Bilim Açıklıyor! Havuza veya Denize Girdiğimizde Neden Tuvalete Gitme İhtiyacı Duyarız?

Havuza veya denize girdiğniz zaman normalden daha kısa süre içerisinde tuvaletinizin geldiğini hissettiğiniz oldu mu? Böyle durumlarda daha sık idrara çıkma isteği duyduğunuzu fark ettiyseniz bu hayal gücünüzün bir ürünü olmayabilir. Sebebinin su ile alakalı olduğunu tahmin ediyorsunuzdur. Aslında, bu durum için kullanılan bir terim var: diürez. Peki, diürez tam olarak nedir? Buyurun, öğrenmeye👇

Bir çalışma yüz on bin galonluk havuzun yaklaşık sekiz galon idrar içerdiğini buldu. Peki, su vücudumuzdaki idrarın çıkmasını neden hızlandırıyor?

Bunun nedeni, suya batmanıza yanıt olarak vücudun idrar çıkışını artıran diürez durumudur. Kan damarlarınız daralarak kanı iç organlarınıza taşır. Kan basıncınız yükselir, bu durum böbreklerinizdeki aktiviteyi artırabilir çünkü vücut arteriyel değişiklikleri telafi etmek için sıvıyı serbest bırakmak ister. Bu da vücutta idrara çıkma dürtüsü uyandırır.

Böbrekleriniz, daha derine daldığınızda artabilen su basıncına tepki verebilir.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi vücudunuzun kan basıncı artar ve böbrekleriniz daha fazla sıvı filtreler. Diürez; daha çok vücut ısısından düşük bir suya girerseniz oluşur ancak havuzda uzun süre kalmak da normal bir idrara çıkma ihtiyacına neden olabilir. Bu duruma sinirlerin de etkisi olabileceği bildirilmekte.

Suya dalmak, tüm vücudunuz üzerinde hidrostatik basınç oluşturur. Hassas iç kulağınız, genellikle birkaç metrelik suyun bile basınçta önemli bir artış yaratabileceğini gösteren bir vücut bölgesidir.

Pek çok olimpik yüzücü bu durumu yaşadığını itiraf etti. İdrarda bazı bakteriler bulunsa da, bir havuz klorlanırsa kalan bakteri oranı insanları hasta etmek için yeterli değildir.

Denizde veya havuzda yüzdükten sonra daha fazla susadığınızı fark edebilirsiniz ve bu kısmen diürez ile ilgili olabilir.

Tüm antrenmanlardan önce, antrenman sırasında ve sonrasında bol su için. Artan idrara çıkma ihtiyacından rahatsızsanız ve neden olduğunu bilmiyorsanız sağlık uzmanınızla konuştuğunuzdan emin olun. Kalp veya böbrek yetmezliğiniz, diyabetiniz, başka bir sağlık sorununuz varsa veya diüreze neden olabilecek bir ilaç kullanıyorsanız; yaşadığınız durumu doktorunuza danışın.

Kısaca, diürezi azaltmak için neler yapabilirsiniz?

Yüzmeyle ilişkili diürezin neden olduğu idrara çıkmadaki kısa süreli artış, önemli bir sağlık sorunu oluşturmaz. Ancak yine de bu hissi azaltmak isterseniz;

  • Egzersiz yaparken kaybettiğiniz sıvıyı geri kazanmak adına su tüketin.

  • Her idrara çıktığınızda tuz ve elektrolit kaybettiğiniz için beslenmenize bir elektrolit içeceği veya tableti eklemeyi de düşünebilirsiniz.

Maraton yüzücüleri dehidrasyonla nasıl başa çııkar?

Örneğin Manş Denizi'ni geçen maraton yüzücülerin yiyecekleri sıvı karbonhidratlardan oluşur. Genel olarak, vücudunuzun saatte bir litre suya ihtiyacı vardır ve bu diürez sonucunda böbrek tarafından işlenen sıvı vücuda geri dönmek yerine mesanede depolanır.

Ayrıca soğuk, diürezi baskılaması beklenen vazopressin hormonu veya antidiüretik hormunu (ADH) üretimini baskı altına alır.

Yüzücü daha fazla idrar yapmaya zorlanır ve vücut hafif dehidrasyonu telafi etmek için daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle; yüzme sırasında veya sonrasında acil bir idrara çıkma dürtünüz olursa, bunun doğal bir bedensel tepki olduğunu ve  yanlış bir şey olmadığını anlayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Bilim İnsanları Açıkladı: Eğer Dinozorlar Günümüzde Yaşasaydı Hayatta Kalabilirler miydi?
Hepimizin Damarlarında Dolaşan Kanın Aslında Farklı Renklerde Olabileceğini Biliyor muydunuz?
Daha Sağlıklı ve Bakımlı Dişlere Sahip Olmanız İçin Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar
Alerjik Reaksiyonlardan Muzdarip Olanlar İçin Kolay Uygulanabilen Birbirinden Faydalı Yöntemler

Popüler İçerikler

Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti