Bilim Bu Soruya Cevap Arıyor: Koronavirüs Salgınında Neden Siyahilerin Hayatını Kaybetme Oranı Daha Yüksek?

Konuyla ilgili oldukça ilginç teoriler var.

Koronavirüs salgını tüm hızıyla devam ederken, vak'a ve ölümler de istatistik olarak bilim dünyasında kayda geçmeye devam ediyor.

Bu veriler bilim dünyası için yeni olan bu virüsü tanımamız ve onunla mücadele etmemiz için yapılan araştırmalarda kullanılıyor.

Salgının en çok etkilediği ülke konumundaki Amerika'da hastalıktan hayatını kaybedenlere baktığımızda ilginç bir istatistik gözümüze çarpıyor.

Chicago'da virüs kaynaklı ölümlerin %68'ini Afrika kökenli siyahi Amerikalılar oluşturuyor. Bu oran Louisiana'da %70, Michigan'da %40 oranında; ki bu eyaletlerde genel nüfusa oranla siyahiler azınlık konumunda. Salgının en çok can aldığı New York'ta siyahi ve Latin kökenli hastaların ölüm oranı beyazlara oranla iki kat daha fazla.

Peki neden?

Açıkça siyahi ırktan olanların bu hastalıktan ölüm oranı beyaz ırka oranla çok yüksek. Bunun sebebi bilim insanları tarafından halen araştırıldığı için kesin olarak sebebini söylemek mümkün değil; ancak uzmanların eski araştırmaların ekseninde bazı görüşler var.

Aids'e sebep olan HIV virüsü de siyahileri daha çok etkilemişti.

Bunun sebebinin ekonomik sebepler yüzünden korunmasız cinsel ilişki ve bilinçsizlik olduğunu söyleyenler olsa da, virüsün hücrelere tutunmasını sağlayan proteinlerin siyahlarda daha fazla bulunduğu tespit edilmişti. Belki koronavirüs için de benzer bir protein farklılığı söz konusu olabilir.

Akciğer farklılıklarının henüz bilinen bir etkisi yok ama salgın bittikten sonra araştırma konusu olabilir.

Tarih boyu insan gelişimi göz önünde bulundurularak siyah ırkın akciğer hacminin beyaz ırktan daha düşük olduğu bilimsel araştırmalarda kanıtlandı. Hatta bu farklılığın siyahilere sportif faaliyetlerde avantaj sağladığı söylenir. Ancak bu akciğer farkının koronavirüs konusunda herhangi bir etkisi olup olmadığı saptanmış değil.

Vücuttaki vitamin farklılıkları da öne sürülen bir diğer teori.

Siyahi çocuklarda A ve C vitamininin beyaz çocuklardan daha düşük olduğu saptanmış. Bunun sebebi tarih boyunca beslenme ve çevresel faktörlerinin vücutta yarattığı değişimler olarak görülüyor.

Tüm bunlar daha önceden yapılmış bilimsel araştırmaların sonucu. Ancak şu an Amerika'daki yoğun siyahi ölümlerinin başlıca sebepleri farklı.

Otobüs şoförlüğü, kasiyerlik, güvenlik görevliliği gibi kalabalıklarla karşılaşılan iş gruplarında daha çok siyahiler çalışıyor. Dışarıya çıkarak çalışmak zorunda olanlar da daha çok siyahiler ve diğer azınlık gruplar. Bu sebeple hastalığa yakalanma oranları da artıyor. Kalabalık ailelerde yaşamaları, eğitim seviyesi ve haberleri takip etmemeleri/edememeleri yüzünden önlemleri önemsememeleri de diğer etkenler.

Amerikalı siyahların kronik hastalıkları da ölüm oranlarındaki farkı açıklıyor.

Kalp, tansiyon ve diyabet hastalıkları bakımından siyahlar beyazların çok önünde. Obezite de aynı şekilde. Amerika'da her 5 siyah kadından 4'ü kilolu. Bu hastalıklar elbette sadece Amerika'daki siyah toplum için geçerli ve sosyoekonomik sebeplere dayanıyor.

Kısacası koronavirüsün siyahları daha fazla öldürmesinin tek kanıtlanmış bilimsel sebebi sosyoekonomik koşullar.

İşsizlik ve yoksulluk oranları, hastalık oranları çok daha yüksek. Sağlık harcamalarının epey pahalı olduğu Amerika gibi ülkelerde düzenli kontrolleri yaptıramıyorlar. Ortalama yaşam süresinin beyaz Amerikalılara oranla 10-12 yıl daha kısa olduğunu da göz önünde bulundurunca siyahi ölümlerinin bu kadar çok olması şaşırtıcı gelmiyor.

Bu oranın bir kez daha hatırlattığı üzere virüs herkesi eşitlemedi.

Siyahların, Latinlerin ve azınlıkların Amerika'daki ölüm oranları aslında tüm dünyadaki adaletsizliği gözler önüne serdi. Bu salgın geçtiğinde elbette hakkında pek çok araştırma yapılacak ama şimdilik tek gerçeğin eşitsizlik olduğunu söylemek mümkün.

Popüler İçerikler

Dilan Çiçek Deniz'in Yaza Damgasını Vuracak Yeni Aşkı Ünlü Yönetmenin Oğlu Çıktı!
Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
YORUMLAR
11.04.2020

amerikada yeni bir durum degil. her felekatte aynisi oluyor. katrina kasirgasinda da cogunlukla zenciler olmustu. kasirga geldiginde beyazlar sehri terkedenken fakir zenciler geride kalmislardi. sonrasinda tasgini engelliyen bendler yikildiginda hep zenciler oldu. amerikada siyahlarin ve beyazlarin cok farkli yasamlari, kulturleri var. siyahlar fakir, agirlikli fast foodla besleniyorlar, ote yandan beyazlar zenginler, tehlike anlarinda hemen kaciyorlar, cok daha saglikli besleniyorlar, sagliklarina dikkat ediyorlar. korona salgininda istatistiksel fark olmasinin en buyuk nedeni budur. yoksa irksal olarak bakarsak zenciler salginlara cok dayaniklidirlar ki amerika kitasina getirilmelerinin nedeni bu. amerikan yerlileri hastalikdan kirilinca yerlerine bedensel is gucu olarak hastaliklara dayanikli olduklari icin getirilmisler.

11.04.2020

basitce fakirlik virusu bildiyin tetikliyir

11.04.2020

Amerika'da yasiyorum ve bu salgin, siyah, beyaz, asyali, latin, zengin, fakir, genc, yasli dinlemiyor arkadaslar, o kadarini soyleyebilirim. Beyazlar da, latinler de, siyahiler de kendi aralarinda ev partileri yapiyor, toplasiyorlar ediyorlar 15-20 kisi, goruyorum arkadaslarimin instagram hikayelerinde surekli. Daha 2 hafta once siyahilerin agirlikli yasadigi mahallemde 30-40 kisi ev partisi vermisler, 30 kadar siyahi vatandas toplanmis coluk cocuk, egleniyorlardi. Kimse esitsizlik, ekonomik zorluklar, yok haberleri izlemiyorlardi demesin, bu resmen dusuncesizlik ve kafasizlik. Herkesin elinde akilli telefon, herkes sosyal medya kullaniyor, haberleri izlemiyorlarsa sosyal medyada da mi gormuyorlar? Eger ormanda, dagda, bir magarada yasamiyorlarsa hic bir bahaneleri yok duymadim etmedim.

TÜM YORUMLARI OKU (10)