Bilim Artık Mutfağımızda: Hemen Her Gün Yediğimiz Pilavın Kalorisini Yarıya Düşüren Yöntem

Pilav işte. Pilavsız olmaz.

Pirinç, her dünya mutfağında kendine farklı formlarda yer bulan bir gıda. Tamamlayıcı özelliği ve doyuruculuğu onu her zaman öğünlerin temel taşı haline getirebiliyor.

Bir tabak tereyağlı pilavın cezbediciliğini kabul etmeyen var mıdır?

Yine de, bir bardak pişmiş pirincin 240 kalori ettiğini ve yakılmadığı sürece doğrudan yağ olarak depolandığını göz önünde bulundurduğumuzda, ondan uzak durma refleksi geliştiriyoruz. Yani dünyada pek çok sağlıklı besin var, ancak pirinç onlardan biri değil.

Sri Lanka’lı araştırmacıların bulduğu son bir yöntem, pilavın kalorisini yarı yarıya düşürüyor.

“Bu araştırmacılar bütün gün oturup pilav mı pişiriyor?” diye sormadan önce cevabını verelim: Evet. Araştırmacılar 38 farklı pirinç tipi üzerinde çalışmış ve bu sonuca varmış.

Şimdi lafı uzatmayalım ve belki de pilavı korkmadan yememizi sağlayacak bu pişirme usulüne göz atalım.

Olay basit. Pirinci katmadan önce, kaynayan suya pişirilen pirinç miktarının %3’ü kadar hindistancevizi yağı ekliyorsunuz.

Ardından pişen pilavı buzdolabında 12 saat bekletmek gerekiyor. Bu noktadan sonra ısıtarak dilediğiniz gibi az kalorili pilavınızı tüketebiliyorsunuz.

Bu hiç de pratik olmayan yöntemin gündelik hayatta benimsenebilirliği tartışılır. Ancak çalışmanın güvenilirliğinden şüphe yok.

Olayın kilit noktası: Nişasta

Nişasta içeren pek çok gıda var. Patates, pirinç, vs. Temel mesele, her nişastanın eşit olmamasında saklı. Öğütülebilir nişastalar ve dirençli nişastalar olarak ikiye ayrılan gıda tipinden öğütülebilir olanlar, yakılmadığı sürece doğrudan yağa dönüşüyor. Dirençli nişastalar ise öğütülmüyor ve bağırsaklara yol alıyorlar. Hatta burada da bağırsakların selameti için güzel işler yapıyorlarmış. Ama bu başka bir konu.

Araştırmacıları harekete geçiren şey, pilav ve kızarmış pirinç yemeklerde kullanılan pirinçlerde yeterince dirençli nişastaya rastlanması olmuş.

Hindistancevizi yağı + soğutma işleminin sağladığı şey de, sağladığı kimyasal reaksiyonla bu dirençli nişastanın korunmasına dayanıyor.

Projenin başındaki araştırmacı Pushparajah Thavarajah ise “Aynısını ekmeğe uygulayabilir miyiz, işte bütün mesele bu.” demiş.

Onu “Aynısını patates kızartmasına uygulayabilir miyiz, işte bütün mesele bu.” olarak düzeltebilsek şahane olur sayın Thavarajah. Bizden söylemesi

Popüler İçerikler

Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Kızılcık Şerbeti'nde Ortalık Karıştı: Ömer ve Görkem İlişkisi Açığa Çıktı!
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
YORUMLAR
27.04.2016

Bulgur yerim abi. Ne uğraşacam bunla.

28.04.2016

benim anlamadığım özellikle japonya da kahvaltıda bile pilav yiyorlar ama adamlar tığ gibi. bunun bilimsel bir açıklamasını yapabilecek olan var mı ya da yapıldı mı.bi zahmet aydınlatın..

28.04.2016

buharda haşlayarak pişiriyolar onlar sanırım yine pişirme tarzıyla alakalı

27.04.2016

en sağlıklısı siyah pirinç oda çok pahalı

28.06.2016

Bir de şimdi altın pirinç var. O Türkiye'de satılıyor mu meçhul.

TÜM YORUMLARI OKU (11)