fizikçi-astronomlarından biri olan Kepler, 'Harmonices Mundi (Dünya’nın Uyumu)' isimli eserini 1619 yılında yayınladı. Kült eserinde güneş sisteminin yapısını açıklayarak, gezegen yörüngelerini ayıran mesafeleri nasıl hesapladığına değinmiştir.

2. Eclipse keşfi ile Einstein’ın teorisinin doğrulanmasının, 100. yıl dönümü

1915’te ortaya atılan Albert Einstein’ın genel görelilik teorisini, 1919'da bir güneş tutulması doğruladı.

Einstein teorisinde, ışığın Güneş gibi büyük kütlelerin yakınından geçtiğinde yer çekimi nedeniyle yön değiştirdiğini söylüyordu. İngiliz astrofizikçi Arthur Eddington, Mayıs 1919’da, yaşanan bir güneş tutulması esnasında, yıldızların  kaydedilen konumlarında sapmaların meydana geldiğini ve Güneş'in yerçekimi nedeniyle yerlerini değiştirdikleri kanıtladı.

1. Periyodik Tablonun 150. Yıl Dönümü

Rus kimyager ve mucit Dmitri Mendeleev, elementlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerindeki detaylardan yola çıkarak oluşturduğu periyodik tabloyu kimya dünyasına kazandıran isim olmasının yanı sıra,  o güne kadar bulunamamış değişik elementlerin varlıklarını ve özelliklerini de tahmin etmiştir. 

Mendeleev, periyodik tabloyu ilk ortaya attığında 63 adet bilinen element mevcuttu. Ayrıca Mendeleev'in bilim dünyasına yaptığı katkılardan dolayı 101 numaralı elemente 'Mendelevyum' adı verilmiştir.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı